___________________________________________
Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat liittyvät sotiin ja ovat eräs merkittävänä osyy tämän päivän ongelmiin.
Sisällissota. Talvisota. Jatkosota. 90-luvun lama.
Psykiatri Martti Paloheimo (1915-2002) on julkaissut useita kirjoja joissa on käsitelty sotien vaikutuksia.
Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat Kirjapaja OY 1999. äitivammaisuudesta lajemmin Kotivammaisuus kirjassa sivuilla 155-174.
Ennen kotivammaisuus käsitteen syntyä Paloheimolle kirkastui käsite Äitivammaisuus. Hänen psykiatrisella vastaanotolla oli yleensä enemmän keski-ikäisiä naisia, kuin miehiä.
Lainaus kirja-arvostelusta. Kotivammaisuuden synty. Suomalaisen lapsuuden havat.
Raju kannaotto lasten ja nuorten pahoinvointiin. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään lapsuuteen, mutta luonnollinen välittämisen ja huolenpidon ketju saattaa häiriintyä. Kotien suljettujen ovien takaa voi löytyä hätkähdyttävän paljon välinpitämättömyyttä, jopa henkistä väkivaltaa.
Jokainen äiti ja isä ei rakastakaan lastaan.
Martti Paloheimon kirja Ihmisensuojelu 1972.
Lainaus kirja-arvostelusta.
Keskustelu ihmisten ympäristön saastumisesta on ollut viime aikoina voimakkaasti esillä. Martti Paloheimo lähestyy kysymystä uudelta, omaperäiseltä taholta. Hän tarkastelee ihmisensuojelua luonnonsuojelun osana.
Samaan aikaan, kun luonto saastuu ympärillämme, vahingoittuu myös ihminen ei vain ruumiillisesti, vaan yhä laajemmassa mitassa myös henkisesti.
Tämä kuvastuu erityisen näkyvästi psykiatrin työkentässä, ja on saanut tri Paloheimon kaavailemaan ihmissuojelun kokonaisohjelmaa.
Hänen kirjansa on haaste yhteisölllemme edessäolevan tuhon estämiseksi, Se on depatti- ja protestikirja, jossa myös lämpimällä tunteella ja avoimella itsetilityksellä on osansa.
----------------------------
TIISTAINA 3.4.2012