RESEPTIT


Konjakkisinappi   Hunajasinappi   Lohirullat   Hernetuuvinki
Jouluglögi   Riisipuuro   Porkkanalaatikko   Lanttulaatikko   Kinkku


 

Tuhti konjakkisinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
loraus konjakkia

Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin. Lisää kuuma vesi, etikka ja loraus konjakkia. Mausta suolalla ja hauduttele tunnin ajan hiljaisella tulella.

Aika tuhti hunajasinappi

2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
suolaa

Sekoita etikkaa lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta jäähtymään ja lisää etikka.

 
Tomaattiset Lohirullat

Lohta suikaleina

Kastike:
Tomaattimehua
Chiliketsuppia
Sipulia
Purjoa
Tilliä basilikaa
Sitruunapippuria
Sitruunamehua
 


Kuva: Juha-Pekka Inkinen / YLE Kuvapalvelu

Pyörittele lohisuikaleet rullalle uunivuokaan. Sekoita kastike ja kaada päälle. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa kylmänä joulupöydässä.

Hernetuuvinki eli -laatikko

2,5 dl herneitä
7,5 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kermaa
2-3- rkl voita
suolaa
sokeria

Liota herneitä yön yli. Keitä kypsäksi liotusvedessä. Sekoita vehnäjauhot veteen ja lisää suuruste siivilän läpi seokseen. Mausta suolalla, sokerilla ja voilla.


Jouluglögi Makupalojen tapaan

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja


Kuva: Arja Lento / YLE Kuvapalvelu


Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat. Lisää punaviini ja hedelmämehut. Kuumenna mutta älä keitä. Lisää kuppiin mantelilastuja.

Riisipuuro

Kuumenna n. 2 dl vettä ja laita 2 dl riisiä kiehumaan. Lisää maitoa n. 1 l ja anna hautua hiljaisella tulella 45 min-1 tunti. Mausta suolalla.

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
1 l riisipuuroa
muskottipähkinää
2 kananmunaa
1 rkl siirappia


Raasta porkkanat ja sekoita riisipuuroon. Mausta muskotilla ja siirapilla ja lisää kanamunat. Sekoita ja laita voideltuun vuokaa. Tarkista suola ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Uuni 200 astetta, noin tunti.

Lanttulaatikko

1 kg lanttua
2-3 omenaa
1 sipuli
muskottipähkinää
1 rkl siirappia
2 dl kuohukermaa
2 kanamunaa
suolaa

Keitä lantut, omena ja sipulia kattilassa kypsiksi. Säästä keitinliemi. Soseuta aineet ja lisää löysäksi vaahdotettu kerma. Mausta siirapilla, muskotilla ja suolalla ja lisää kananmunat. Voitele vuoka ja ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja. Uuni 200 astetta, paistoaika n. 1 tunti.

Joulukinkun paisto-ohje

Sulata kinkku huolella ennen paistamista. Jääkaapissa kinkku sulaa kolmessa vuorokaudessa. Nosta kinkku huoneenlämpöön viimeistään kahdeksan tuntia ennen paistamista.

Paista kinkku paistopussissa, johon on leikattu pieni reikä. Paina paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin ettei se kosketa luuhun. Paista aluksi 175 asteessa 45 minuuttia ja laske lämpötilaa 100 asteeseen. Kun paistomittari näyttää 76-80 astetta on kinkku kypsä. Kokonaispaistoaika on noin tunti/kilo.

Kun kinkusta valuva neste on kirkasta, on liha kypsää. Käytä paistoneste siivilöitynä kastikkeeseen tai herne/lanttulaatikkoon.


Kinkun kanssa

voita
luumuja
omena
sipuli
päärynä
lihalientä
sinappia
valkopippuria
mustapippuria
vettä
kuohukermaa
maissijauhosuurustetta


Kuva: Arja Lento / YLE Kuvapalvelu


Kuullota hedelmät, sipuli ja luumut voissa kattilassa. Lisää mausteet ja lihalientä ja anna hautua mielellään ainakin tunti. Siivilöi neste keitoksesta, suurusta tarvittaessa maissijauhoilla ja tarkista maku. Lisää lopuksi kerma.


Kinkun kuorrutus:

sinappia
korppujauhoja
neilikoita

Poista kinkusta nahka ja liika rasva. Sivele pintaan sinappia ja ripottele päälle korppujauhoja. Koristele neilikoilla. Pidä kinkkua uunissa 250 asteessa kunnes kuorrutus ruskettuu kauniisti.


Takaisin etusivulle

Kokeile jouluisia reseptejä

Lähetä jouluinen tervehdys

Anna palautetta