YLE Teema

 

Vox humana

Heikki R kirjoitti:
Älkää sotkeko juutalaisvastaisuutta ja nykyisen Israelin politiikan kritisointia. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Israelin nykyiset poliitikot ovat huolellisesti lukeneeet historian ja toistavat nyt kaiken ikävän, mitä sieltä voi oppia.

Viktor Klempererin "Haluan todistaa" kertoo vastaansanomattomasti juutalaisten jokapäiväisestä todellisuudesta ja kärsimyksestä 1930-40 luvun Euroopassa. Miksi nykyinen Israel haluaa toistaa tuon kaiken omassa lähipiirissään.

Berliinin muuri sortui 1989, uudet muurit ovat kohoilleet Jerusalemissa ja länsirannalla. Juuri siellä niitä ei olisi koskaan odottanut näkevänsä! Antisemitismiä eikä muuta rasismia voi missään muodossa hyväksyä. Niinpä ei voi myöskään hyväksyä tämän päivän Israelin vallassa olevien toimia.

Tuomiojan analyyttisyys ja selkeys voi tietysti olla monelle vaikea asia käsittää.

Tuo esittämäsi täysin absurdi analogia natsi-Saksan ja Israelin välillä nimenomaan on juutalaisvastaisuutta, oikein klassinen antisemitistinen "blood libel". Ensinnäkään israelilaiset eivät ole tehneet samoja tekoja kuin natsit. Toisekseen: mitä sellaista 1930-luvun Saksan juutalaiset olivat tehneet, mikä olisi oikeuttanut natsien heitä vastaan kohdistuneisiin toimenpiteisiin? Eivät mitään! Gazan ja Länsirannan arabit sen sijaan ovat jatkuvilla raketti-iskuilla ja terroriteoilla pakottaneet Israelin rakentamaan muurit omien kansalaistensa suojaksi.

Ja vielä selvyyden vuoksi: ei kaikki Israeliin kohdistettu kritiikki ole juutalaisvastaisuutta. Israelia pitää saada kritisoida samalla tavalla kuin kaikkia muitakin maita. Mutta hyvin usein Israel-kritiikillä on antisemitistinen motiivi, minkä seurauksena kansainvälinen yhteisö toistuvasti arvostelee Israelia ankarammalla asteikolla kuin muita maita. Lisäksi useimpien maiden valtamedia on Israel-uutisoinnissaan rankasti puolueellinen. On muistettava, että konfliktiin tarvitaan aina kaksi osapuolta, mutta tässä konfliktissa medialla on tapana välittää vain toisen osapuolen näkökulma.

Kuvitellaanpa, että Ahvenanmaata hallitsisi terroristijärjestö, jonka tavoitteena olisi tappaa koko Suomen kansa, joka jatkuvasti ampuisi ohjuksia manner-Suomeen, ja jolle kaikki ympäröivät maat toimittaisivat aseita. Eikö Suomella olisi oikeutta puolustautua sitä vastaan?

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.