Emma-gaala 2007 | yle.fi

Sislt

Antti Tuisku

2000-luvun menestynein poptähti Antti Tuisku on määrätietoisesti ja kovalla työnteolla tehnyt itselleen kolmessa vuodessa uran, joka hakee vertaistaan. Syksyllä julkaistut albumit New York ja Rovaniemi tekivät historiaa nousemalla samanaikaisesti albumilistan sijoille 1. ja 2. Vuonna 2004 esikoislevynsä julkaisseen Antin albumeita on myyty yli 170 000 kappaletta ja takana on satoja keikkoja. 23-vuotias Tuisku tekee keväällä 2007 parin kuukauden mittaisen klubikiertueen ja aloittaa elämänsä ensimmäisen leffaroolin kuvaukset.

www.anttituisku.fi

J. Karjalainen

Jo 1980-luvun alkupuolelta saakka J. Karjalainen on rikastuttanut suomalaista musiikkikenttää kansalliseen lauluaarteistoon nousseilla hiteillään. Hän on julkaissut yli kaksikymmentä albumia, myynyt liki miljoona levyä ja vastaanottanut 14 jalometallilevyä. Muusikko ja lauluntekijä Karjalaisen uusin levy, lokakuussa 2006 julkaistu Lännen-Jukka, nousi nopeasti kriitikoiden ja yleisön suosikiksi. Lännen-Jukan laulut ovat ainutlaatuinen yhdistelmä Yhdysvaltain etelän vuoristoseutujen tanssimusiikkia, Mississippin bluesia ja vanhoja suomalaisia rekilauluja. Albumilla Karjalainen muistelee yli kolmen vuosikymmenen takaisia tapaamisiaan oppi-isänsä kanssa seuraavasti: "Hiski Salomaa lauloi aikanaan Lännen lokari -rallissaan Lännen-Jukasta. Lännen-Jukka sanoi minulle silmää räpäyttämättä olevansa sama mies. Ukko kertoi, että he olivat menneet Hiskin kanssa Amerikkaan samalla laivalla. Kangasniemen poikia molemmat.”

www.lannenjukka.com

Simo Silmu

Simo Silmun toinen sooloalbumi Sydänsärkyä jatkaa edeltäjänsä jäljissä, mutta määränpäästään entistäkin tietoisempana. Siinä missä Yölintu-yhtye ammentaa suomalaisesta tanssilavaperinteestä, sooloilevan Simo Silmun oma musiikki sisältää viitteitä ison veden taakse Roy Orbisoniin ja Elvikseen. Teksteihin on kiinnitetty erityishuomiota ja levy sisältääkin monta koskettavaa tarinaa elämästä Suomessa, maalla ja kaupungeissa. Kyllä, tämä on iskelmää, mutta samalla jotain paljon enemmän. Simo Silmun Sydänsärkyä on ajatonta perinnemusiikkia jota leimaa aito musisoinnin ilo ja helppous. Tämä levy on syntynyt eikä tehty.

www.yolintu.fi/fi/lintuparvi

Vesa-Matti Loiri

Amerikkalaisen country-legendan Johnny Cashin American Recordings -sarjan albumit maansa musiikin kulmakivistä todistavat, mikä voima on yksinkertaisen laulun ja vakuuttavan äänen yhdistelmässä. Heräsi ajatus tehdä sama Suomessa, levyttää hienoja suomalaisia lauluja uudesta näkökulmasta, riisuttuna. Mutta kenellä Suomessa olisi ääni, jolla on tarina? Vesa-Matti Loiri löytyi tehtävään etsimättä.
Vesku halusi levyttää laulut hiljaisuuden keskellä, kaukana arjen melskeestä. Päädyttiin Lappiin, Ivaloon, jossa mies tapaa viettää kesänsä. Lentokoneeseen lastattiin äänityskalustoa, tuottaja Hannu Pikkarainen ja äänittäjä Julius Mauranen. Ivalo-nimen saanut intensiivinen albumi sisältää suomipopin hienoimpia poimintoja seitsemänkymmenluvulta lähtien. Vesa-Matti Loiri lähestyy lauluja ja niiden tarinoita mietteliäästi ja kiireettä, vain akustisella kitaralla, pianolla ja satunnaisilla kosketinsoittimilla säestettyinä. Vain Vesa-Matti Loirin kaltainen tulkitsija voi pakottomasti yhdistää samalle levylle lauluja CMX:ltä, Mikko Alatalolta, Tuomari Nurmiolta tai vaikkapa Kasevalta.

www.warnermusic.fi/vesa-mattiloiri

Yleis-Emmat

Yleis-Emma
Yleisö äänesti voittajat kahdessa eri kategoriassa,
vuoden kotimainen artisti ja
vuoden ulkomainen artisti.