Julkaistu tiistaina 22.02.2011 0 139
Pikaruokaa autotallista
Kuinka ne oikein tekevät sen? Miten leipä VOI säilyä pehmeänä viikkokaupalla, miksei kaupan maidon päällä lillu kermaa ja miten juustosta vanutetaan lähes kaksinkertainen määrä sulate”juustoa”? Elintarviketeollisuus sen kyllä osaa, mutta voisiko saman tehdä kotonakin – vaikka autotallissa, että kokeiluun saa lisää volyymiä eikä ole niin turhantarkkaa, jos rapatessa sattuu roiskumaan?
Tästä lähtee Jimmyn ruokapaja – Teemalla torstaisin klo 20.30, 10.3. asti. Alun perin oli tarkoitus, että Jimmy Doherty tutkisi ihan journalistisen viileästi, miten markettien suosikkituotteet valmistetaan. Kuten: mihin niitä kaikkia pakkaukseen pienellä präntättyjä lisäaineita tarvitaan? Mutta pian syntyi idea kokeilla saman tien hommaa käytännössä, ihan vain noin perusinsinööritaitojen pohjalta pähkäilemällä. Ja pian jo lensikin peruna tennismailan läpi – valmiina paistettavaksi ranskalaisiksi. Samalla tosiaan vähän roiskuu, niin että ei kiitos ainakaan tätä konetta minun keittiööni!
Välillä Jimmyn tuotantolinja sanamukaisesti yskii, suorastaan oksentaa, mutta siitähän vaan oppi karttuu ja laitteita säädetään. Jimmy ei anna vastoinkäymisten lannistaa. Ja hauskaa on, ihan yhtä lailla ruudun tällä puolella.
Jimmyn ruokapaja on biologiaa ja orgaanista kemiaa, fysiikkaa ja tekniikkaa. Se on kuluttajalle arvokasta tietoa ruoasta, sen säilyvyydestä, lisäaineista ja matkasta ruokapöytään. Samalla se on fysiikan ja kemian peruskurssi siitä, miten ruoan raaka-aineet käyttäytyvät niitä käsiteltäessä – kun aineksia kuumennetaan ja jäähdytetään, molekyylejä pilkotaan ja uudelleen yhdistellään ja monenlaiset aktivaattorit muokkaavat luonnon tuotteista nykyajan ihmisravintoa.
Sanalla sanoen: Suosittelen lämpimästi. Suosittelen koko perheenkin katsottavaksi, sillä tätä tiedeohjelmaa on nautinto seurata vaikkei erottaisi kemiaa fysiikasta. Siitä vaan pussi ranskalaisia käteen ja sohvalle katsomaan, kuinka Jimmy panee perunan päreiksi.
Sarja on alkanut helmikuun alussa, ja ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa aina seuraavan jakson lähetykseen asti.
Riitta Jalonen
Riitta Jalonen on YLE:n faktatilaaja, jonka mielestä yritys ja erehdys on maailman hauskin oppimisen muoto.
Add comment
Tervetuloa YLE Teeman blogiin
Kanavablogi avaa Teeman ohjelmakokonaisuuksia ja niiden takana olevaa teemallista ajattelua. Blogisteina toimivat kanavatiimin jäsenet ja vierailevat ohjelmien tekijät.
Blogin aiheet
- askartelu
- dokumentti
- elokuva
- Elokuvan juhlaviikko
- filosofia
- Georgia
- historia
- huumori
- Iiro irti
- jazz
- joulun aika
- Kazakstan
- Kevään ohjelmisto
- kulttuuri
- lahjapaketit
- luonto
- matkailu
- Matti Ijäs
- Maunu Kurkvaara
- Mongolia
- Musiikin juhlaviikko
- musiikki
- mykkäelokuva
- Peli-Suomi
- Pohjoismaat
- populaarimusiikki
- rasismi
- rock
- rotu
- runous
- ruoka
- ruokatunti
- scifi
- seksi
- silkkitie
- Silkkitie 30 päivässä
- Slavoj Zizek
- Suomi
- Tadžikistan
- Talo Ranskassa
- teatteri
- Teema 10 v.
- Teemalauantai
- Teeman elokuvafestivaali 2012
- televisio
- tiede
- tietokonepelit
- Tšernobyl
- TV-arkisto
- työskentely
- urheilu
- Uzbekistan
- Venäjä
- Ville Haapasalo
- YLE Teema
Blogistit
- Anneli Pallas
- Anu Silfverberg
- Ari Matikainen
- Ari Nissinen
- Ella Kanninen
- Iiro Rantala
- J.P. Pulkkinen
- Josper Knutas
- Juha Lehtola
- Jukka-Pekka Heiskanen
- Kati Sinisalo
- Lauri Itäkannas
- Markku Mastomäki
- Markus Partanen
- Minna Joenniemi
- Minna Lindroos
- Minna Pensola
- Niina Mäkeläinen
- Pekka Laine
- Pirjo Aaltonen
- Riitta Jalonen
- Ritva Aaltonen
- Ritva Leino
- Sandra Saulo
- Santtu Luoto
- Sini Sovijärvi
- Talo Ranskassa -kilpailijat
- Tuomas Enbuske
- Ulla Martikainen-Florath
- Vera Olsson
- Vesa Nykänen
- Viivi Berghem
- Ville Haapasalo
- Yrjö Hjelt