YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Tiedotteet

Äänestäjien perusteluja valinnalleen
10.12.2004

Finaaliäänestyksessä internetin kautta äänestäneet perustelivat ehdokkaansa suuruutta omin sanoin. Sivun lopussa poimintoja finaaliäänestykseen osallistuneiden perusteluista.

Nettiäänestäjät myös arvioivat ehdokkaansa suuruuden profiilia eri ominaisuuksien valossa asteikolla 1-5. Arvioidut ominaisuudet olivat nerous, rohkeus, johtajuus, myötäelämisen kyky ja perintö jälkipolville. Äänestäjät myös antoivat taustatietoja itsestään. Suuret Suomalaiset –finaaliohjelmassa 5.12. nähdyt tulosgrafiikat ja yhteenvedot arvioinneista on nyt lisätty tämän linkin taakse.

Äänestäjät perustelivat valintaansa mm. näin:

C.G.E. Mannerheim
- Isänmaallisuuden symboli, Suomen tärkein mies.
- Suuri suomalainen sotilas, valtiomies ja diplomaatti.
- Pelasti tiedoillaan ja taidoillaan Suomen. Nautti suurvaltojen johtajien luottamusta mikä myös osaltaan edelliseen liittyen pelasti Suomen rauhan teossa. Hän sai kahtiajakautuneen armeijan taistelemaan yhtenäisenä. Koko Suomen kansa luotti silloin häneen.
- Itsenäisen suomen keulakuva. Armeijan henkinen selkäranka.
- Oikea suomalainen oikealla paikalla oikeaan aikaan ja useammin kuin kerran. Kantoi vastuunsa loppuun asti. Ilman Mannerheimia ja suomalaisten häneen kohdistamaa ansaittua luottamusta Suomi olisi täysin toisenlainen, tai olisi ehkä jopa lakannut olemasta.
- Mannerheim on Suomen ja suomalaisten pelastaja - ilman häntä ei Suomea olisi. Kansa olisi hajotettu ja vailla ihmisarvoa. Suomen kieli kamppailisi olemassaolonsa puolesta... Mannerheim loi meille suomalaisille olemassaolon perustan.
- Itsestäänselvyys, joka ei tarvitse perusteluja! Hänen suuret tekonsa isänmaan hyväksi puhuvat puolestaan.
- Hän on eittämättä suurin suomalainen. Ilman häntä ei olisi olemassa itsenäistä Suomea. Hänelläkin oli vikansa, mutta ne eivät pienennä hänen suuruuttaan, päinvastoin inhimillistävät hänet.
- Suuri Suomalainen monessakin mielessä. Koskettaa kaikkien suomalaisten elämää. Miten olisi Suomen laita ilman näin merkittävää henkilöä. Esikuva, herättää kunnioitusta ikäpolviin katsomatta!
- Jos ei tämä mies olisi Suomen historiaan vaikuttanut, olisi nyt edessäni PC näppäimistön sijasta lautasellinen kylmää kaalisoppaa.

Risto Ryti
- Pelasti suomalaiset v. 1944 nälänhädältä.
- Risto Ryti mahdollisti uhrautuvaisuudellaan sen, että saimme pitää itsenäisyytemme, ja että Mannerheimista saattoi tulla suurmies.
- Uhrasi itsensä Suomen ja suomalaisten puolesta. Mannerheimin kanssa vei Suomen läpi sotien hakien avun sieltä, mistä se oli saatavissa ja lopuksi uhrasi itsensä henkilökohtaisella sopimuksella Saksan kanssa, jotta Suomi pääsi irti Saksasta.
- Irrotti Suomen sodasta ja otti syyt niskoilleen. Vain suurmies tekee tällaisia tekoja. Hän ei ajatellut omaa nahkaansa vaan teki minkä tiesi oikeaksi.
- Sellaista kuin suurinta suomalaista ei ole olemassakaan eikä ole koskaan ollutkaan, mutta Risto Ryti oli aikanaan ja varsinkin siinä yhdessä kriittisessä tilanteessa niin suomalainen kuin suomalainen vain voi olla. Uhrautui yhteisen hyvän puolesta.
- Mies, joka uhrasi lähestulkoon kaiken isänmaansa hyväksi. Kuka nykyisistä poliitikoista olisi valmis vastaavaan tekoon?
- Rytin loistava poliittinen pelisilmä pelasti Suomen kansan kohtalon vuonna 1944.
- Ryti oli etevä talousmies, Suomen Pankin pääjohtaja, Talvisodan pääministeri, Jatkosodan presidentti. Hän otti henkilökohtaisen vastuun Suomen irrottamiseksi sodasta ja tuli häväistyksi sotasyyllisenä. Hän ei pyrkinyt politiikkaan mutta kantoi vastuun.
- Ajatteli Suomen parasta enemmän kuin omaansa. Pelasti Suomen miehitetyksi joutumiselta. Ensin ei voitu ja sitten ei ole haluttu muistaa tarpeeksi julkisuudessa.
- Teki sodan aikana vaikeita päätöksiä, jotka pelastivat Suomen itsenäisyyden. Joutui kärsimään päätöstensä takia sotaoikeudenkäynneissä. Ei ole saanut kunnianpalautusta ja objektiivista arviota päätöstensä vaikutuksista.

Urho Kekkonen
- Suurin suomalainen. Piti tämän jukurikansan aisoissa vaikeiden sotavuosien jälkeen. Hänen johdollaan ja kovalla työllä luotiin nykyinen hyvinvointivaltio.
- Urheilullinen ja kivan näköinen.
- Suomen pitkäaikaisin presidentti johti uskomattoman taitavasti Suomalaista ulkopolitiikkaa ja oli yksi itsenäisyytemme tärkeimmistä takuumiehistä. Idänsuhteiden hoitamisessa hän oli aikanaan lähes korvaamaton.
- Suomen kehityksen merkittävin vaikuttaja. Suomen puolueettomuuspolitiikan ja kansainvälisen tunnettavuutemme perustan luoja. Omalla esimerkillään luonut suomalaisista luotettavan kuvan maailmalle.
- Hän piti kähmijät kurissa ja oli aina tavallisen ihmisen puolella.
- Rauhanpresidentti, jonka aikana Suomesta luotiin hyvinvointivaltio.
- Kekkonen onnistui luotsaamaan Suomea itsenäisenä valtiona vaikeana aikana. Edisti maailmanrauhaa ja Suomen hyvinvointia. Vahva mutta valistunut johtaja. Uskalsi ajatella ja toimia valtavirtaa vastaan. Loi turvallisuuden tunnetta ollessani lapsi. Rohkea.
- Oltiin UKK:sta mieltä mitä hyvänsä tänään, minun ikäluokalleni ei muuta SUURTA hahmoa voi olla.
- Hän osasi työllistää Suomen kansaa oikealla tavalla, valtiovallan toimesta!! Hänenlaista kaivataan tänäkin päivänä.
- Mies, joka antoi Suomelle elämänsä, siis elämää suurempi ihminen. Persoona, jonka karismaa ei voita kukaan!

Adolf Ehrnrooth
- Ei vain sodanajan sankari vaan uskoa omaan, toimivaan itsenäisyyteen valava suuri suomalainen. Näytti miten Suomi voi olla osa Eurooppaa itsenäisenä valtiona.
- Suurin Suomalainen on symbolinen valinta. Moni suomalainen ansaitsisi pelkillä teoillaan tämän kunniamaininnan, mutta kenessäkään toisessa ei kiteydy suomalaisuus ja itsenäisyyden arvostus yhtä kirkkaana kuin Adolf Ehrnroothissa.
- Suoraselkäinen Suomalainen joka on ollut esimerkkinä johtajasta joka kohtaa taistelun miestensä kanssa eikä heidän selkänsä takaa. Itsenäisen Suomen puolestapuhuja joka pysyi sanojensa takana.
- Suomen itsenäisyyshistorian vastuullisin, rohkein, peräänantamattomin ja vaikuttavin henkilö. Suomea ei välttämättä olisi olemassa ilman Häntä.
- Suomalaisen sisun perikuva - monen tuntemattoman sotilaan vankkumaton johtaja.
- Mies, joka näki ihmisen sisälle ja sitä kautta ihmisyyteen. Kokemustensa kautta avautunut ymmärrys kaveria ei jätetä -asenteeseen sopii myös tähän päivään. Kaikki kunnioitukseni edesmennyttä ihmistä kohtaan, hän oli hyvä jätkä!!
- Mies joka on antanut Meille suomalaisille tärkeimmän perinnön mitä voimme saada, itsenäisyyden.
- Isänmaan vankkumaton puolustaja henkeen ja vereen, kuolemaansa saakka. Tämä mies uskoi kansan yhtenäisyyteen ja puolustustahtoon loppuun asti. Hänen nimeämisensä Suureksi Suomalaiseksi lisäisi sitä tietoa minkä nuoriso tarvitsee muistaakseen maamme sodat.
- Sotilas, upseeri ja herrasmies. Onnistui osaltaan palauttamaan sotaveteraaneillemme heille kuuluvan arvostuksen. Uskalsi puhua veteraanien puolesta myös silloin kun moni nykyisistä politiikoistamme uskoi Neuvostoliiton oikeellisuuteen...
- Yksi sotiemme sankareista. Mutta myös mies, joka muistutti meitä sodasta ja sen perinnöstä sekä kunniavelasta, joka meillä myöhemmillä sukupolvilla on. Kommenteillaan myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja keskustelujen aloittaja.

Tarja Halonen
- Haluaisin äänestää suurimmaksi suomalaiseksi suomalaista äitiä ja naista, jotka ovat kaikkina aikoina pitäneet tätä kansaa elossa ja pystyssä. Tarja Halonen edustaa kunniakkaasti ja kauniisti sekä suomalaista naista että suomalaista äitiä.
- Todellinen moderni maan äiti!
- Oman elinaikani tärkein tapahtuma on ollut ensimmäisen naispresidentin valinta suomessa, olin häntä itsekin äänestämässä.
- Suurenmoinen, älykäs, määrätietoinen ja asioista perillä oleva koko kansan presidentti. On omalla työllään tehnyt Suomea tunnetuksi myönteisellä tavalla niin Euroopassa kuin koko maailmassa.
- Johdonmukaisesti omaa linjaansa seuraava avarakatseinen ihminen, merkittävä esikuva nuorille suomalaisille naisille.
- Naispresidenttiin kulminoituu kaikki se, mitä monet muut suuret suomalaiset ovat saaneet aikaan kulttuurin, tieteen, urheilun, maanpuolustuksen ja valtionjohdon aloilla. Ilman loistavia edeltäjiä Suomi ei olisi Suomi eikä Halonen sen loistava presidentti.
- Näyttää mallia meille suomalaisille ja myös muulle maailmalle, miten työläiskodista lähtöisin olevasta yksinhuoltajasta voi tulla osaava maan äiti. Rautainen tahtonainen ja loistomimmi kerrassaan - jos tällainen heitto sallitaan!
- Hän on ihmisyyden edustaja, suurisydäminen suomalainen, jonka vaikutus näkyy nyt ja tulevaisuudessa, kotona ja maailmalla.
- No hyvänen aika. Tarja on suorastaan avannut uuden aikakauden elämäämme. Hän on särkenyt monta lasikattoa. Hyvä Tarja!
- Ensimmäinen naispresidentti. Uuden Demokratian ajan aloittaja. Koko maan Äiti, joka yhdistää kansalaiset puoluekannasta riippumatta. Yhdistää kansakunnan 1900-luvun suurista virheistä, onnettomuuksista ja erimielisyyksistä. Aikamme Canth.

Arvo Ylppö
- Lapsissa on maamme tulevaisuus. Pitämällä heistä huolta saamme entistä suurempia suomalaisia.
- Hän oli tukipylväänä kansamme terveydenhoidossa ja jopa maailmanlaajuisesti opettaen terveellisiä elämäntapoja yksinkertaisesti ja kansantajuisesti ollen itse esimerkkinä malliin "kohtuus kaikessa."
- Ilman Arvoa Ylppöä olisi moni tulevaisuuden suuri suomalainen jäänyt syntymättä.
- Äitinä voin todeta hänen tehneen mahtavan elämäntyön!
- Itse lääkärinä arvostan tuon miehen saavutuksia ja toisten eteen tehdyn työn määrää valtavasti.
- Neuvolajärjestelmän luominen on koskettanut jok’ikisen suomalaisen elämää, ja se on yksi suomalaisen elämänlaadun peruskivistä. Arkkiatri Ylpön elämäntyö on kaikkien aikojen merkittävin suomalainen teko!
- Saan minäkin kiittää Ylppöä hengissä olostani!
- Terveys on tärkeintä ihmisen elämässä ja eritoten pienten lasten. Neuvolatoiminta on harvinaista vielä tänäkin päivänä useissa maissa. Arvo Ylppö on todella SUURI SUOMALAINEN.
- Saamme olla kiitollisia Arvo Ylpölle siitä että suomalaislapset ovat terveimpiä lapsia maailmassa.
- Maailman- ja Suomen parantaminen lähtee lapsista!

Mikael Agricola
- Humanisti ja akateemikko, suomalaisen sivistyksen isä. Ei kieltä ilman kansaa, eikä kansaa ilman kieltä.
- Agricola vaikutti ratkaisevasti suomen kirjakielen kehitykseen. Hän toi Suomeen reformaation, jossa korostettiin ihmisten oikeutta lukea ja tulkita Raamattua itse. Luku- ja kirjoitustaito ovat sivistyksen ja demokratian peruspilareita.
- Ilman yhteistä kieltä ei ole kansakuntaa. Olisimme jotain muuta, ehkä ruotsalaisia, ilman Agricolaa.
- Agricola vaikutti ratkaisevasti suomen kirjakielen kehitykseen. Hän toi Suomeen reformaation, jossa korostettiin ihmisten oikeutta lukea ja tulkita Raamattua itse. Luku- ja kirjoitustaito ovat sivistyksen ja demokratian peruspilareita.
- Mikael Agricola oli mies, joka näki kauas. Uuden testamentin ja muiden Raamatun tekstien kääntäminen suomeksi ei varmaan vaikuttanut järjelliseltä: eihän kukaan osannut lukea suomea. Mutta hänen visionsa ansiosta olemme nyt hyvinvoiva sivistyskansa.
- Loi pohjan muiden suurten suomalaisten saavutuksille.
- Suomen kirjakieli oli edellytys kansalliselle identiteetille. Tälle pohjalle oli muiden suurten suomalaisten helpompi rakentaa. Uskonpuhdistajana hän loi perustan suomalaiselle kulttuurille; uskonto ja kulttuuri kun kuuluvat yhteen - halusi tai ei.
- Ilman Agricolaa ei tällaista äänestystä edes voitaisi järjestää. Muut ehdokkaat muokkasivat historiaa, Agricola loi sille pohjan.
- Kieli ja kulttuuri ovat kaiken älyllisen toiminnan pohja. Agricolan valinta on itsestäänselvyys.
- Suomen kirjakielen isä - kaikki on siinä.

Jean Sibelius
- Suurin suomalainen on itsestään selvästi Jean Sibelius, tämä tunnetuin hengenjättiläisemme. Hän on se tähti, jolla Suomi loistaa maailmalla kirkkaimmin ja pisimpään. Tästä ei ole mitään epäilystä. Sibeliuksen musiikki soi suomalaisten sydämessä.
- Suuri musiikin nero. Pienelle kansalle on tärkeää löytää tulkki, joka kertoo heille, mitä Suomen luonto on ja miten sitä voi kuvata muille ympäri maailman niin, että hekin kuuntelevat ja rakastavat sitä musiikkia, mikä tästä luonnosta on syntynyt.
- Vaikka Suomea ei enää olisi, Sibeliuksen musiikki pysyy.
- Musiikki on ihmisen syvimpien kerrosten ilmentäjä ja Sibelius sillä saralla ylittämätön mestari, joka lisäksi antoi vahvan panoksen suomalaiskansallisen identiteetin luomiseen.
- Suomella ei olisi näin menestyvää musiikkikulttuuria ilman Sibeliusta. Hänen tunnevoimainen ja monipuolinen musiikkinsa on tullut jäädäkseen. Se on rohkaissut, viihdyttänyt ja ennen kaikkea ollut pienen kansan kaunis ääni, josta Suomi tänäänkin tunnetaan.
- Vaikuttanut jokaisen suomalaisen kansallistunteeseen mahtavalla musiikillaan
- Määrittelee teoksessaan Finlandia koko suomen olemuksen.
- Jannen sävellykset riittävät perusteluksi.
- Sibelius kahdesta syystä: hän oli ensinnäkin maailmanluokan säveltäjä, aina ajaton ja ajankohtainen. Toisaalta hän oli myös itsenäisyysmies, jonka sävellykset muistuttavat meitä aina kamppailusta, joka käytiin meidän sukupolvemme hyvinvoinnin hyväksi.
- Intuitiivinen valinta!

Aleksis Kivi
- Suurin suomen kielen käyttäjistä.
- Kuka sen suurempi suomalainen, niin sielultaan kuin sydämeltään voisi olla! Kiven kirjalliset tuotokset sisältävät suurta inhimillisyyttä ja kauneutta. Nimenomaisesti kansalliskirjailija, teki kansankielestä taiteen kielen.
- Teki suuria tekoja kynällä, ei miekalla. Kertoi meille, millaisia olemme ja mistä tulemme.
- Kivi todisti, ettei kirjallisuus kuulu pelkästään niille, jotka niin kuvittelevat, ja uskalsi nousta puolustamaan omia arvojaan, suomen kieltä ja todellista Suomen kansaa.
- Suomalaisen kulttuurin esitaistelija, joka raivasi tietä monelle tulevalle kirjailijalle nöyrästi ja tietämättään omaa arvokkuuttaan - jota ei uskallettu silloin myöntää.
- Ilman Kiveä meillä ei olisi suomenkieltä, eikä omaa identiteettiä! Hän on siis suurin kaikista.
- Suomalaisuuden peruskallio, tai siis, -kivi.
- Hyvä jätkä! Pisti "ruotsalaiset" kuriin!
- Suomalaisen identiteetin rakentaja ja syvällinen ymmärtäjä, muut hänelle velkaa.
- Kulttuuri nousee äidinkielestä. Aleksis Kivi loi perustan suomenkieliselle kirjallisuudelle ja ilmaisulle. Hänen teoksensa elävät, voivat hyvin, saavat uusia elinvoimaisia tulkintoja ja koskettavat yhä uusia sukupolvia.

Elias Lönnrot
- Kansanrunojen avulla hän sitoi suomalaiset Suomen maankamaraan. Kalevala on ehtymätön aarrearkku, mammonaton Sampo.
- Elias Lönnroth on kirjakielen ja Kalevalan kerääjänä yksi vaikuttavimmista suomalaisista. Hänen työnsä tulokset näkyvät osana kansaa vielä tänäkin päivänä ja tulevat aina näkymään. Kansanrunous kunniaan!
- Lönnrot on yksi niistä aikansa kulttuurieliitin edustajista, jotka keksivät, ei enempää eikä vähempää kuin - suomalaisuuden.
- Sanankäytön, kasvitieteen ja lääkinnän moniottelija, erittäin sisukas ja lahjakas, kansainvälisesti kauaskantoinen kulttuuripersoona. Suomi olisi jotakuinkin hengetön ilman kansallisaarre Kalevalaa, joka kansalliseeposten taivaassa Tolkieninkin esikuva!
- Suomen kielen luoja ja kansanrunouden kerääjä. Ilman kieltä ei ole kansakuntaa ja ilman Kalevalaa suomalainen kulttuuri olisi paljon köyhempi. Inspiraation lähde yhäkin. Lönnrot oli esikuvallinen myös ihmisenä, eli terveesti ja pitkään. Elämäntyö valtava.
- Keräsi suomalaisille menneisyyden ja itsetunnon. Eepos joka on vertaansa vailla. Ihmisenä vaatimaton, ahkera ja rehellinen. Todellinen suuri suomalainen.
- Kansan keskuudesta noussut ja juuriaan unohtamaton suurmies, joka mm. kehittämällä suomen kieltä, lääkärintyötä, hygienia- ja ravitsemustietoutta ja keräämällä talteen kansanrunoutta ja -tietoutta nosti suomalaiset kansakuntana maailman tietoisuuteen.
- Mielestäni eniten suomalaiseen kulttuuriin ja identiteettiin vaikuttanut yksittäinen ihminen. Valtava tieteellinen ura, jonka kirkkaimpina tuotoksina Kalevalan ja Kantelettaren kokoaminen.
- Upean, myyttisen Kalevala-eepoksen avulla Lönnrot mahdollisti ainutlaatuisen suomalaisen luonteen säilymisen. Kalevala on kunnianosoitus Suomen kansalle ja kielelle ja Lönnrot ansaitsee vuorostaan kansan kunnioituksen.
- Testamenttivaroilla koulu, jossa tytöt saivat kouluttautua. Itsekin opiskelen siellä ravintolakokiksi!!

10.12.2004
Äänestäjien perusteluja valinnalleen
Finaaliäänestyksessä internetin kautta äänestäneet perustelivat ehdokkaansa suuruutta omin sanoin. Sivun lopussa poimintoja finaaliäänestykseen osallistuneiden perusteluista.
Lue
 
07.12.2004
Nettiäänestäjien arviot finalisteista
Internetissä äänestäneet arvioivat äänestämäänsä ehdokasta eri ominaisuuksien valossa. Tässä äänestäjien arviot kaikkien finalistien osalta.
Lue
 
05.12.2004
Mannerheim on suurin suomalainen
Marsalkka Mannerheim on valittu kaikkien aikojen suurimmaksi suomalaiseksi YLE TV1:n Suuret Suomalaiset –äänestyksessä.
Lue
 

Seuraavat

YLE ©2004