YLE Teema

 

Lukekaa historiaa!

On todella surkeaa lukea näitä kansalliskiihkoilun, alemmuuden tunteiden värjäämiä purkauksia.Yli puolet kirjoittajista näyttää olevan niin ruotsalaisvastaisuuden ja ruotsinkielen vihan sokaisemia, etteivät pysty näkemään että keskiajasta lähtien, suomenheimojen harvaanasutulla maalla oli vain kaksi vaihtoehtoa: alistuminen joko läntisen tai itäisen kirkollisen, taloudellisen ja sotilaalisen valtakeskittymän alaisuuteen. Kun kaupallinen valta oli vielä kolmannen voimakeskittymän, Hansan käsissä, näillä pienillä, hajanaisilla, keskenään riitelevillä metsäläisheimoilla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta kehittää kansallista yhteishallintoa, ei ollut edes valintamahdollisuutta kenen vaikutuspiiriin päädyttäisiin.
Onko nyt sitten niin mahdoton kuvitella että maamme kehitys olisi ollut tyystin toisenlainen, eikä taatusti positiivisessä mielessä, jollemme olisi päätyneet ruotsin alamaisina läntisen Euroopan ja Pohjolan vaikutuspiiriin alaisuuteen??
Tuhat vuotta on Venäjää hallinnut autokratia joka vielä tänäkin päivänä ilmenee demokratian puuttumisena ja kansojen yhtenäistämispyrkimyksenä sekä kielellisesti että kulttuurisesti. Oli Suomenmaan onni että ruotsinvallan aikana tänne oli kehittynyt sellainen hallintoperinne ja isänmaallisuusajattelu johon 1800-luvun lopun venäläistämispyrkimykset eivät enää pystyneet horjuttamaan. Ja se kehitys oli hyvin suurelta osin maamme ruotsinkielisten voimahahmojen aikaansaama.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.