OSAT:

Etelä-Karjala
Varsinais-Suomi
Lappi
Itä-Uusimaa
Pohjois-Karjala
Ahvenanmaa
Etelä-Savo
Satakunta
Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Pirkanmaa
Keski-Suomi
Etelä-Pohjanmaa
Päijät-Häme
Pohjois-Pohjanmaa
Keski-Pohjanmaa
Kainuu
Uusimaa
Kymenlaakso
Häme
Lapin luonto luo outoa taikaa
    Heli Järvinen vie katsojat Lappiin. Kierros alkaa Aavasaksalta, josta matka jatkuu Tornioon, Kukkolankoskelle, Pelloon, Leville ja Kittilään, Pyhän-Luoston alueelle, Saariselälle, Tankavaaraan ja lopulta Inariin.

Lappi käsittää lähes kolmanneksen koko Suomesta, joten tekijät ovat valinneet esiteltävät kohteensa laajalta alueelta ja runsaasta tarjonnasta kieli keskellä suuta. Jaksossa ollaan monessa mukana, mutta perustellusti. Erittäin hieno kuvaus tekee oikeutta Lapille.

Ohjelmassa lasketaan koskea, lipotaan kalaa, kiipeillään kalliolla, huuhdotaan kultaa, etsitään ametisteja, tutustutaan porotilaan, käydään kamarikonsertissa ja ihaillaan luonnon rakentamaa amfiteatteria.

Vaaran laelta avautuva kansallismaisema teki Aavasaksasta jo vuosisatoja sitten paikalliselle väestölle juhannuksen viettopaikan. Niinpä ohjelmassa ollaan Aavasaksalla tarkoituksellisesti juuri juhannuksena.
- Aivan ihana maisema ja uskomattoman hieno tunnelma, ylistää Heli Järvinen Aavasaksan juhannusta.

Yöttömän yön juhlista ohjelmassa siirrytään pelaamaan golfia kentälle, jossa yksi puttaus voi kestää tunnin ja muutaman sekunnin. Torniossa sijaitseva golfkenttä on osin myös Ruotsin puolella, joten aikarajan lisäksi täällä ylitetään valtakunnan raja neljä kertaa pelin aikana.

Ohjelmassa selviää muutenkin, että Tornionjokilaaksossa rajajoki ei ole erottava, vaan yhdistävä. Ja näin on ollut aina. Yhteinen kulttuuri on valtakunnan rajasta huolimatta säilynyt.
-Rajjaa ei ole hyväksytty rajana. Väylä yhistää enemmän kuin jakkaa. Meänkieli ja poikkinainti yhistävät, tiivistää kirjailija Bengt Pohjanen alueen kulttuurin merkitystä.

Jakson julkkis on Eero Mäntyranta, jonka nimeä kantavaan museoon osassa tutustutaan. Pellossa sijaitsevassa museossa pääsee takaisin siihen aikaan, jolloin Suomen hiihdolla suihki hyvin.
- Minulle museon merkittävin esine on ensimmäinen henkilökohtainen kultamitali Innsbruckista vuodelta 1964, kertoo Mäntyranta.

Kittilän kupeessa sijaitseva Reidar Särestöniemen ateljee muuttuu vuosittain myös konserttipaikaksi. Ohjelmassa tutustutaan Särestöniemen ilmapiiriin ja seurataan maailmantähtien kamarikonserttia. Taiteilijoista merkittävin on kuitenkin luonto itse. Pyhätunturin alueella sijaitseva amfiteatteri Aittakuru on uskomaton luonnon luomus. Samalla Pyhän alueella on Ametistikaivos, jossa jokaisen kävijän on kaivettava itse itselleen jalokivi. Ametistien etsimisen lisäksi Heli Järvinen huuhtoo tietysti kultaa Tankavaarassa, eikä huonosti huuhdokaan.

Ohjaus ja käsikirjoitus Juha-Pekka Ristmeri. Tuotanto Filmaattiset Oy.

MAAKUNTALIITOT:

Etelä-Karjalan liitto
Varsinais-Suomen liitto
Lapin liitto
Itä-Uudenmaan liitto
Pohjois-Karjalan liitto
Ahvenanmaa
Etelä-Savon maakuntaliitto
Satakuntaliitto
Pohjanmaan liitto
Pohjois-Savon liitto
Pirkanmaan liitto
Keski-Suomen liitto
Etelä-Pohjanmaan liitto
Uudenmaan liitto
Pohjois-Pohjanmaan liitto
Keski-Pohjanmaan liitto
Kainuun liitto
Päijät-Hämeen liitto
Kymenlaakson liitto
Hämeen liitto