www.yle.fi             Ohjelmasarja     Ohjelmat     Vienola     Lisää aihepiiristä     Tekijät     Palaute     Etusivu
 
Vienola - kotipesä

Vienolan rakennutti Äyräpään henkikirjoittaja Pekka Paavolainen. Talo sijaitsii noin kilometrin päässä Kivennavan kirkolta Viipurin suuntaan. Talo tuli asuttavaan kuntoon vuonna 1901. Pekan ja Alice Paavolaisen (os. Löfgren) nuorin poika, Olavi syntyi vuonna 1903.

Päärakennus poikkesi maaseuturakentamisesta, se oli lähempänä Kannaksen huvila-arkkitehtuuria. Linnamainen vaikutelma syntyi kahdesta korkeasta kerroksesta ja saliin liittyneestä kulmikkaasta tornista.

Talo oli väriltään vaaleankeltainen. viimeksi se maalattiin vuonna 1939, jolloin myös öljylamput vaihtuivat sähkövaloiksi ja vesikin tuli pumpulla.

Alakerrassa oli keittiö ja katetut kuistit mukaan lukien 11 huonetta ja yläkerrassa neljä. Yhteensä käyttötilaa oli arviolta 400 neliömetriä. Pekka Paavolainen hoiti virkaansa Vienolassa, tätä varten oli erillinen konttori, johon oli suora sisäänkäynti ulkoa.

Vienolassa järjestettiin mielellään pitoja, joihin kutsuttiin sukulaisia ja tuttavia Kivennavalta ja Terijoelta. Myös Olavi Paavolaisen Tulenkantajatoverit vierailivat Vienolassa esimerkiksi 1925 Viipurin kokouksen jälkeen, jota mm. Ilmari Pimiä on muistellut. Muista kirjailijoista esimerkiksi Katri Vala ja Helvi Hämäläinen kävivät Paavolaisen vieraina. Vienolan palmusalin ja elämäntavan voi tunnistaa Hämäläisen pisteliäästä kirjasta Säädyllinen murhenäytelmä.

Vienolasta tehtiin polkupyöräretkiä 20 kilometrin päässä olevalle Terijoelle. Paavolainen käytti vieraitaan myös mielellään lähimäellä, josta saattoi yön pimeydessä nähdä miljoonakaupunki Leningradin valojen kajon.

Rakennuspaikalla oli komeita mäntyjä, joista tuli osa puistoa. Kokonaisuuden kruunasi keinotekoinen lampi, joka tehtiin patoamalla rakennuksen ja Viipurintien välissä kulkenut pieni puro. Uimakelpoinen lampi oli noin 150 metriä pitkä ja 30 metriä leveä. Pikkusaaret, sillat ja soutuvene loivat puiston romanttiset puitteet. Äiti-Alicen ja Olavin yhteinen harrastus oli puutarhanhoito. Vienolan puutarha tuoksuu runokokelmassa Keulakuvat (1932) sarjassa Äidilleni.

Olavi Paavolaisen sävellysharrastuksesta säilynyt Ilmari Pimiän runoon sävelletty teos Kuin linnut tumman veen, on Vienolassa asuneiden sukulaisten mielestä välähdys Vienolan lammen rannalta.

Voit kuunnella ja katsoa sävellyksen Ninni Martikaisen esityksenä tästä 

Vienola irtaimistoineen tuhoutui talvisodan alkaessa, kun Kivennavalta poistuva Suomen armeija sytytti rakennukset palamaan.

Nykyisin saastuneen lammen rannalla on vuonna 1979 rakennettu Raivolan piirisairaala. Sairaala rakennettiin Moskovan olympialaisten takia.

-Lähteenä käytetty mm. Raili Pölhön (o.s Paavolainen ja Eero-Pekka Paavolaisen tekemää muistelukatsausta Vienolasta, julkaisematon moniste)

[Takaisin]

                                                                 Kuva isompana Vienola isompana