YLE Teema

 

Hoi laari laa

Tämäkin keskustelu meni jo näköjään asemasodaksi.

Näkemättä yhtäkään jaksoa tähän mennessä muistuttaisin sarajssa käsitellynkin aikakauden yhtäläisyyksistä Suomen ja Ruotsin, suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. NÄmä ovat paljon olennaisempia kuin erot. Tyyliin: suureksi osaksi yhteinen historia, sama tai samankaltainen (liian usein Ruotsista Suomeen päin kopioitu) lainsäädäntö, toinen virallisista kielistämme, sama uskonto, muutenkin samantapaiset moraalikäsitykset (työmoraali mukaan lukien) ja kulttuuritausta molempien maiden alkuperäisväestöllä - ja kyllä tämäkin on tärkeää - sama ihonväri. Ja historiallinen tilanne, jossa muuttoliike oli molempien maiden yhteinen etu.

Hyvin harvoilla Suomeen nykypäivänä suuntautuvan maahanmuuttovirran kansallisuuksilla on näin suuria yhtäläisyyksiä suomalaisten kanssa. Mieleen tulevat vain lähinnä virolaiset ja venäläiset, ja näistäkin vain osalla on esimerkiksi työtaito ja -moraali kohdallaan. Kieltamättä joillakin aloilla tänne tarvittaisiin sellaista erityisosaamistakin, jota meikäläisillä ei ole.

Muista syistä (=jostain epämääräisestä 70-lukulaisesta "kansainvälisestä solidaarisuudesta" tai maailman yleisen pahuuden joillekin tahoille aiheuttamasta turhan huonosta omatunnosta) tapahtuvaa aivan toisenlaisista uskonto- ja kulttuuritaustoista tulevien ihmisten maahanmuuttoa on syytä rajoittaa ajoissa. Näin voisimme välttää edes osan ennakoitavissa olevista ongelmista, jotka ovat jo arkipäivää suurimmassa osassa meitä lännempänä olevista EU-maista.

Historiallinen tilanne on aivan toisenlainen. Suomalaiset duunarit ovat katoava luonnonvara. Nythän länsimaissa eletään paljon pitemmälle automatisoidussa jälkiteollisessa yhteiskunnassa, jossa työvoimaa ei yksinkertaisesti tarvita vastaaviin töihin samassa mitassa kuin ennen.

Ruotsiin lähteneet ja sinne jääneet suomalaiset ovat pääosin ruotsalaistuneet. Meillä on oikeus ja velvollisuus lapsillemme vaatia samaa kaikilta Suomeen tulevilta ulkomaalaisilta, jotka aikoavat jäädä tänne.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.