Spotify on tärkeämpi levy-yhtiöille kuin iTunes

Julkaistu Ti, 11/08/2009 - 11:55
  • Spotify founders (Kuva: Spotify)
  • Spotify on osittain levy-yhtiöiden omistuksessa: noin viidesosa palvelusta myytiin jo ennen sen lanseerausta viime syksynä.

[kuvassa Spotifyn perustajakaksikko Daniel Ek ja Martin Loerntzon]

Ruotsalaista musiikkipalvelu Spotifyta on ehditty ihmetellä jo jonkin aikaa ja monestakin syystä.

Ehdottomasti kuuminta hämmästystä on kohotellut palvelun ansaintamalli tekijöiden ja musiikin oikeudenomistajien kannalta.

Miten on mahdollista, että Spotify omaa niin ison katalogin ja miten sen kuuntelusta maksetaan tekijöille ja sen omistajille, käytännössä levy-yhtiöille.

Nyt asiaan on tullut hieman päivänvaloa. Computer Sweden -lehti sai käsiinsä Spotifyn omistajuutta käsittelevän dokumentin josta ilmenee, että noin viidesosa Spotifystä myytiin levy-yhtiöille jo ennen palvelun lanseerausta viime syksynä.

Suomen kuumin rokki-blogi Roklintu viittaa postauksessaan Kauppalehden uutiseen, jossa kerrotaan Spotifyn omistajien myyneen yhtiönsä osakkeita erittäin halvalla. Yksinkertaisesti levy-yhtiöiden kannalta tämä tarkoittaa sitä, että osa Spotifyn tuotoista valuu suoraan yhtiöiden omille tileille.

Spotify tuottaa levy-yhtiölle enemmän kuin iTunes

The Swedish Wire -lehden mukaan Spotify tuottaa jo nyt levy-yhtiöille enemmän kuin Applen iTunes. Tämä siis ainoastaan Ruotsissa, mutta odotukset esimerkiksi Amerikan-lanseerausta kohtaan ovat suuret. Spotify on nopeasti kasvava yritys.

Spotifyn arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 1,8 miljardin kruunun, eli noin 175 miljoonan euron arvoinen. Tällä hetkellä Sony BMG omistaa Spotifystä nyt 5,8 prosenttia, Universal Music 4,8 prosenttia, Warner Music 3,8 prosenttia ja EMI 1,9 prosenttia.

Perustajat Martin Lorentzon ja Daniel Ek ovat edelleen Spotifyn suurimmat omistajat.

Onko musiikin kuluttaminen todella menossa siihen suuntaan, että musiikkia kulutetaan tulevaisuudessa yhä enenemässä määrin niin, että sitä ei tarvitse omistaa. Ilmiö on sinänsä tuttu jo vuosikymmenien takaa esimerkiksi radiosta, radio ei vain tarjoa käyttäjälleen koko maailman musiikkikatalogia on-demandina.

Kuvat: