YLE Teema

 

MANSE

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Suomen apu kirjoitti:
Miksei tässäkään virolaistuotannossa ole mitään omaa osuutta ns.suomipoikien apuun Viron itsenäistymisessä, suomalaisten vapaaehtoisten apu oli yksi tärkeimpiä tekijöitä että Viron onnistui vapautua Venäjän imperiumista!

Suomen pojat olit olivat Suomen puolella jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia. http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen-pojat

Viron Vapaussotaan osallistui lähes 3500 suomalaista vapaaehtoista nk. "Pohjan-poikaa"! Tuolta ajalta on säilynyt eräs merkittävä monumentti, nimittäin jäänmurtaja SUUR TÖLL, joka alunperin Tsarin Baltian laivastolle Saksassa rakennettuna nimellä Tsar Mihail Fjodorovits oli Suomen sisallisodan alkaessa Helsingissä ja jäi suomalaisten sotasaaliiksi sekä kastettiin "j/m VÄINÄMÖISEKSI". Tällä Väinämöisellä kuljetettiin suomalaisia vapaaehtoisia Viron vapaissotaan ja mm kaatuneita suomalisia takaisin kotimaahan. Alus luovutettiin Tarton auhansopimuksen mukaan itsenäiselle Virolle ja se sai nimen Suur TÖll. Laiva ehdittiin Viron Merimuseon toimesta pelastaa romuutukselta ja hinattiin Pietarista kotisatamaansa 1990. Nykyisin se on entisöitynä nähtävissä Merimuseon rannassa lähellä Paterein vankilaa.

Merkillepantavaa on että Suomen talvi- ja jatkosotaan osallistui puolestaan lähes vastaava määrä- n 3500 virolaista vapaaehtoista, "Suomen-poikaa". (www. suomenpojat.fi)

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.