Emma-gaala 2007 | yle.fi

Sislt

Yleisnestyksen ehdokkaat

Yleisö-Emman voittajat ratkaistiin tekstiviestiäänestyksellä. Ehdolla olivat:

Antti Tuisku

2000-luvun menestynein poptähti Antti Tuisku on määrätietoisesti ja kovalla työnteolla tehnyt itselleen kolmessa vuodessa uran, joka hakee vertaistaan. Syksyllä julkaistut albumit New York ja Rovaniemi tekivät historiaa nousemalla samanaikaisesti albumilistan sijoille 1. ja 2. Vuonna 2004 esikoislevynsä julkaisseen Antin albumeita on myyty yli 170 000 kappaletta ja takana on satoja keikkoja. 23-vuotias Tuisku tekee keväällä 2007 parin kuukauden mittaisen klubikiertueen ja aloittaa elämänsä ensimmäisen leffaroolin kuvaukset.

www.anttituisku.fi

Children of Bodom

Children Of Bodom on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ja arvostetuimmista suomalaisista metallibändeistä. Vuonna 1997 julkaistusta debyyttialbumista Something Wild lähtien bändi on nauttinut maailmanlaajuista suosiota – bändin jäseniä on vuosien varrella palkittu kansainvälisissä musiikkilehdissä ja bändille on ropissut kultalevyjä. Alexi Laihon johtama bändi on ollut aina tunnettu huikeasta teknisestä osaamisesta, ja bändin kokoonpano muodostui entistä tiiviimmäksi ja tiukemmaksi kitaristi Roope Latvalan liityttyä bändiin vuonna 2003. Children Of Bodom oli käytännössä koko vuoden 2006 kiertueella; bändi kiersi niin Euroopassa, Aasiassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Keväällä äänitetty Tukholman keikka julkaistiin lokakuussa cd:nä ja dvd:nä, joka on myynyt tähän mennessä jo lähes platinaa.

www.cobhc.com

J. Karjalainen

Jo 1980-luvun alkupuolelta saakka J. Karjalainen on rikastuttanut suomalaista musiikkikenttää kansalliseen lauluaarteistoon nousseilla hiteillään. Hän on julkaissut yli kaksikymmentä albumia, myynyt liki miljoona levyä ja vastaanottanut 14 jalometallilevyä.
Muusikko ja lauluntekijä Karjalaisen uusin levy, lokakuussa 2006 julkaistu Lännen-Jukka, nousi nopeasti kriitikoiden ja yleisön suosikiksi. Lännen-Jukan laulut ovat ainutlaatuinen yhdistelmä Yhdysvaltain etelän vuoristoseutujen tanssimusiikkia, Mississippin bluesia ja vanhoja suomalaisia rekilauluja.
Albumilla Karjalainen muistelee yli kolmen vuosikymmenen takaisia tapaamisiaan oppi-isänsä kanssa seuraavasti: "Hiski Salomaa lauloi aikanaan Lännen lokari -rallissaan Lännen-Jukasta. Lännen-Jukka sanoi minulle silmää räpäyttämättä olevansa sama mies. Ukko kertoi, että he olivat menneet Hiskin kanssa Amerikkaan samalla laivalla. Kangasniemen poikia molemmat.”

www.lannenjukka.com

Lauri Thk & Elonkerjuu

Lauri Tähkä & Elonkerjuu on yhtye, joka on onnistunut siinä, mitä useat ehkä epäilevät. Nimittäin vanhojen pohjalaisten kansanlaulujen tekstien yhdistämisessä nykyajan poprockiin. Etenkin Toivo Kuulan keräämiä tekstejä on hyödynnetty ahkerasti, mikä olikin ylipäätään syy siihen, että Lauri Tähkä & Elonkerjuu perustettiin 90-luvulla. Lauri Tähkä & Elonkerjuulta on ilmestynyt kolme albumia, joista pari vuotta sitten julkaistu Syntymähäjyt meni suoraan Suomen virallisen listan sijalle 4. Tuorein albumi Maailma on renki piti myös paikkaansa listakärjessä pitkään ja myi alkusyksyllä kultalevyyn oikeuttavan määrän. Suuri yleisö on löytänyt Lauri Tähkä & Elonkerjuun musiikin radiokanavilta ja loppuunmyydyillä keikoilla. Laulaja Lauri Tähkältä ei karismaa puutu.

www.lauritahka.com

Lordi

Vuosi 2006 oli niin hirviöbändille Lordille kuin koko Suomellekin yhtä voiton juhlaa.  Jo pelkästään Suomen Euroviisujen ylivoimainen voitto räjäytti pankin, mutta lopullinen pommi odotti koko Suomea Ateenan Euroviisuissa. Lordi voitti koko kisan ensimmäisenä suomalaisena artistina sekä ensimmäisenä rockbändinä kaikkien aikojen suurimmalla äänimäärällä.
 Kauhuelokuvista ja klassisesta hard rockista vaikutteensa saaneen Lordin euroopanlaajuinen menestyshitti, Hard Rock Hallelujah, on selvä osoitus yhtyeen musiikillisista juurista Kissin, Twisted Sisterin ja Mötley Crüen jalanjäljissä. The Arockalypse on tähän mennessä ylittänyt huimasti triplaplatinan rajapyykin, ja se on samalla Suomen myydyin albumi vuonna 2006. Vuoden aikana levy julkaistiin koko Euroopassa ja on sanomattakin selvää, että yhtye on ollut niin Suomen kuin koko vanhan mantereenkin valta- ja musiikkimedian puheenaihe numero yksi. Lordi jatkaa menestyskulkuaan jatkossa myös Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

www.lordi.fi/

Lovex

Lovex-yhtyeen menestystarina alkoi vuonna 2001, kun yhtye muokkautui nykyiseen muotoonsa. Tamperelainen Lovex tuli koko kansan tietoisuuteen vuoden 2006 alussa, kun yhtyeen Guardian Angel -single valtasi radioaallot. Tämä megasingle takasi yhtyeelle täyden keikkakalenterin sekä menestyksen Divine Insanity -esikoisalbumille.
Tämän energisen yhtyeen musiikilliset lahjat on huomattu myös Saksassa, missä yhtye solmi joulukuussa mittavan levytyssopimuksen GUN Recordsin kanssa. Samalla kun yhtye valloittaa Saksaa se ottaa osaa vuoden 2007 Suomen Euroviisukarsintoihin.

www.lovex.fi

Paula Koivuniemi

Paula Koivuniemi on vuosia ollut kiistatta yksi Suomen suosituimmista naisartisteista. Kestotähden albumeista kymmenen on ylittänyt kultalevyrajan ja yksi platinalevyrajan. Ura alkoi kun hän astui levytysstudioon vuonna 1966 ja lauloi ensimmäisen singlensä Perhonen.  40-vuotisen lennon jälkeen julkaistiin albumi Yöperhonen, jonka singlet Kuka pelkää Paulaa, Yöperhonen, Sata miestä ja Fantasiaa ovat soineet radiokanavilla.. Syksyllä 2006 Paula juhli kasvuaan perhosesta aikuiseksi naiseksi suuren suosion saaneella juhlakiertueella.
Tunnustuksena Paula Koivuniemen hienosta urasta hänet valittiin Iskelmä Finlandia 2006 voittajaksi. Hänen valintaansa tuomarina toiminut kapellimestari Markku Johansson perusteli mm. Paulan kunnianhimoisella ja ahkeralla suhtautumisella työhön ja nöyrällä asenteella yleisöään kohtaan. Mikä tärkeintä, Paula Koivuniemi palkittiin myös yleisön suosikkina.

www.paulakoivuniemi.fi

PMMP

Koko Suomen kansa rakastaa PMMP:tä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Yhtyeen saavutukset puhuvat puolestaan: PMMP:n kolmas pitkäsoitto Leskiäidin tyttäret ylitti platinarajan vuorokaudessa levynjulkaisun jälkeen ja nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan ykkössijalle. Levyltä lohkaistut singlet Henkilökohtaisesti ja Tässä elämä on ovat nousseet isoiksi radiohiteiksi.
Edellistä Kovemmat kädet -levyä on myyty yli 75 000 kappaletta ja myös debyyttilevyn Kuulkaas enot! myynti on ylittänyt platinarajan 30 000 kappaletta. PMMP on myös voittanut vuoden 2003 pop/rock-tulokas-Emman ja vuoden 2005 albumi-, vuoden pop-albumi- sekä vuoden yhtye -Emma-palkinnot.

www.pmmp.fi

Sunrise Avenue

Sunrise Avenue on kiistatta vuoden 2006 menestynein tulokasyhtye, vielä vuoden alussa siitä ei suurella yleisöllä ollut tietoakaan. Yhtyeen tarttuvat melodiat alkoivat pikku hiljaa soida radioaalloilla, ja viimeistään kolmas single Fairytale Gone Bad on tuonut yhtyeen jokaisen musiikinystävän tietoisuuteen. Kyseinen single oli 11 viikkoa Suomen soitetuin radiokappale, saavutus on uskomaton mille tahansa yhtyeelle.
Bändi teki keväällä 2006 maailmanlaajuisen sopimuksen Saksan EMI:n kanssa, minkä ansiosta Sunrise Avenue on päässyt reissaamaan Saksan lisäksi esimerkiksi Itävallassa. Keväällä 2007 yhtye tekee ensimmäisen kiertueensa Saksassa, osa keikkapaikoista on loppuunmyytyjä. Albumi On The Way To Wonderland on ollut julkaisusta asti Suomen virallisella listalla, ja sen myynti lähentelee jo platinarajaa.

www.sunriseave.com

Vesa-Matti Loiri

Amerikkalaisen country-legendan Johnny Cashin American Recordings -sarjan albumit maansa musiikin kulmakivistä todistavat, mikä voima on yksinkertaisen laulun ja vakuuttavan äänen yhdistelmässä. Heräsi ajatus tehdä sama Suomessa, levyttää hienoja suomalaisia lauluja uudesta näkökulmasta, riisuttuna. Mutta kenellä Suomessa olisi ääni, jolla on tarina? Vesa-Matti Loiri löytyi tehtävään etsimättä.
Vesku halusi levyttää laulut hiljaisuuden keskellä, kaukana arjen melskeestä. Päädyttiin Lappiin, Ivaloon, jossa mies tapaa viettää kesänsä. Lentokoneeseen lastattiin äänityskalustoa, tuottaja Hannu Pikkarainen ja äänittäjä Julius Mauranen. Ivalo-nimen saanut intensiivinen albumi sisältää suomipopin hienoimpia poimintoja seitsemänkymmenluvulta lähtien. Vesa-Matti Loiri lähestyy lauluja ja niiden tarinoita mietteliäästi ja kiireettä, vain akustisella kitaralla, pianolla ja satunnaisilla kosketinsoittimilla säestettyinä. Vain Vesa-Matti Loirin kaltainen tulkitsija voi pakottomasti yhdistää samalle levylle lauluja CMX:ltä, Mikko Alatalolta, Tuomari Nurmiolta tai vaikkapa Kasevalta.

www.warnermusic.fi/vesa-mattiloiri

Yleis-Emmat

Yleis-Emma
Yleisö äänesti voittajat kahdessa eri kategoriassa,
vuoden kotimainen artisti ja
vuoden ulkomainen artisti.