YLE Teema

 

L.N.

Eilen tuli 70-luvun käännös- ja diskobuumeja käsitellyt jakso, mutta aika lailla valikoiden käsiteltiin aihetta, hellyysbuumista ja Armista & Dannysta ei sanottu esmes sanaakaan ja Isolta Deeltä olisi varmaan saatu omat kommenttinsa aiheesta.
Diskopuolelta kommenttinsa lausui pääasiassa Eini, kyllä tuolloin muutkin artistit tekivät diskokamaa, kuten Päivi Kautto-Niemi jonka esittämä Sillä siisti on mielestäni eräs tuon aikakauden hienoimmista diskoiskelmähelmistä.
Käännöspuolelta käsiteltiin ennenmuuta Chrisse Johanssonia ja Raul Reimania, olisi ollut kiva kuulla mistä Reimanin fiksaatio kuolema-aiheisiin tuli, miehen tekoahan on mm.Rexin Syksyn Sävel-klassikko Puhtaat purjeet.
Olisi ollut kiva kuulla myös käännösiskelmien käännösratkaisuista, tämä skenehän on pullollaan mitä omituisimpia suomennoksia eri biiseistä, johtuiko sitten kääntäjien kielitaidon puutteesta(kuten Hand up=Anna kulta anna, Japanese Boy=Iltaloma...), mene tiedä...
Uskollisempiakin käännöksiä löytyy, pari esimerkkiä: Yes sir... ekan suomennoksen Einille teki Irina Milan, mutta myöhemmin 90-luvulla M.A. Numminen käänsi tekstin originaalille uskollisemmin nimellä Yes Sir, osaan boogien, löytyy MAN:n parodiselta levyltä M.A Numminen Goes Tech-No. Gibbin veljesten Woman in lovesta on 2 suomennosta: Jos katsot silmiini mun ja Rakastunut nainen.
Ja 70-luvun Finnhits-maailmaanhan vaikuttivat myös aikakauden suuret iskelmäkisat: Inter- ja Euroviisut ja Syksyn Sävel - ei sanaakaan näistä.
Disko- ja käännösiskelmäbuumien lomassa kulki pitkin Suomea myös vanhan tanssimusiikin buumi, tähän taas liittyivät Erkki Junkkarisen comeback ja Lappeenrannan humppafestarit.
Ja nostalginen rockenrollibuumi jäi käsittelyä vailla, tuolloin esim. Tapani Kansa teki rokkivetoisia showeja.
Entä tuon ajan etelänlomaiskelmät, ei sanaakaan niistä, vaikka niitäkin tehtiin ja käännettin, Irwinin Las Palmasista ja Si Si Sistä alkaen Marionin Eviva Espanjaan asti...niin, Marion ei muuten ole päässyt sarjassa lainkaan ääneen, vaikka olikin edellisessä jaksossa mainittua uusien naisssolistien joukkoa 60-luvun alussa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.