Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat. Lisää
punaviini ja hedelmämehut. Kuumenna mutta
älä keitä. Lisää kuppiin
mantelilastuja.
Riisipuuro
Kuumenna n. 2 dl vettä ja laita 2 dl riisiä
kiehumaan. Lisää maitoa n. 1 l ja anna
hautua hiljaisella tulella 45 min-1 tunti. Mausta
suolalla.
Porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
1 l riisipuuroa
muskottipähkinää
2 kananmunaa
1 rkl siirappia
Raasta porkkanat ja sekoita riisipuuroon. Mausta
muskotilla ja siirapilla ja lisää kanamunat.
Sekoita ja laita voideltuun vuokaa. Tarkista suola
ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Uuni 200
astetta, noin tunti.
Lanttulaatikko
1 kg lanttua
2-3 omenaa
1 sipuli
muskottipähkinää
1 rkl siirappia
2 dl kuohukermaa
2 kanamunaa
suolaa
Keitä lantut, omena ja sipulia kattilassa
kypsiksi. Säästä keitinliemi. Soseuta
aineet ja lisää löysäksi vaahdotettu
kerma. Mausta siirapilla, muskotilla ja suolalla
ja lisää kananmunat. Voitele vuoka ja
ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja. Uuni
200 astetta, paistoaika n. 1 tunti.
Joulukinkun
paisto-ohje
Sulata kinkku huolella ennen paistamista. Jääkaapissa
kinkku sulaa kolmessa vuorokaudessa. Nosta kinkku
huoneenlämpöön viimeistään
kahdeksan tuntia ennen paistamista.
Paista kinkku paistopussissa, johon on leikattu
pieni reikä. Paina paistomittari kinkun paksuimpaan
kohtaan niin ettei se kosketa luuhun. Paista aluksi
175 asteessa 45 minuuttia ja laske lämpötilaa
100 asteeseen. Kun paistomittari näyttää
76-80 astetta on kinkku kypsä. Kokonaispaistoaika
on noin tunti/kilo.
Kun kinkusta valuva neste on kirkasta, on liha
kypsää. Käytä paistoneste
siivilöitynä kastikkeeseen tai herne/lanttulaatikkoon.
|