YLE Teema

 

Julkaistu tiistaina 26.04.2011 0 147

Ja jyrsijät täyttävät maan – vai keitä ovat Tšernobylin selviytyjät?

Kirjoittanut: Riitta Jalonen

Reheviä metsiä… kukkaniittyjä… villihevoslaumoja… kauriita, villisikoja, lintujen laulua: Voiko tämä olla Tšernobyl kaksikymmentäkolme vuotta katastrofin jälkeen?

Katsoin epäuskoisena ranskalaisen ohjaajan kuvamateriaalia kaksi vuotta sitten – todellako Tšernobylistä on tullut Euroopan ehkä suurin luontoreservaatti? Eikä sen elämä ole kituvaa ja kuihtuvaa, vaan terveen näköistä ja voimakkaasti lisääntyvää. Onnettomuusalueesta on tullut maailman suurin säteilytutkimuslaboratorio, ja saadut tutkimustulokset ovat aivan käänteentekeviä. Jotkin lajit ovat suorastaan hyötyneet säteilystä. Luonto muuttuu, mutta ei niin kuin sen olisi pitänyt aiemman tiedon perusteella tehdä.

Niin lähdin yhteistuottajaksi kansainväliseen tiededokumenttiin, jossa seurataan Tšernobylin alueella tehtävää elollisen luonnon tutkimusta ja kerrotaan sen tuloksista. Mitä katastrofaalisia virheitä tehtiin ensimmäisissä raportoinneissa, ja minkälaisia mahdollisuuksia uusimmat tulokset avaavat esim. lääketieteelle. Miksi koivu ja hiiret ovat voittajia, mutta pääskyt häviäjiä? Tšernobylin luonto ei ole entisensä, se on aivan toisenlainen. Monimuotoisuus ja lajivalikoima on pienempi – mutta siellä ON luontoa, jopa hämmästyttävän elinvoimaista.

Samalla tutustumme muutamaan arjen sankariin – tiedemiehiin, jotka oman terveytensä uhalla ovat tämän koko ajan keränneet alueelta näytteitä, laskeneet lajien kantoja, jopa asuneet alueella ja viljelleet puutarhakasveja. Nähdäkseen, mitä tästä kaikesta tulee, ja raportoidakseen seuraukset tulevien sukupolvien tiedoksi. Siitäkin huolimatta, että Kansainvälinen atomienergiajärjestö ei ole ollut kiinnostunut tutkimusta rahoittamaan.

Tiededokumentti Eläinten Tšernobyl tulee ensiesitykseensä Yle Teemalla torstaina 28.4., kaksikymmentäviisi vuotta onnettomuuden jälkeen. Se on nyt, Fukushiman onnettomuuden jälkeen, entistäkin ajankohtaisempi. Se muistuttaa niistä tuhoista, joita ihmiskunnan virheet voivat aiheuttaa maapallolle, ja se kertoo luonnon aivan uskomattomasta sopeutumiskyvystä. Sitä ei voi olla ihmettelemättä.

Riitta Jalonen on Ylen faktatilaaja, joka on hankkinut oman cesium-jäämänsä Suomen sienimetsistä.

Lisää dokumentista Eläinten Tšernobyl

Suosittele147 Suosittelee

Add comment


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.