Lähetä kysymyksesi pakolaisleirille Vastauksia aikaisemmin esitettyihin kysymyksiin
Mistä Pako2002 -projektissa on kysymys Pako2002 -projektin yhteistyöjärjestöt
Miten pakolaisleirillä eletään?

Kuvausryhmä vastaa kysymyksiin

Montako vuotta olet, ja miten pärjäät? (Simo Turpeinen, kysymys Siahmoille)

- Siahmoi on 15v. ja hänestä tehtiin ohjelma, joka tuli TV1den Iines-ohjelmassa viime keskiviikkona. Voit lukea lisää matkapäiväkirjasta. Siahmoin luokse ei mennä enää kuvaamaan tällä matkalla.

» Takaisin

Missä kaikissa kaupoissa on Punaisen Ristin keräys? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Voit vierailla Punaisen ristin kotisivuilla, jonka nettiosoitteen löydät pako2002-pääsivun yläreunasta kohdasta "avustusjärjestöt".

» Takaisin

Uskotteko, että ihmisillä on kärsivällisyyttä edetä demokratiaan, vai tuleeko jonkinlainen tiukka hallinto aina vallitsemaan Afganistanissa? (Ronja Ryövärintytär, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Moni leiriläinen on pohtinut tätä kysymystä vakavissaan. Maa on sodan jäljiltä täynnä aseita. Käytännössä: kun aseita on, niitä käytetään. Moni toivoo, että YK toimeenpanisi mittavan aseistariisunnan, koska maa ei siihen itse kykene. Ulkovaltojen toivotaan myös tukevan demokraattisen hallinnon syntyä, eikä poliittisia ryhmiä, jotka taistelevat vallasta.

Kaikkien mielestä ensimmäinen askel kohti rauhaa on aseiden kerääminen, sen jälkeen täytyy lisätä merkittävästi väestön koulutusta ja lievittää äärimmäistä köyhyyttä. Ilman ulkopuolista apua 23 vuotta Afganistanissa jatkunut sota ja kurjuus varmuudella jatkuu.

» Takaisin

Mitä juuri nyt ajattelet tulevaisuudestasi? Millaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on omasta koulunkäynnistäsi , ammatista ja perheestä. Kaikkea hyvää elämääsi! (Jarmo Seppänen, kysymys Siahmoille)

- Siahmoi kertoi, että kunhan pienet siskokset kasvavat isommiksi ja äiti ei enää tarvitse kokoaikaista lastenhoitotukea, hän jatkaa koulunkäyntiä. Hän kertoo palaavansa Afganistaniin, kun tulee rauha.

» Takaisin

Montako pakolaisia on? Montako ihmistä siellä on? Kuinka suuri joukko pakolaisia on tällä hetkellä? Kuinka monta suomalaista avustustyöntekijää leireillä työskentelee? (tekstiviestinä tulleita kysymyksiä)

- Maailmassa on pakolaisia tällä hetkellä noin 20 miljoonaa. Afgaanipakolaisia on noin viisi miljoonaa, joista Pakistanissa puolet. Shamshatoon pakolaisleirillä asuu 70 000 pakolaista. Pakistanin leireillä ei meidän tietääksemme ole yhtään suomalaista työntekijää. Esimerkiksi Suomen Lähetysseuralla on muutamia työntekijöitä Pakistanissa. Lue lisää kohdasta "Avustusjärjestöt".

» Takaisin

Millä keinoin pyritte auttamaan näitä ihmisiä? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Välittämällä suomalaisten koululaisten ja ystäviemme lähettämiä tarvikkeita ja lahjoituksia leiriläisille, ja avustamalla heitä itse. Kerromme leiriläisten elämästä TV:n ja netin kautta, jolloin yhä useammalla suomalaisella on mahdollista tietää apua tarvitsevien elämästä.

» Takaisin

Miten saat rohkeutesi ja elämänuskosi riittämään päivästä päivään siellä leirin oloissa? Mitä teet, jos tuntuu siltä, että et enää jaksa? (Hannu Heikkinen, kysymys Siahmoille)

- Vaikuttaa siltä, että Siahmoi kokee elävänsä suhteellisen tavallista elämää, eikä häneltä rohkeutta puutu. Puoli vuotta sitten hän pääsi muuttamaan pois leiriltä Pakistanissa asuvien sukulaistensa luo ja hänen isänsä kykenee elättämään perhettään.

» Takaisin

Jotkut ihmiset ajattelevat että elämä on oppimista varten ja vaikeudet auttavat ihmistä kasvamaan henkisesti - elämänkokemuksen kautta, eli "timantit syntyvät vain kovassa paineessa". Pitääkö tämä ajatus mielestäsi paikkansa? (Juhani, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Vaikeusfilosofiasi pitänee paikkansa, täällä ihmiset ei pienestä valita, mutta kohtuuttomissa olosuhteissa ei synny jalokiviä vaan ruumiita. Lähes kaikki lapset leirillä kärsivät aliravitsemuksesta ja se vaikuttaa kasvuiässä olevan keskittymiskykyyn ja apaattisuuteen. Rankempi aliravitsemus vaurioittaa kaikkien elimien, myös aivojen, kehitystä.

Monet vanhemmat ihmiset leirillä puhuvat tärkeimpänä ihmisominaisuutena toisen kunnioittamisesta ja välittämisestä. Lapsien, jotka ovat joutuneet aina tappelemaan kaikesta vähäisestäkin (ruoka, vesi, vaatteet), on selvästi vaikea orientoitua ajattelemaan asioita yhteiseltä kannalta. Fyysinen kurjuus lyö näin leimansa myös henkiseen kasvuun.

» Takaisin

Oletko saanut Jumalalta apua, kun sinulla on ollut vaikeaa?
(Juhani, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Ihmiset rukoilevat joka päivä ja toivovat rauhaa. Jumalan ei silti odoteta tekevän rauhaa ihmisten puolesta. Ulkovaltojen, jotka ovat jo lähes 200 vuoden aikana pitäneet Afganistania strategisesti tärkeänä alueena ja rahoittaneet eri taistelevien osapuolten sotatoimia, toivotaan keräävän aseet pois.

Ei tässä itkut auta. Lähes kaikki pakolaiset ovat joutuneet tähän kohtuuttomaan elämän tilanteeseen syyttöminä ja kaikki apu otetaan kiitollisuudella vastaan. Auttamiselle voi keksiä myös jonkin toisen termin. Kysehän antaessa on myös saamisessa.

» Takaisin

Eräs ystäväni täällä Suomessa itkee usein nähdessään televisiosta köyhien maiden ihmisiä, joilla on kärsimyksiä ja vastoinkäymisiä. Kuinka voisin lohduttaa häntä? (Juhani, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Ystäväsi, joka itkee, voisi aktiivisesti alkaa auttamaan jotain hädänalaista ihmistä. Toiminta jonkun apua tarvitsevan hyväksi helpottaa kummasti mieltä. Maailman epäoikeudenmukaisuuden ja tuskan kestää paremmin kun tekee jotain vääryyksien ja hädän lievittämiseksi. Silloin kokee olevansa osa tätä yhteistä maailma ja jakavansa. Autamme myös itsemme takia.

Leirillä oleminen on vähemmän vaikeaa kuin miltä se saattaa vaikuta. Huomaa pian, että ihmisillä on ystäviä, siellä on isiä ja äitejä jotka yrittävät huolehtia lapsistaan. Arki ja elämä jatkuu.

» Takaisin

Pitäkää niist huolta en halua enää tehä ruumiille tilaa. (tekstiviestinä tullut kommentti)

- Mekin haluaisimme ojentaa jokaiselle leiriläiselle ravitsevaa ruokaa, mutta koska emme siihen kykene, voimme vain toivoa että täältä lähettämämme ohjelmat satuttavat katsojia sen verran, että he lahjoittavat erilaisiin keräyksiin pakolaisten ja muiden hädänalaisten auttamiseksi. Wagma toteuttaa vanhaa muslimiperinnettä tänään alkaneen Eid-juhlan kunniaksi. Heidän perheensä on juuri ostanut lehmän, joka huomenna teurastetaan ja jaetaan niille, joilla ei ole varaa ruokaan. Hän toteuttaa muutenkin uskontoonsa liittyvää opetusta köyhistä huolehtimisesta. Toimituksen viesti: Raha ei lahjoittamalla vähene.

» Takaisin

Onks teillä tarpeks ruoka siellä, ja onks teillä hyvä olla siellä? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Aamutv:n perjantain suora lähetys vastasi näihin kysymyksiin. Useimmat perheet saavat päivässä lautasellisen jauhoja, lusikallisen öljyä ja kupillisen linssejä. Jos ei ole kyennyt saamaan palkallista työtä tai perustamaan pientä yritystä, jää päivittäinen ateria varsin köyhäksi. Useimmat leiriläiset eivät koskaan saa syödäkseen lihaa, kalaa tai hedelmiä. Noin puolet leirin aikuisväestöstä on vammautunut sodassa tai jäänyt leskiksi. Leiriläisiä vaivaa työttömyys.

» Takaisin

Miltä tuntuu olla pakolainen? (Susanna Rinne, ikä 9 v, kysymys Siahmoille)

- Siahmoi kerran sanoi: ei todellakaan ollut mukava jättää omaa kotia, omaa sänkyä, omia astioita, omia ystäviä ja omia vaatteita, kun mukaan sai ottaa vain sen minkä jaksoi kantaa. "Meidän perheessä oli niin monta pientä sisarta, että voimani meni heidän kantamiseen."

» Takaisin

Miten pesette itsenne? Onko teillä monia vaatekappaleita? (Jonza, ikä 11 v, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Joka kodin yhteyteen on valmistunut pieni ulos muurattu pesuhuone. Lämmitämme nuotiolla vettä, ja silloin kun on saippuaa peseydytään pesukinnasta käyttäen. Muslimit pesevät kätensä, jalkansa ja kasvonsa ja siistiytyvät muutenkin ennen rukoushetkiä.

» Takaisin

Miten afgaanit jaksoivat elää talibanien komennossa kymmeniä vuosia? Oliko sota väistämätön, jotta ihmisyys saisi maassa vallan? (Martta, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Afgaanit eivät ole asuneet Talibanin komennossa kymmeniä vuosia. Taliban nousi valtaan noin viisi vuotta sitten.

Afganistan on joutunut puolustautumaan esimerkiksi brittejä ja muita länsivalloittajia vastaan jo 1800-luvulta saakka. Kylmän sodan aikaan suurvallat pitivät aluetta etupiirinään.

Ei Afganistanissa ole juuri yhtä sotaa käyty. Maa on ollut rauhan kautensa jälkeen viimeiset 23 vuotta sodassa. Ihmisyyteen ja naisten aseman kohoamiseen on vielä pitkä matka. Talibanin kukistaminen ei ratkaise kaikkia kuivuuden sekä poliittisen ja taloudellisen epävakauden aiheuttamia ongelmia.

» Takaisin

Kuinka paljon ihmisiä on jäänyt kodittomiksi? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Vain harva pakolainen on niin varakas, että paettuaan kotoaan kykenee vuokraamaan tai ostamaan asunnon jostain kaupungista täältä Pakistanista. Useimmat asuvat eritasoisilla pakolaisleireillä (noin 200 leiriä Pakistanissa) teltoissa tai muovikatosten alla. He ovat selvästi kodittomia.

Afganistanissa on myös puolitoista miljoonaa maan sisäistä pakolaista. He ovat paossa omassa kotimaassaan.

Shamshatoon leirillä useimmat ovat kyenneet rakentaman savesta yksi- tai kaksihuoneisen majan, jossa perhe asuu. Kun heillä on oma pieni talo, heillä on koti. Tämä on tilapäinen koti, kaikilla on suunnitelmissaan paluu siihen oikeaan kotiin Afganistanissa.

Jotkut pakolaiset asuvat ympäri maailmaan kauniissakin kodeissa ja kaikki on päälisin puolin hyvin. Silti he kaipaavat kotimaahansa ja useimmat heistä suunnittelevat paluuta. Heidän kertomuksensa muistuttavat suomalaisten Karjalan evakoiden kertomuksia.

» Takaisin

Mikä on sinun nimi? (Elina, 18 v, kysymys Siahmoille)

- Siahmoi (joka tarkoittaa "mustatukkainen").

» Takaisin

Hahahaa!! miksei teidän kaikki tietävä allah auta?? toivottavasti saatte asianne järjestykseen.. mutta älkää tulko pilaamaan muiden IHMISTEN elämää esim. Suomeen. kivittäkää toisianne ihan rauhassa.. allah on suuri hahahahahahahahahaha!! (Skin, ikä 20, kommentti kaikille leirin asukkaille)

- Mekin toivomme ettei kenenkään afgaanin tarvitse tavata sinua, asuivatpa he sitten Suomessa tai muualla. Joten älä poistu kotoasi!

» Takaisin

Montako pakolaista on Suomessa? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Tilastojen mukaan (31.8.2001) Suomessa on 20 004 pakolaista yli kolmestakymmenestä eri maasta. Afganistanista on 644.

» Takaisin

Auttavatko naapurimaat heitä? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Pakolaisleireille ei suinkaan tule avustuksia vain ns. länsimaista vaan myös Lähi-idästä ja afgaanijärjestöiltä itseltään. Suurimmat afgaanipakolaisten vastaanottajamaat ovat Iran (1,5 miljoonaa) ja Pakistan (2,5 miljoonaa).

» Takaisin

Mitä nuorimmat pojat tekevät pyöräkorjaamossa? Kuinka vanhoja nuoremmat veljet ovat? Ehtivätkö pojat yhtään itse pyöräillä?
(Aarni, ikä 6 v, kysymys pyöräkorjaamon pojille)

- Nuoremmat pojat ovat noin 10:n ja 12:n ikäiset ja auttavat Haksria ja isää korjaushommissa. Päivittäisiä korjaushommia ovat: renkaiden paikkaus, ketjujen ja laakereiden putsaus ja rasvaus, lokareiden oikominen, jarrujen ja jarrupalojen vaihto… Pojat pyöräilevät koti-koulu-työ välillä päivittäin noin 30km.

» Takaisin

Millaista ruokaa syötte? Auttaako teitä joku järjestö, esim. Punainen Risti? Minkä ikäinen nuorin henkilö on siellä? Millaiset säät siellä on? (Henna, ikä 21, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Leiriläisen perusruoka on linssikastike ja leipä. Jos perheellä on rahaa, juodaan kardemummalla maustettua vihreää teetä sokerilla höystettynä. Leiriläiset kertovat, että kuukauden ruokaöljy ja linssiannos kestää vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen syödään vain leipää.

Ne onnekkaat, joilla on töitä, voivat ostaa vihanneksia, esimerkiksi sipulia, porkkanoita, kukkakaalia ja pinaattia. Niistä tulee hyvää vihanneskastiketta. Perheet syövät hyvin harvoin lihaa, se on kallista.

Leirillä toimii kymmeniä avustusjärjestöjä. Ne ovat jakaneet tehtäviä, niin että kukin järjestö vastaan jostain leirin kehittämisen ja ylläpitämisen osa-alueesta. Esimerkiksi Shelter Now- järjestö vastaa ikkuna-, ovi- ja kattomateriaalien toimittamisesta jokaiselle perheelle. IRC (International Rescue Committee) vastaa veden jakamisesta ja kaivojen rakentamisesta.

AWWD (Afghan Women Welfare Department) on naisten kansalaisjärjestö. Se on käynnistänyt kuuden kuukauden ompelukurssin leskille ja vähävaraisille naisille. Kurssin loputtua jokaisella naisella on ammattitaito elättää itsensä ja perheensä ompelijana. Kurssin päätteeksi jokainen oppilas saa oman ompelukoneen, jolla elanto sitten ansaitaan.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä miten erilaiset avustusjärjestöt toimivat leirillä.

Leirillä on ihan kaiken ikäisiä ihmisiä. Kujilla köpöttelee vanhuksia vedenhakumatkalla. Leirillä syntyy myös vauvoja. Suurin osa leiriläisistä on kuitenkin lapsia. Ja heitä parveilee ympärillämme kymmenittäin, joskus sadoittain, silloin kun kuvaamme. Jokainen haluaa päästä mukaan tv-ohjelmaan.

Täällä on ollut hyvin hyvin kuivaa ja pölyistä. Sen seurauksena useimmat leiriläiset kärsivät erilaisista hengitystietulehduksista. Nyt on kuitenkin satanut kaksi päivää ja koko leiri on yhtä mutavelliä!

» Takaisin

Miten sielä pärjätään? Sääliksi käy niitä, jotka kuolevat nälkään. Ei muuta. Yrittäkää pärjätä. (Simo Turpeinen, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Ihmisiä ei ainoastaan kuole nälkään vaan pitkäaikaisen huonon ravinnon seurauksiin ja kylmään. Siltä meistäkin tuntuu, että kuinka epäoikeudenmukaisesti maailmassa jakautuvat ruoka, mahdollisuus koulun käyntiin ja muihin elämän perustarpeisiin.

» Takaisin

Haaveiletteko koskaan normaalista elämästä ilman sotaa? Millaisia tunteita rauha teissä herättää? Onko se kenties mahdollisuus, tulevaisuus, vai mahdottomuus? (tekstiviestinä tullut kysymys)

- Kaikki ihmiset täällä haaveilevat rauhasta ja kotiinpaluusta. Sen takia moni ei hanki omaisuutta, koska toivo tavaroiden pakkaamisesta ja paluusta on vahva (toisaalta moni on päätynyt useamman välivaiheen ja leirin kautta tänne Shamshatoohon - elämä on kokoajan pakattuna nyytteihin). Useimpien on vaikea kuvitella pikaista rauhan tuloa Afganistaniin. Köyhyys, kouluttamattomuus, taloudelliset ja poliittiset ongelmat ovat sen verran vakavia.

» Takaisin

Miten te, tytöt, jaksatte? Teillä on varmaan paljon pelkoja ja näläntunnetta. Paljonko teitä on yhdessä leirissä? Ette ole yksin, teitä muistetaan täällä lännessä, vaikka ei siltä ehkä tunnu. Kuinkahan kylmissä öissä te värjötätte? (Jukka, 50 v, kysymys Siahmoille)

- Monia leiriläisiä lohduttaa tieto siitä, että heidän olemassaolosta tiedetään Pienelläkin avulla on täkäläisessä arjessa suuri merkitys. Yöt talvella ovat kylmiä ja esimerkiksi Jalosain leirillä monia kuoli teltoissa kylmyyteen. Siahmoi muutti puoli vuotta sitten sukulaistensa luo toiselle leirille, eikä asu enää teltassa. Savitalossa ei ole ikkunoissa lasia, mutta lämpimämpää öisin.

» Takaisin

Ovatko kaikki pakolaiset muslimeja? Jos eivät, niin mihin uskontoon he kuuluvat ja onko ryhmien välillä jännitteitä? (Virva Korhonen, kysymys kaikille leirin asukkaille)

- Lähes kaikki leirin pakolaisista ovat muslimeja. Leireillä tiedetään olevan myös joitain bahá'íta. Kaupungissa pakolaisten keskuudessa on myös muihin uskontokuntiin kuuluvia, kuten sikhejä. Monet sanovat ja kuvausryhmästä myöskin vaikuttaa siltä, ettei ryhmien välillä leirillä ole kiistoja.

» Takaisin

Paljonko tämä projekti maksaa? (Tekstiviestinä tullut kysymys)

- Projekti on saanut tukea Ulkoasiain ministeriön kehitysyhteistyön osastolta. Ohjelmien minuuttihinta on Yleisradion keskitasoa. Kuukauden aikana kuvatusta materiaalista valmistuu yhteensä kolme suoraa lähetystä, kaksi pitempää ohjelmaa ja 11 inserttiä (lyhyttä muutaman minuutin mittaista ohjelman osaa).

» Takaisin

» Etusivulle



© YLE TV1, RTI, 2002
» Palaute osoitteeseen basaari@yle.fi