YLE Teema

 

Mölndalsbo

Pesonen kirjoitti:
myymi kirjoitti:
Näin ajatusleikkinä voisi ehdottaa YLE:lle ohjelmasarjaa vaikkapa 90-luvulla Suomeen saapuneista somaleista otsikolla hyvinvointivaltion parasiitit.

Muutenkin olisi mukava joskus nähdä hiukan analyyttisempää ja tilastotietoon pohjautuvaa kuvausta Suomesta Ruotsiin muuttaneiden siirtolaisten sopeutumisesta. Todellisuudessahan suhteelliseen väestöosuuteensa nähden suomalaiset eivät erottuneet kantaväestöstä esim. rikollisuuden tai työttömyyden osalta, mutta tietenkin toimittajaeliitille on paljon mukavampi harrastaa jonkinlaista kansallista itseruoskintaa uusintamalla myyttiä "Slussenin sisseistä". Varsinkin koska harvemmin toimittaja itse katsoo kuuluvansa tähän ruoskittavaan tavalliseen kansaan.

Hyvin kirjoitettu. Toinen myytti, jota sitkeästi halutaan pitää hengissä, on "En finne igen". Kun v. 1976 kysyin ruotsalaiselta naapuriltani opiskelija-asuntolassa josko hän oli sellaisia otsikoita lehdissä nähnyt, hän vastasi kysymyksestäni kummastuneena: "En". Jokin lehti 1960-luvulla on tällaisen otsikon joskus julkaissut, ja tätä vaalitaan Suomessa kuin kansallisaarretta vielä tänäkin päivänä.


Kyllä itse luin GT:stä (Göteborgs Tidning )etusivulta kissankoisilla kirjaimilla kirjoitetun otsikon.EN Finne Igen usein 60-luvun loppupuolella, vaan ovathan muut kansalaisuudet sekä ruotsalaiset oppineet käyttämään MORAPUUKKOA (ruotsalainen keksintö )aivan hyvin !
Siitä usein mainitsen vieläkin kun tulee puheeksi tuttujen maailmankansalaisten kesken.

Vastaa


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.