"Hyvä hahmo on ristiriitainen, ei täydellinen"

"Hyvä hahmo on ristiriitainen, ei täydellinen"

Mansikkapaikka - Ti 13.12.2011, klo 14.03

Jussi-Pekka Rantasen rupattelukaverina on syksyn viimeisessä Mansikkapaikassa ohjaaja ja käsikirjoittaja Matti Ijäs. Hänen työnsä ovat menestyneet niin televisiossa kuin valkokankaallakin. Ijäs ei koskaan haaveillut ohjaajan urasta, vaan kirjoittaminen oli lähellä sydäntä. Hän opiskeli tiedotusoppia Tampereella ja päätyi kirjoittamisen kautta ohjaajaksi. Mansikkapaikka torstaina 15.12. klo 21 (TV2)

159
tykkää tästä

Kaikki alkoi pienimuotoisista lasten draamoista, joista nähdään otteet elokuvista Nyhverö Nyyssönen, Klovni, joka menetti naurunsa ja Läskilinssi ja Sika Sippurahäntä, jotka ovat kaikki vuodelta 1977.

Ijäksen muissakin elokuvissa on usein lapsi, sillä elokuvaan voidaan tuoda viattomuutta lapsen kautta, ja lapsi usein kysyy myös melko kiusallisia kysymyksiä

Useat Ijäksen elokuvat kertovat hänen mukaansa elämättömästä elämästä ja ne sisältävät ”vinksahtanutta” huumoria. Ijäs ei juurikaan harjoittele kohtauksia, mutta pitää tärkeänä, että hahmo selkiytyy näyttelijälle keskustelujen kautta.

Opettajana Ijäs neuvoo nuoria näyttelijöitä havainnoimaan ympäristöään, varastamaan todellisuudesta ei muista elokuvista. Ijäksen mielestä ohjaamisessa on parasta näyttelijän työn seuraaminen. Ijäksen ohjauksesta nähdään mallia Kotikatsomossa nähdyssä elokuvassa Enon opetukset, joiden kuvauksia on seurattu heinäkuussa 2009.

Ijäs kertoo pitävänsä matkustelusta ja ehkä siksi hänen elokuvissaan ollaan usein matkalla johonkin tai omaan mieleen. Hyvä hahmo on Ijäksen mielestä ristiriitainen, eikä täydellinen, mikä saattaa selittää Katsastus-elokuvan kulttimaineen.

Seuraavista Ijäksen elokuvista nähdään otteet: Sokkotanssi, Haaveiden kehä, Lahja, Katsastus, Pala valkoista marmoria ja Painija.

Mikä tekee Sulevi Peltolasta niin hyvän tulkitsijan? Mistä ovat syntyneet Katsastus-elokuvan sanonnat? Miten ohjata lapsinäyttelijää?

Musiikkiesityksestä vastaa Tuomari Nurmio laulullaan Pahaa joulua.

Asiasanat: Mansikkapaikka

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Mansikkapaikka

Muistatko niitä asioita, joita vieraamme ohjelmassa muistelevat? Jussi-Pekka Rantanen käy Mansikkapaikassa mielenkiintoisten henkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä. Ura, intohimot, harrastukset, perhe, kulttuuri, taide, historian tapahtumat jne. Kukin vieras muokkaa itse oman Mansikkapaikkansa – mukana myös päähenkilön valitsema musiikkiesitys.

Mansikkapaikka Facebookissa

Muualla Yle.fi:ssä