Emma-gaala 2007 | yle.fi

Sislt

Eclipse- Amorphis

Vuonna 1990 perustettu Amorphis on vuosien saatossa raivannut tiensä eurooppalaisen metallin huipulle. Debyyttialbumi The Karelian Isthmus julkaistiin vuonna 1993, mutta varsinaisen läpimurron bändi teki kakkoslevyllään, vuonna 1994 julkaistulla Tales Of The Thousand Lakes -albumilla. Sen jälkeen bändi on tehnyt itseään tunnetuksi keikkailemalla tiiviisti ympäri maailmaa ja julkaisemalla tähän mennessä yhteensä seitsemän studioalbumia. Uusin albumi Eclipse ilmestyi alkuvuonna 2006. Vuonna 2003 julkaistun Far From The Sun -albumin jälkeen Amorphiksen pitkäaikainen solisti Pasi Koskinen lähti bändistä. Uuden solistin, Tomi Joutsenen, myötä bändi sai kuitenkin uutta, raivoisaa energiaa ja osoitti Eclipse-albumilla olevansa edelleen yksi kovimmista suomalaisista metallibändeistä!

www.amorphis.net

Iankaikkinen- Kotiteollisuus

Kotiteollisuuden kahdeksas albumi Iankaikkinen on yhtyeen viimeistellyin ja kunnianhimoisin albumikokonaisuus. Iankaikkinen on täynnä Kotiteollisuudelle tuttuja elementtejä, mutta se sisältää ehkä hieman yllättäen myös kansanmusiikkivaikutteita. Karjala-henkeähän Kotiteollisuudesta on välittynyt aina, mutta aikaisemmin se on ollut havaittavissa lähinnä asenteessa ja jätkien ulkoisessa olemuksessa. Nyt sitä on tarttunut hieman musiikkiinkin. Levyn kappaleita sävellettiin, sanoitettiin ja sovitettiin kahdeksan kuukautta, jonka jälkeen yhtye siirtyi äänitysvaiheeseen säveltääkseen, sanoittaakseen ja sovittaakseen ne vielä kerran uudelleen. Kova työ kannatti, sillä Iankaikkinen on myynyt jo reilusti yli kultalevyyn oikeuttavan määrän ja siltä on lohkaistu kaksi rutkasti radiosoittoa saanutta singleä (Arkunnaula ja Kadonneet).

www.kotiteollisuus.com

Kuoleman laulukunnaat- Mokoma

Alkuvuonna 2006 ilmestynyt Kuoleman laulukunnaat on Mokoman viides albumi, mutta kolmas yhtyeen julkaisu omalla Sakara Records -levymerkillä. Levy edustaa Mokoman uran rankinta ilmaisua, ja siltä ei lohkaistu ennen julkaisua ainuttakaan näytettä yleisön kuultavaksi. Silti levy ampaisi ilmestyessään ylivoimaisesti albumilistan ykköspaikalle, ja se on toistaiseksi eniten myynyt Mokoman albumi. Kuoleman laulukunnaat sai musiikkilehdissä estottoman kiittävät kritiikit.Piakkoin albumin ilmestymisen jälkeen Mokoma sai ensimmäisen arvometallilevynsä, kun live-materiaalista kasattu Mäntit tien päällä -dvd ylitti kultarajan. Mokoma tunnetaan ennen kaikkea kovana keikkabändinä. Läpi kesän Provinssirockista lähtien keikkaillut Mokoma johti vielä koko Sakara-katraansa yhteiselle kiertueelle vuoden lopuksi. Tällä hetkellä Mokoma on määrittelemättömän mittaisella keikkatauolla, ja suunnittelee tulevia seikkailujaan.

www.mokoma.com

Uudet kymmenen ksky- Stam1na

Stam1na

Kymmenen vuoden ikäisen Stam1nan äkkiväärä metalli ei loistavista kertosäkeistään huolimatta radiohiteiksi taivu. Persoonallinen musiikki, lukuisat energiset keikat ja yhtyeen lyömätön karisma pitävät kuitenkin Stam1nan suosion korskeassa nousussa. Alkuvuonna 2005 julkaistu debyyttialbumi Stam1na sai niin yleisön, alan asiantuntijat kuin Kotiteollisuuden Jouni Hynysenkin kutsumaan bändiä suomimetallin suurimmaksi toivoksi ja tulevaisuudeksi. Stam1nan harteille kasattiin valtavat odotukset, mutta bändi laittoi tankoon lisää rautaa ja ponnisti kakkosalbumillaan Uudet kymmenen käskyä yli odotusten. UKK nousi albumilistan kolmoseksi, ja vietti listalla kaikkiaan 17 viikkoa. Myöhemmin Stam1na korkkasi omalta osaltaan singlelistan kärkipaikan singlellä Likainen parketti, jonka raa'asta videosta on kasvanut kulttihitti. Esikoisen tapaan myös "UKK" sai lehtiarvioissa lähinnä täysiä pisteitä.

www.stam1na.com

Yleis-Emmat

Yleis-Emma
Yleisö äänesti voittajat kahdessa eri kategoriassa,
vuoden kotimainen artisti ja
vuoden ulkomainen artisti.