maanantaina 26.04.2010

Kiitos Ylelle tärkeän asian esille tuomisesta. Ylen Elävästä arkistosta löytyy todellinen Helmi jo vuodelta 1953 Takaisin Yhteiskuntaan. Toivoisin enemmän todellisuuteen ja päihdeterapian osaamiseen pohjautuvia ohjelmia. Oman kokemukseni kautta olen valitettavasti joutunut oppimaan että yhteiskuntamme palvelurakenteet eivät edistä yleisellä tai erityisellä tasolla päihdeongelmaisen auttamista takaisin terveeksi yhteiskunnan kansalaiseksi.

Toivoisin että YLE tekisi ohjelman tuloksellisesta päihdeterapiahoidosta. Alkoholihaittoihin kuolee kaikkein eniten suomalaisia, hoitokäytäntömme ovat kivikautisia verrattuna muihin Pohjoismaihin ja suorat ja välilliset kustannukset ovat jopa 7 miljardin luokkaa. Sen sijaan että kännittömyyttä kokenut lääkäri puhuu, olisiko mahdollista saada AITO Minnesota-mallisen päihdeterapian osaava tekemään ohjelmaa. Mikä on Ylen ohjelmien toimittajien ja haastateltavien hoitotulos? Mikä on Juhani Seppäsen päihdeterapian hoitotulos? 0-7 % niin kuin uskonnollisilla yhteisöillä? 0-2 % niin kuin lääkäreillä? 0-14 % niin kuin Kalliolan klinikoilla vai yleensä vakaasti yli 50 % kuten maailman parhailla päihdehoitopaikoilla Minnesota-filosofian mukaan.

Koulutuksessa olen oppinut että opettaja on virallisesti pätevä mutta ei osaa kertoa onko alkoholismi sairaus? Miksi meillä ei ole siis päteviä päihdeopettajia Suomessa millään oppitasolla? Lääkäreille ei opeteta mitä alkoholismi ja läheisriippuvuus sairautena ovat. Psykiatrisessa pyörivät pillerit ja alkoholismi on niin vaikea sairaus hoitaa että psykiatri tai psykologi on täysin päihdeongelmaisen pyöriteltävissä. Eivät siinä tittelit auta.

Esko Ahon aikana SITRA ei ole pyynnöistä huolimatta panostanut päihdesairauksien hoidon kehittämiseen yritystasolla. MIKSI ei?? Geeni löydettiin jo elokuussa 2000. 10 vuotta on mennyt huuhaa juttujen kehittämisessä.

Stakesin edellinen pääjohtaja Vappu Taipale ei omassa kirjassaan "Lasten mielenterveystyö" (1998) puhu sanallakaan alkoholismista vaikka se on lastensuojelussa syy numero yksi.

Suomen hallituksen alkoholiohjelmassa 2003–2007 ja seuraavassa versiossa ei ole puhuttu päihdeterapiatyöstä, sen laadusta tai sen kehittämisessä mitään. Aivan kuin näihin ja Rayn kehitysohjelmiin valittaisiin järjestään vain ihmisiä jotka eivät tiedä mitä alkoholismisairaudet ovat. Miksi? Kansa kärsii siitä kun sosiaalityöntekijä ei osaa auttaa asiakastaan oikealle hoitopolulle vaikka laki on asiakkaan puolella. Hoitamattomuus maksaa paljon enemmän mutta huonosti hoidettu maksaa vielä enemmän. A-klinikka on juridisesti yksityinen taho. Miksi sillä on Monopolioikeus Suomen päihdehoitoihin, vaikka heillä virallisestikaan ei ole mitään hoitotavoitetta? Vertauksena: Onko sinulla tai hammaslääkärillä hoitotavoitetta kipeästä hampaasta. Mitä jos kävisit 98 kertaa putkeen ja maksaisit joka kerran (tai verovaroista maksettaisiin) hoito ja kipu säilyisivät? Tällaista on suomalainen päihdehoito kunnissa. Jos sitä on, se on laadultaan laitonta.

Päihdeasiat ovat niin tärkeitä jo taloudellisestikin, monimutkaisia hoitaa ja Suomesta puuttuu koulutus kokonaan tuloksellisiin hoitokäytänteisiin. Käypähoitotasolla päihdesairauksissa päästään tuohon hammaslääkärivertaukseen. Miksi niin huono taso hyväksytään? Se maksaa lähes 1500€ per jokainen suomen kansalainen joka vuosi. Se maksaa aivan liikaa. päihdetyöntekijän koulutuksella, päihdealan ammattikoulutuksella, psykologin koulutuksella, psykiatrian koulutuksella, lääkärin koulutuksella, päihdelääkärin erityiskoulutuksella ei saavuteta hyviä hoitotuloksia. Meillä ei ole yleisimpään länsimaissa käytettyyn hoitomuotoon koulutusta Suomessa. Lähin on päihdealan ammattitutkinto ja sen osio Myllyhoito. Ensinnäkään Myllyhoidon hoitotulokset on virallisesti tutkittu jo 1980-luvulla ja hoitotulos oli huono. Toiseksi Myllyhoidon opetusosiota on eräässä koulutuksen tarjoajalla annettu vain yhden kerran. Eli homma ei toimi ja Suomalainen häviää aina.
Ottakaa oppia Ylestä 1953 Takaisin yhteiskuntaan, 2001 Inhimillinen tekijä Hanna-Mari Ja Olli Alho alkoholistina, sekä joitakin TV2 ohjelmia 2000-luvun loppupuolella. BBC tuottamat pillereillä hoidot ei toimi.

Kysymys: Mitä sinä teet kun joka ajaa kännissä autolla? Miksi et ilmoita poliisille? Alkoholismi-diagnoosi on helppo tehdä monella eri tavalla. Yksi tapa on jäädä kiinni rattijuoppoudesta. Toinen on olla kännissä töissä. Kolmas on olla kännissä sellaisina aikoina ja sellaisissa paikoissa joissa oletetaan ihmisten olevan selvänä. Miksi lääkäri ei ilmianna lääkärityöpariaan työpaikalla pillerihumalasta? Se ei haise mutta...
Kaikki nämä tavat hyväksyä huono käyttäytyminen vaikuttaa meidän holistiseen yhteiskuntaamme. Presidentti kännissä, ministeri työaikana kännissä, lääkäri leikkaa kännissä, poliisipäällikkö kännissä työaikana, lista on lähes loputon. Oleellista on se, mitä tehdään tämän jälkeen. Lehtiotsikot eivät paranna. Alkoholismin syyt tiedetään. Geenien alttiutta lisäävä vaikutus on yksi oleellisimmista.
Muissa Pohjoismaissa alkoholismia osataan hoitaa huomattavasti paremmin. Joka kymmenes suomalainen on alkoholisti. Joka viides lapsi tulee päihdeperheestä. Alkoholismi on sairaus. Alkoholismi ei ole kenenkään syy tai vika. Se ei aiheudu mielenterveysongelmista. Suomessa alkoholismia hoidetaan mielenterveysongelmana. Voitaisko hammasreikiä siis hoitaa suutarilla?? Ei tietenkään. Alkoholin juomamäärät eivät kerro ongelman vakavuudesta. Hoitoontulohetken motivoituneisuus ei kerro hoitotulosta.
Itse olen valmis uhraamaan paljon aikaa, jotta Suomesta saataisiin hauskempi maa olla ja asua.
Kiitos mahdollisesti hyvästä ohjelmasta, ottakaa yhteyttä?
Pidetään hauskaa. Alkoholismi voi olla myös hauskaa, kun koko perhe on käynyt hyvän hoidon läpi.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä