Sisältö


Kamarimusiikkifinaalissa avustajilta vaaditaan joustokykyä

Tänään sunnuntaina käytävässä kamarimusiikkifinaalissa kilpailijoita avustavat viulistit Annemarie Åström ja Reeta Maalismaa sekä sellistit Markus Hohti ja Joel Laakso. Vaikka varsinaisesti tiukan paikan edessä ovatkin itse kilpailijat, eivät avustajatkaan pääse helpolla. Lyhyen ajan sisällä on omaksuttava kunkin kilpailijan tyyli, näkemys ja tapa kommunikoida. Harjoituksia kilpailijoiden kanssa on ollut yhteensä kaksi: puolentoista tunnin harjoitus lauantaina sekä tunnin mittainen kenraaliharjoitus esityspäivänä. Sellisti Markus Hohdin mukaan tiukka aikataulu ei kuitenkaan ole aiheuttanut ongelmia: ”Harjoitukset ovat menneet tosi hyvin. Yllättävän hyvin on asettunut. Ensimmäinen läpimeno on aina sellaista, että totutellaan toisiimme. Ensin ihmetellään ja sitten keskustellaan”, Hohti kertoo. Kaikki kilpailijat ovat hänen mukaansa olleet hyvin avoimia keskustelulle, mikä on tietysti elintärkeää kamarimusiikissa. Ihan kaikesta ei kuitenkaan ehditä puhua. ”Tällainen aikataulu vaatii tavallista enemmän joustamista”, hän myöntää.

Hohdin mukaan avustajien yksi tärkeimpiä tehtäviä on tehdä kilpailijoiden olo mukavaksi. Tietyllä tapaa tulkinnoissa joudutaan siis joustamaan kilpailijan suuntaan, vaikka oma näkemys ei olisikaan prikulleen sama. Tämä ei kuitenkaan ole esitystilanteessa ongelma, Hohti vakuuttaa. ”Useimmiten pienet näkemyserot pystyy unohtamaan. Jos kilpailijan näkemys olisi täysin erilainen kuin oma, niin sitten joutuisi ehkä soittamaan itseään vastaan”, hän pohtii.

Lisähaastetta tuo se, kun saman teoksen joutuu soittamaan kaksi kertaa lähes peräkkäin eri kilpailijoiden kanssa. Mitä jos heidän tulkintansa eroavat toisistaan totaalisesti? Kuinka ajatukset saa käännettyä? ”Se on haastavaa”, Hohti myöntää, ”mutta sitä voi auttaa ottamalla kopiot stemmasta ja kirjoittamalla kumpaankin kilpailijakohtaisia merkintöjä, esimerkiksi tempoista. Paljon jää kuitenkin muistin varaan.”

Kun ensimmäinen kilpailuesitys, Ravelin trio Marko Mustosen kanssa, on takana, ovat Hohdin tunnelmat korkealla. Esitys meni hyvin, eikä kommunikaatio-ongelmia ollut. ”Kaikki kilpailijat ovat valmistautuneet hyvin, mikä tekee myös meidän työmme helpoksi”, Hohti kiittelee.

Jukka Nykänen

Recent comments