YLE Teema

 

Entinen pyhäjärveläinen

Kiitos "Kainuun aateliselle" ja kumppaneille hienosta ohjelmasarjasta. Se on nostalginen, monitasoinen kuvaus kansainvaelluksesta, jonka kokivat paitsi Ruotsiin muuttajat myös tänne Suomeen jääneet. Hienoa, että nämä tarinat on saatu talteen.
Itsekin Pohjois-Suomessa kasvaneena ja Ruotsissa 1960-luvun lopun muuttoaallon mukana käyneenä koen palan nousevan kurkkuun, kun katson noita vanhoja kaitafilmejä. Sinne jäi monta keskikoulun luokkakaveria, joihin yhteydet ovat katkenneet.
"Kansankodin kuokkavieraat" on mieleenpainuva, alkusointuinen otsikko ohjelmasarjalle, vaikka eihän kyse tietenkään kirjaimellisesti ollut kuokkavieraista. Oli hyvä, että Suomen maaseudun työteliäs liikaväestö pääsi purkautumaan edes Ruotsiin, jossa oli töitä tarjolla ja kulttuurisesti melkoisesti Suomea muistuttava elinympäristö. Suomen maaseudulta oli melkein yhtä suuri hyppäys Helsingin lähiöihin kuin Tukholmaan, Göteborgiin tai Eskilstunaan. Ruotsissa oli vain paljon, paljon korkeampi elintaso ja paremmat palkat.
Ruotsinsuomalaisesta siirtolaisuudesta ei ole aiemmin tehty yhtään tämän tasoista tv-dokumenttisarjaa. Aion ehdottaa sille Bonnierin journalistipalkintoa.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.