YLE Teema

 

Grouchomarxilainen maailmankuva

"Ajatus länsimaisen kulttuurin ylivertaisuudestahan on yhtä vanha kuin ko. kulttuuri itse - ja monista (ehkä jopa useimmista...)muistakin kulttuureista löytyy aivan samanlaisia käsityksiä omasta ylemmyydestä..."
Se käsitys löytyy kaikista maailmanhistorian aikana tunnetuista kulttuureista, muinaisista mesopotamialaisista ja egyptiläisistä nykyajan Amazonin sademetsän intiaaniheimoihin. (Nimitys "intiaani" ei ole sen "rasistisempi" kuin ns. poliittisesti korrekti "alkuperäinen amerikkalainen", sillä Amerikka on myös eurooppalaisten antama nimitys, italialaisen Amerigo Vespuccin mukaan.)

Tai no, antiikin roomalaiset pitivät kreikkalaisia itseään kehittyneempinä kulttuurillisesti - tosin samalla muistuttaen itseään, että olivat itse sotilaallisesti tehokkaampia...

Monilla kansoilla/heimoilla heitä itseään tarkoittava nimitys tarkoittaa samalla "ihminen", joten kaikki muut ovat siis epäihmisiä. (Tuota ajattelutapaa ei keksitty Saksassa 1933.) Länsimaalaisilla ei ole mitään syytä itseruoskintaan, sillä "kaikki ovat aina tehneet sitä".

"Sekään että kulttuurit muistuttavat eläviä organismeja eli syntyvät, kasvavat ja kuolevat ei ole uutta tietoa kenellekään Spenglerinsä lukeneelle, ja tulevaisuudessa häämöttävään uhkakuvaan länsimaiden häviöstä (ja myös uskonnon rooliin kulttuurissa muuten!)"
Nuo ajatukset olivat jo Edward Gibbonilla 1700-luvun lopulla.

"Fergusonilla on tämä jotenkin anakronistinen halu todistella sen paremmuutta muihin nähden... -- Jared Diamondista jonka mielestä länsimaisen kulttuurin maailmanvalloitus on seurausta pikemminkin useiden onnekkaiden sattumien yhteisvaikutuksesta kuin jostain mystisestä ylemmyydestä"
En kyllä näe Fergusonilla minkäänlaista "halua todistella" länsimaalaisuuden "paremmuutta" tai "mystistä ylemmyyttä". Kuten Diamond, hän tarkastelee kehityskulkuja ilman arvottamista - sitä, mitä on tapahtunut ja millaisilla mekanismeilla se on tapahtunut. Toki vaurautta, vakautta, tasa-arvoa jne. voi halutessaan pitää paremmuutena. Länsimaalaisperäisiin ihmisoikeuksiin tottuneena esim. islamistinen teokratia tuntuu monin tavoin huonommalta yhteiskuntajärjestelmältä.

Jared Diamondin kirjasta "Tykit, taudit ja teräs" on tehty myös TV-sarja. http://www.pbs.org/gunsgermssteel/

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.