Popkult: Sota - 06.08.2008

Julkaistu Pe, 27/06/2008 - 10:40
  • Paleface (Kuva: Jaakko Siiskonen)
  • Paulina Ahokas vaatii Suomen lähiökeskeistä hip-hopsanoittajia tuomaan kansainvälisen rauhanviestin sanoituksiinsa. Väittely syntyy siitäkin, onko populaarikulttuurin tehtävä turruttaa vai herättää.

YLE Teemalla 06.08.2008

Sota, veteraanit ja propaganda kuumentavat keskustelijoiden tunteet: Onko oikein tehdä sodasta viihdettä? Onko Manowar-bändillä fasistisympatioita? Paleface tulistuu "Kiitos 1939-45" -t paidasta niin paljon että putoaa tuolilta. Lotta-säätiö rahoitti Lupaus-elokuvan - ja se näkyy elokuvassa, toteaa Jarkko Hentula. Paulina Ahokas vaatii Suomen lähiökeskeistä hip-hopsanoittajia tuomaan kansainvälisen rauhanviestin sanoituksiinsa. Väittely syntyy siitäkin, onko populaarikulttuurin tehtävä turruttaa vai herättää.

Suosikki-sotateoksiaan hehkuttavat ohjaaja Aku Louhimies, laulaja Jessi Frey ja sotakirjoja ahminut Jone Nikula - Schindlerin Listasta Colby Buzzelin Fuck This Wariin ja Civilization-peliin. Aito sinibaretti kertoo, mikä sotaleffoissa mättää asiantuntijaa, ja Risto Isomäki kertoo maailman tuhoisimmasta sodasta.

yle.fi/pop -toimituksen TOP-5 sotabiisit:

  1. Edwin Starr: War
  2. Hector: Sota on kaunis
  3. Bruce Springsteen: Born in The U.S.A.
  4. Jimi Hendrix: Machine Gun
  5. U2: Bullet The Blue Sky

TOP-3 sotapelit, Jessi Frey:

1.Quake
Fantasiaa, scifiä, räiskintää ja pulmia Nine Inch Nailsin soundtrackin soidessa!

2.Civilization
Ihmiskunnan historia on verinen.

3.Diablo
Roolipeli, jossa otetaan mittää itse Vihtahousun kanssa. Pahan kukistamisen nimissä saa tietenkin tappaa kaiken mikä liikkuu.

TOP-5 sotakirjat, Jone Nikula:

1. Michael Herr: Dispatches
Vietnamissa kirjeenvaihtajana henganneen Herrin raivoisa trippi 60-luvun, oman päänsä ja Vietnamin läpi.

2.Colby Buzzel: My War - Killing Time in Iraq
Jenkkisotilaan blogista kirjaksi jalostettu keikka Irakiin viimeisimmässä kahinassa on mainio ruohonjuuritason kuvaus konfliktista ja miehistä sen tiimellyksessä.

3. David Miller: Richard the Lionheart ja The Mighty Crusader sekä James Reston: Warriors of God - Richard the Lionheart and Saladin in the Third Crusade
Näistä kahdesta Miller keskittyy kolmannen ristiretken logistiikkaan ja huoltoon ja toteaa, että Leijonamieli hoiti homman hienosti himaan. Reston on kattavampi ja kuvaa päähenkilöitään, kolmannen ristiretken vastapuolia ja näiden välistä suhdetta tapahtumien valossa ja niitä vasten. Mainiota settiä!

4. Erkki Palolampi: Kollaa kestää
Mainettaan olennaisesti parempi kirja ja hieno kuvaus taistelusta, joka olisi kelvannut Leonidaallekin. Palolampi on aikansa lapsi, valistusupseeri ja pappi, ja siten pateettinen kuin mikä, mutta korpisoturin ja -sodan kuvauksena kirja on kohdallaan.

5. Antony Beevor: Stalingrad
Kuninkaallisen hieno kirja! Vähän kuin Slayer livenä, mutta ei sinne päinkään. Viileän ja huolellisen historiikin malliesimerkki, ja sujuvasti kirjoitettu.

Kuvagalleria

  • Paleface
  • Hinni ja paita
  • Hinni ja Jarkko
  • Paulina Ahokas
  • Jarkko Hentula
Tagit:

Tulevia jaksoja

Julkaistu Ti, 03/02/2009 - 11:00

[UUSINTA] 6.5. Politiikka
[UUSINTA] 13.5. Julkkikset
[UUSINTA] 20.5. Auto
[UUSINTA] 27.5. Suomi

YLE Areena

Julkaistu Ma, 02/02/2009 - 14:21