Jari Tervo - runoilija, toimittaja ja kirjailija

Jari Tervo - runoilija, toimittaja ja kirjailija

Mansikkapaikka - Ma 28.11.2011, klo 12.53

Jari Tervo aloitti uransa runoilijana, siirtyi toimittajaksi ja lopulta kirjailijaksi. Jussi-Pekka Rantasen haastattelussa Tervo kertoo urastaan sekä valottaa taustoja kirjoilleen ja näytelmilleen. Jari Tervo Mansikkapaikalla torstaina 1. joulukuuta klo 21.00 (TV2).

159
tykkää tästä

Jari Tervo aloitti uransa runoilijana, ja lähetteli 16-vuotiaana runojaan kilpailuihin, mutta ei tärpännyt. Kirjailija itse kuvaa runojaan ”äärettömän keskinkertaisiksi”. Yliopiston ainevalinnoillaan Tervo olisi omien sanojen mukaan valmistunut tutkijaksi tai kotirouvaksi, joten hän pyrki ja pääsi Helsingin Sanomien toimittajakouluun.

Jussi-Pekka Rantaselle Tervo kuvaa toimittajan työssä olevan parasta, kun ikinä ei etukäteen tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Eipä tiennyt Ilta-Sanomien toimittaja Jari Tervo vuoden 1984 itsenäisyyspäivän juhlan juttukeikalla, että toimittaja Tervolle napsahtaa porttikielto presidentin linnaan työtehtävissä. Muuten hän on siellä pari kertaa ollutkin.

Tervo on työskennellyt iltapäivälehdessä sekä kokenut myös sen toisen puolen, jolloin hän on jutun aihe. Tuota kokemustaan hän käytti kirjoittaessaan Moska-sarjan. Vaikka tekemisissä ovat toimittajat poliitikot, on kanssakäyminen aina ihmisten välistä toimintaa; imartelua, makeilua, kaunaa…

Tervon elämän tärkein päivä on hänen Kalle-poikansa syntymäpäivä, ja ohjelmassa hän kiittää vaimoansa Katia ja poikaansa Kallea elämästään ja hengestään, ja maalailee synkähkön tulevaisuuden kuvan, jos nämä henkilöt eivät olisi Tervon elämässä.

Lisäksi Tervo kertoo, ettei kirjoita kirjojensa loppuja etukäteen, ei tee juurikaan muistiinpanoja ja miten hän kuunteli tarinoita tehdessään urakoita isänsä maalausliikkeessä.

Tervo valottaa myös taustoja kirjoilleen ja näytelmilleen. Musiikkiesityksestä vastaa J. Karjalainen laulullaan Hilkka Taskinen. Tervo arvostaa Karjalaisen musiikissa mm. sitä, miten pieneen lauluun mahtuu iso tarina.

Asiasanat: Mansikkapaikka

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Mansikkapaikka

Muistatko niitä asioita, joita vieraamme ohjelmassa muistelevat? Jussi-Pekka Rantanen käy Mansikkapaikassa mielenkiintoisten henkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä. Ura, intohimot, harrastukset, perhe, kulttuuri, taide, historian tapahtumat jne. Kukin vieras muokkaa itse oman Mansikkapaikkansa – mukana myös päähenkilön valitsema musiikkiesitys.

Mansikkapaikka Facebookissa

Muualla Yle.fi:ssä