Idols-kakkonen on ykkönen

Julkaistu Ke, 17/12/2008 - 12:54
  • Jani Mikkonen (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Lehdessä luki, että finaalivaiheessa koko kilpailu on enää mauste näyttävän estradiviihteen keskellä. Näinhän se on, mutta tämä tarkoittaa sitä, että voittajalla ei ihan oikeasti ole juurikaan merkitystä

Idols-kilpailu ja -tv-ohjelma osoittivat taas huikean vetovoimansa joulun alla. Ihmiset kokoontuivat videotykin omistavien kavereidensa olohuoneisiin
jännittämään viimeistään finaali-iltana. Itsekin ostin viinirypäleitä ja tyrkkäsin ne frendille, minkä jälkeen etsin mukavan asennon hänen sohvallaan.

Lehdessä luki, että finaalivaiheessa koko kilpailu on enää mauste näyttävän estradiviihteen keskellä. Näinhän se on, mutta tämä tarkoittaa sitä, että voittajalla ei ihan oikeasti ole juurikaan merkitystä. Laulajien esityksillä tietenkin on. Jos laulaja ja bändi ovat hyviä, biisit tarkoin valittu ja ääni ja kuva toimii, ohjelma on hyvä, ja todennäköisesti myös laulajan ura saa ratkaisevan alkusysäyksen. Jos taas nämä asiat kusahtavat mutta laulaja voittaa kilpailun vaikkapa vedotessaan vain johonkin omituiseen, innokkaasti äänestävään katsojaryhmään, ketä kiinnostaa?

Tällaisessa tapauksessa Idols-kakkonen on ykkönen. Finalisteista merkittävimpiä uria oikeina laulajina ovat tähän mennessä luoneet lähinnä toiseksi tai kolmanneksi tulleet Antti Tuisku, Katri Ylander ja Anna Abreu. Ari Koivunen voitti kisan ja hänellä on mennyt lujaa tämänkin jälkeen, mutta muista voittajista Ilkka Jääskeläisestä ei ole paljon kuulunut viime aikoina. Hanna Pakarinenkaan ei ole viime aikoina kohauttanut. Jos joku muistaa vielä Popstars-tv-kisan, siinähän Paula ja Mira eivät päässeet edes pistesijoille. Sen sijaan toisen Popstarsin voitti INDX, jonka ura loppui noin sekunnissa, heti debyyttilevyn julkaisun jälkeen.

Ennustan siis uusimmalle skabavoittajalle Koop Arposelle hikisiä hetkiä soolouran alkuun. Laulutaito ja ulkonäkö ovat kunnossa, samoin kännykkäyleisö, mutta mikä on oma tyyli, tuleeko debyyttilevystä hyvä tai edes ok, tuleeko yleisö keikoille? Ihan kuin tälläkin kierroksella toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneilla laulajilla olisi jo valmiiksi hieman paremmat lähtökohdat.