YLE Teema

 

Taneli Oulusta

Sanotko kaikille omille oppilaillesikin suoraan päin naamaa, että "sinä et kyllä tätä kieltä pysty oppimaan"? Jos et, niin ei varmasti kannata tehdä niin verkossakaan. :)

Tämä on todella uskomatonta! En ole kirjoittamassa tieteelliseen lehteen enkä ole luokassani, vaan vapaassa (ainakin luulin) foorumissa, jossa keskustellaan ja kerromme (välillä yliampuvasti) omia mielipiteitä tv-ohjelmasta.

Lisäksi jos joku suomalainen arvostelisi mun suomen kieltä, ottaisin kiitollisina hänen palautteensa. Ei tulisi hetkeäkään mieleen kyseenalaista hänen asiantuntemusta! Vain suomalainen pysty sanomaan luotettavasti onko mun kielitaito kehno ja onko mulla valmiuksia kehittyä ja millä ehdoilla.

Ilmeisesti eräät suomalaiset sietävät ainoastaan ulkomaalaisia, jotka mielistelevät ja sanovat tai kirjoittavat sitä, mitä suomalaiset haluavat/kestävät kuulla ja lukea! Minulla on toisenlainen käsitys siitä, miten voin palvella tätä maata, josta on tullut kotimaani! Opetus on minulle sekä kutsumustyö että palveluammatti!

En ole keksinyt itse sitä, että on olemassa ihmisiä, joilla on ns. kielipää ja muut, jotka eivät edes hallitse omaa äidinkieltään.

Toinen ongelma on, että tietyt kielet ovat hankalampia kuin muut. Monet suomalaiset ovat kertoneet minulle, miten ranska on heille mahdoton, siksi he opiskelevat mieluummin espanjaa tai italiaa, koska mm. ranskan ääntäminen on eräille suomenkielisille erityisen vaikea.

Omassa opinahjossani olen hyvin varovainen. Olisin rikollinen, jos yrittäisin musertaa opiskelijoiden itsetuntoa! Usein päästän lukemaan ranskaa opiskelijoita, vaikka heidän ranskan taito on kehno. Tiedän etukäteen että edessä on vain 2 vaihtoehtoa. Jos ko henkilö on motivoitunut ja sisukas hän pikku hiljaa edistyy ja tekee ihmeitä. Mutta valitettavasti toiset eivät edisty koskaan ja keskeyttävät opintonsa, vaikka olen yrittänyt auttaa.

Lopuksi voin hyvin vetäytyä tästä foorumista, jos häiritsen "tyylikkyyden saarnajia" jotka haluavat pysyä sisäänlämpiävässä foorumissa, jossa ainoastaan ranskaa taitamattomat suomalaiset saavat arvioida toisten suomalaisten ranskan kielen taitoa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.