www.yle.fi             Ohjelmasarja     Ohjelmat     Vienola     Lisää aihepiiristä     Tekijät     Palaute     Etusivu
 
Taistelu Aunuksesta 2/5.

Kirjailija joutui tiedotussotaan

"Enkö muka tosiaankaan tiedä, että nyt ruvetaan tekemään
h i s t o r i a a   - että nyt alkaa se odotettu sota Karjalan takaisin valoittamiseksi ja suur-Suomen luomiseksi. Hitler ja Saksa ovat luvanneet järjestää ihmeitä... "

Olavi Paavolainen, Vilppula 19.6.1941

Jatkosotaan mennessä Suomen armeijaan oli perustettu uusi aselaji - tiedotuskomppaniat. Kirjailija Olavi Paavolainen määrättiin rintamakirjeenvaihtajaksi kirjoittamaan kuvauksia Suomen etenemisestä ensin omaan Karjalaan ja myöhemmin Itä-Karjalaan, Aunukseen.

Tiedotustoiminta oli tarkkaan säädelty. Päämajan tiedotusosasto ja Valtion tiedoituslaitos ohjeistivat ja siviili- ja sotilassensuuri estivät poliittisesti tai sotilaallisesti kyseenalaistavat sisällöt lehdistöstä ja radiosta. Saksa ja Mannerheim puuttuivat herkästi mielestään väärään uutisointiin.

Paavolaisen jalanjäljillä- sarjassa mm. Valtion tiedoituslaitoksen keskeisissä tehtävissä toimineet Eino Jutikkala ja Martti Ruutu kertovat avoimesti siitä miten propagandaa tehtiin myös suhteessa Saksaan.

Olavi Paavolainen joutui sodan sivupolulle: hitaasti etenevien suomalaisten ja saksalaisten joukkojen tuntumassa korpisotaan mm. Tolvajärvelle.

Martti Haavio sai värvättyä Olavi Paavolaisen "kulttuurikirjeenvaihtajaksi" Aunukseen. Kuudennen armeijakunnan päällikkö, kenraali Paavo Talvela määräsi miehet tekemään kirjan hänen johtamastaan "maailmanhistoriallisesta" valloitusretkestä.

Taistelu Aunuksesta jäi sensuurin takia julkaisematta. Yhtenä syynä oli Mannerheimin seuraajapeli ja se, että miehitetystä Itä-Karjalasta oli vaiettava.

Jakson kuvauspaikkoja Karjalassa:
Suomen entiseltä alueelta: Tolvajärvi (Korpiselkä), Impilahti, Salmi. 1920- rajan takaista Itä-Karjalaa: Rajakontu, Vitele, Alavoinen, Aunuksenkaupunki, Kinnermäki, Nurmoila.

[Takaisin]

                                                               Kartta isompana Kartta isompana