YLE Teema

 

Hmm

Kuninkaittemme jäljillä on erittäin hyvä ja laadukas sarja. Vastaavanlaista ohjelmaa toivoisi näkevänsä enemmänkin nyt, kun YLE:n rahoitus on varmistettu. Vähemmän siis amerikkalaisia viihdesarjoja ja ulkomaisia formaatteja ja enemmän suomalaisesta näkökulmasta tehtyjä dokumentteja historiasta, tieteestä, liikenteestä, arkkitehtuurista, luonnosta jne.

Miksi suomalaisten ja ruotsalaisten yhteinen historia nähdään melkein aina poliittisesti väritettyjen silmälasien läpi (kuten yllä olevissa kommenteissa)? Ruotsalaiset ovat joko valloittajia ja sortajia tai pelastajia, jotka sivistivät surkeat metsäläiset. Molemmat käsitykset ovat aivan yhtä väärin. Asiallisille ja objektiivisille historiaohjelmille olisi Suomessa erittäin suuri tarve.

Ei voida sanoa, että kansa nimeltä "ruotsalaiset" olisi hallinnut ja sortanut kansaa nimeltä "suomalaiset". Sen sijaan tuohon aikaan kaikkialla Euroopassa maita hallitsivat ja ihmisiä sortivat aateliset sekä ahneet ja sotahullut kuninkaat, jotka olivat usein vieläpä sukua toisilleen. Tavallinen kansa näki nälkää ja kärsi turhista sodista ja hävityksistä ylimysten oikkujen takia. Osittain asiat olivat Ruotsin valtakunnassa paremmin kuin muualla Euroopassa, sillä esim. maaorjuutta ei ollut. Lisäksi Suomi oli tasavertainen osa Ruotsin valtakuntaa.

Yhtä väärin on myös väittää, että sivistyneet ruotsalaiset tulivat valloittamaan alueen, jolla asui vain hajanaisia ja kehittymättömiä suomalaisia heimoja. Nyt meidän pitäisi sitten muka olla kiitollisia ruotsalaisille tästä. Ero 1100-luvulla näiden kansojen sivistystasossa ei varmasti ollut sellainen, mitä ristiretkimyytit antavat ymmärtää. Kyse oli pikemminkin siitä, että hajanaiset ja enemmän tai vähemmän kristityt heimot eri puolilla Pohjois-Eurooppaa välillä sotivat ja välillä liittoutuivat keskenään ja sitten vain kävi niin kuin kävi.

Oikeastaan nykyisten ruotsalaisten pitäisi olla kiitollisia suomalaisille, jotka olivat satoja vuosia heidän kanssaan rakentamassa yhteistä Ruotsin valtakuntaa, jonka saavutuksista kunnian keräävät nykyään vain ruotsalaiset. Suomalaisten rooli valtakunnan historiassa on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Ehkä Ruotsissa pitäisi tehdä ohjelmasarja "Ruotsi on suomalainen", sillä onhan esim. Ruotsin sinikeltainen lippukin alun perin peräisin Varsinais-Suomen vaakunasta.

Historiaa tarkastellaan usein vain suurmiesten kautta. Olisi mukavaa nähdä esim. ohjelma, jossa kerrottaisiin tavallisen porvarin ja talonpojan elämästä Suomessa vaikkapa 1700-luvulla. Myös Turun kaupungin historiasta keskiajalta Turun paloon asti, pystyisi tekemään mielenkiintoisen tv-sarjan. Olihan Turku melkein koko tuon ajan Ruotsin valtakunnan toiseksi suurin kaupunki Tukholman jälkeen ja Itämeren alueella merkittävä kaupallinen ja hallinnollinen keskus.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.