Sisältö


International Maj Lind piano competition on yle.fi from May 16.

Ensimmäisen päivän saalis (osa II)

Samuli Peltosen Brahms oli mielestäni erittäin vakuuttava esitys. Hänen olemuksensa lavalla antaa yleisölle sen vaikutelman, että hän pistää kaikkensa esitykseen ja todella nauttii olostaan lavalla. Hän käyttää myös hienosti sävyjä, fraseeraa luontevasti ja kauttaaltaan hallitsee tilannetta. Ainoastaan minua häiritsi välillä Brahmsin ensimmäisessä osassa lievä ylävireisyys. Minulle jäi myös vaikutelma, että Peltonen oli paremmin kotona Brahmsin kuin Janáček parissa.

Samuli PeltonenSamuli Peltonen

Jung-ran Lee kuulosti hermostuneelta aloittaessaan Beethovenin sonaattia op. 102/1. Tämä kuului lievänä ylävireisyytenä. (Onkohan minun korvissani tänä aamuna jotain vikaa?) Poulenc puolestaan kuulosti jo paremmalta, kuitenkin tilanteenhallinta puuttui hänen otteistaan.

Massimiliano Martinellin soittoa vaivaa lievä yksitoikkoisuus. Luulen, että se johtuu hänen vibraatostaan. Tai siitä, että hän omaa vain yhden sellaisen. Tuntuu kuin hän saisi vain yhdenlaisen värin ulos sellostaan. Soitto on kuitenkin kauttaaltaan hallittua ja varman oloista, joka siis ei välttämättä aina ole hyvä asia. Hänen tapauksessaan se oli kuitenkin yksi positiivisista puolista.

Gregorio Robino näytti aluksi olevan kuin kotonaan Pezzo Capriccioson kanssa, mutta sitten vaikeudet alkoivatkin kuulua ja hän ikäänkuin menetti otteensa. Vaikutti siltä, että hän oli enemmän kotona Ginasteran mielenkiintoisen kappaleen parissa. Tuntui siltä, että hänestä oli mukavampaa esittää Ginasteran tyyppistä musiikkia. Siksi hän olisikin voinut jättää Pezzon pois ohjelmastaan kokonaan.

Siinä olikin kaikki ensimmäisen kilpailupäivän sellistit. Näin nopeasti kun mietin, niin mieleeni jäi Brantelid, Ylinen, Peltonen sekä Cerrato (ei missään tietyssä järjestyksessä). Mutta täytyy myös sanoa, että mitään uskomatonta ei vielä ole tullut vastaan. Ehkä kuitenkin Brantelid oli lähinnä hänen Schubertinsa takia minun mielestäni päivän kohokohta.

Pitää taas muistuttaa, että en siis ole kuullut esityksiä kokonaisuudessaan. Vaikka kovasti mieli tekisi olla paikan päällä!

Tipi

Recent comments