Kauko Röyhkän & Riku Mattilan levyllä kuuluu saumaton yhteistyö

Kauko Röyhkän & Riku Mattilan levyllä kuuluu saumaton yhteistyö

Ajankohtaista - Ma 9.5.2011, klo 13.03 - Toimittaja: Sari Törmikoski

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Areena linkki: http://areena.yle.fi/audio/1304935714020

232
tykkää tästä

Kauko Röyhkä ja Riku Mattila soittivat 1980-luvun alussa yhdessä Kauko Röyhkä ja Narttu –yhtyeessä. Miesten musiikilliset tiet erkanivat lähes kahdeksi vuosikymmeneksi, kunnes vuonna 2003 Mattila soitti Röyhkälle ja ehdotti duon perustamista. ”Riku soitti mulle mun syntymäpäivänä, se oli hyvä syntymäpäivälahja”, Röyhkä naurahtaa.

Kauko Röyhkän ja Riku Mattilan yhteistyö on ollut aina sujuvaa. Vuonna 1999 Riku tuotti Kaukon "Rock´n´roll -klisee" –levyn ja neljä vuotta myöhemmin miehet jälleen soittivat yhdessä. ”Ensin meillä ei ollut suunnitelmissa esiintyä missään eikä levyttää. Sitten puolituttu järjesti keikan ja tuli mieleen, että pitäisikö näitä biisejä levyttääkin. Siitä tämä artistiotsikko lähti liikkeelle ja nyt on toinen levy valmis”, Mattila kertoo.

Kauko Röyhkä ehti harkita muusikon uransa lopettamista ennen uutta yhteistyötään Rikun kanssa. ”Mulla oli bändi ja me tehtiin levyjä ja keikkoja, mutta ne ei enää herättäneet kenenkään mielenkiintoa. Kun elämä ja kuolema -levy julkaistiin 2005, niin levy-yhtiön järjestämään tiedotustilaisuuteen tuli vain yksi toimittaja ja hänkin tekemään jonkinlaista pilajuttua. Ajattelin, että jotain täytyy tapahtua ja ratkaisu oli tämä”, Röyhkä muistelee.

Biisivalinta levylle oli mielisairasta hommaa

Kauko Röyhkä & Riku Mattila –duon vuonna 2008 ilmestyneen ensimmäisen levyn saama positiivinen vastaanotto piristi Röyhkän biisinkirjoittamistahtia. Parin viime vuoden aikana uusia lauluja on syntynyt 140. ”Musta on hauska tehdä biisejä, mä tekisin niitä omaksi ilokseni, vaikkei niitä julkaistaisi. Nythän se oli entistä hauskempaa, koska mä tiesin, että ne päätyvät jollekin hyvälle levylle, tai ainakin joku niistä päätyy jollekin levylle ja se levykin saa jopa kuulijoita”, Röyhkä kertoo.

Levylle päätyvien kappaleiden valinta oli Riku Mattilan työsarkaa. ”Se oli ihan mielisairasta hommaa. Jos kappaleita on noinkin paljon, siinä tulee aika paljon vietettyä aikaa toisen ihmisen päässä. Mä jostain syystä kuulen demoista, mitä biisintekijät tavoittelevat, vaikka demot olisivat kuinka alkeellisia. Kun määrä on tämmöinen, niin se on melkoinen urakka ja sitä on melko syvällä toisen aivoissa. Sen takia se on mielisairasta”, Mattila kuvailee.

Laulujen tekstejä naapureidenkin kokemuksista

Kauko Röyhkän tavoitteena on tehdä kappaleita, jotka herättävät mielenkiintoa ja jotka rikastuttavat ihmisten elämää sekä musiikillisesti että sanoituksellisesti. ”Niissä on ajatuksia, tunnelmia, visioita ja jotain kauneutta. Ehkä myös juttuja, jotka voivat tuntua ahdistaviltakin, mutta ne voivat olla ihan hyviä juttuja. Tärkeintä on, että ihminen reagoi jollakin tavalla.”

Laulujen tekstit voivat olla peräisin melkein mistä tahansa. ”Mä teen niin paljon biisejä, että käytän kaiken sen aivokapasiteetin ja kokemuksen, mitä mulla on ja myös naapureitten kokemuksen ja myös kaiken mitä on tapahtunut historiassa eläville ihmisille. Mä kaivan kaiken esiin, koska mun on pakko. Mä oon tehnyt jo 25 levyä ja mun on pakko löytää jotain uutta”, Röyhkä toteaa.

Kauko Röyhkän & Riku Mattilan ”Kaksi lensi tuulen mukaan” –levylle päätyi lopulta 13 kappaletta. Osa biiseistä on kokenut isojakin muodonmuutoksia alkuperäisestä demosta levyversioksi. ”Jos Kauko kaivaa aiheita omasta päästään, niin sitten kun mä kuuntelen sen demon, mun päässä syttyy se, miltä se kuulostaa loppujen lopuksi ja sitten vaan mennään sinne päin. Se on tuottamista ja tällä levyllä tuotettiin aika paljon”, Mattila kertoo. ”Mä voin allekirjoittaa kaiken ja se tuntuu hyvältä. Mä kuulen, että siellä soi oikea musiikki ja mun ajatus ei suinkaan ole kaventunut vaan se on päinvastoin rikastunut”, Röyhkä lisää.

Kauko Röyhkän & Riku Mattilan levy ”Kaksi lensi tuulen mukaan” julkaistaan 18.5.2011.

Lisää artisteista:Kauko Röyhkä & Riku Mattila

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä