YLE Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Tietopalvelu Digitv.fi
Sininen Laulu - Suomen taiteen tarinoita
YLE Teema
Etusivu / Taiteilijat / Musiikki / Kansa Tapani
Etusivu
Sarjan esittely
Sarjan osat
Teematarinat
Taiteilijat
Haastatellut
Ajan esineet
Pikkutarinat
Lisätiedot
Tekijät
Palaute

Tapani Kansa, Kuva: Kalle Kultala
Kansa Tapani

Tapani Kansa ehti olla huoltoaseman bensanmyyjänä, rautakaupassa, varastossa ja tivolissakin, kun Jaakko Salo huomasi hänen lahjansa.

Melkein heti kärkeen Delilah oli listojen kärjessä, ja sitä seuraava lista meni yleisön sydämiin yhtä nopeasti: Käymme yhdessä ain, Eloise, Kuljen taas kotiinpäin. Sen jälkeen Kansa on melkein neljänkymmenen vuoden ajan liikkunut kevyen musiikin kaikilla kolkilla, juuri mitään raja-aluetta unohtamatta ja tavallaan myös oikeastaan löytämättä sitä, mikä olisi ilmiselvästi hänen ominta maaperäänsä. Näköjään sellaiseen ei ole tarvettakaan.

Etsijän tarina

Kansan matkalle mahtuu kosolti harhalyöntejä, mutta yleisvaikutelma on täynnä eloisuutta, peruslahjakkuutta ja talttumatonta etsijänhenkeä: kirjavaa, hämmentävää ja samalla vaikuttavan monipuolista. Tapani Kansa on ollut lopultakin ajanjaksonsa suomalainen Iskelmälaulaja suurella kirjaimella, henkeen ja vereen.

Tämä on syytä pitää mielessä, jos eksytään kummastelemaan, löytyykö Kansa seuraavassa käänteessa rokin, muotihitin, joululaulujen vai operettitehtävien parista. Tai tulkitseeko hän suomalaista runoutta, Leinoa tai Viitaa. Rakkaudesta musiikkiin hän on ainakin tehtäväänsä paneutunut.

Kapinallinen Kansa

Tapani Kansa on ollut monen mielestä liiankin suulas puhuja, mutta hänen ajatuksensa ovat terävimmillään olleet painokkainta mitä esittävä kevyen musiikin puoli on antanut. Hänen uransa alku osui - sanonta on hänen omansa - 'muoviseen rakoon', jossa solistilla ei ollut tuottajiaan vastaan mitään sananvaltaa. Ja niin Kansa kapinoi, sanoin ja teoin. Seurasi paitsiotilanteita, katkokohtia - mutta myös mahdollisuus sellaiseen uran yhtenäisyyteen, joka ei ole kiinni eriparisista materiaaleista vaan omasta lujasta luonnosta ja lahjomattomuudesta musiikintekijänä, niin tuottajana, laulajana kuin sanoittaja-säveltäjänä. Sinisen laulun yhteydessä suoritettu haastattelu loppuu Kansan osalta näin:

"Olen päätynyt suhteellisen lyhyeen lauseeseen, tavoistani poiketen, joka kuuluu suunnilleen näin: olen koko ikäni oudoksunut ja vieroksunut ihmisiä, jotka keskittyvät vain rahan tekemiseen ja pitävät sen sitä niinkuin niin ihmeellisenä, ja koettanut itse elää valkein siivin. Mä ymmärrän näitä toisiakin ihmisiä, jotka ovat hekin luulleet eläneensä ehkä valkein siivin tietämättä koskaan mitä se on."

Peter von Bagh

Tuotanto/Ura

Tunnetuimpia levytyksiä

Delilah (1968), Kuljen taas kotiin päin (1968), Eloise (1969), Ei itketä lauantaina (1969), Mistä rakkaus alkoi (1977), Tulkaa tytöt takaisin (1978, oma sävellys ja sanoitus), Veikko Nieminen (1978, oma sävellys ja sanoitus), Satu rakkauden (1979), Hopeinen kuu (1987), Täysikuu (1991)

Taidemusiikin levytyksiä

1985-1988 Kuulan, O.Merikannon, Kilpisen ja Sibeliuksen yksinlauluja
1987 Heikki Sarmannon laulusarja Betonimylläri Lauri Viidan tekstiin

Teatteriesiintymisiä

1970-1971 Helsingin operettiteatteri
1975-1977 Turun kaupunginteatteri - My Fair Lady, Iloinen leski
1975 TV-teatteri - Anu ja Mikko
1977 Tampereen teatteri - Kreivitär Mariza
1986-1987 MTV-teatteri - Vihreän kullan maa

Lisätietolinkit

» Tapani Kansan kotisivut
Henkilöhistoriaa, levytykset, esiintymiset, levykauppa, tilaukset

Kirjavinkit

Koski, Markku: Stefanus Populus. Teoksessa: Alemmat taiteet. Helsinki: Odessa, 1985. siv. 16-19.

Hämäläinen, Jyrki: Hopeinen kuu. Kirja ihmisten haaveista ja unelmista, jotka toteutuvat - tai sitten eivät. Helsinki: Otava, 1996.

Muuta

kaikkiaan 14 kultalevyä & noin miljoona myytyä levyä

» Alkuun

Sivun sisältö

» Etsijän tarina
» Kapinallinen Kansa
» Tuotanto/Ura
» Lisätietolinkit
» Kirjavinkit
» Muuta
Henkilötiedot

Kansa, Aarne Tapani
9.3.1949 -

Ammatti:
laulaja, viihdetaiteilija
Koulutus:
1956-1967 viulunsoiton opintoja Kotkan musiikkiopistossa
1974-1978 lauluopintoja Sibelius-Akatemiassa
Palkinnot:
1969 Suomen 1. LP-kultalevy
1978, 1979, 1981 Vuoden solisti
1987 Emma-palkinto
1993 Kaikkien aikojen paras mieslaulaja -palkinto MTV:n ja Apu-lehden yleisöäänestyksessä


| Lähetä sivu tuttavallesi   | Tulosta tämä sivu

© 2003 YLE Teema