tiistaina 27.04.2010

Asuin muutaman vuoden Englannissa ja voin sanoa, että siellä maahanmuuttajien (etenkin Aasiasta tulleiden) ja valtaväestön väliset jännitteet ovat aivan eri mittaluokassa kuin Suomessa. Englannissa lehdistö kauhistelee sitä, miten jotkut kaupungit ovat selkeästi jakautuneet maahanmuuttajien asuttamiin kaupunginosiin ja "valkoisen" väestön kaupunginosiin (he käyttävät jopa termiä "white flight" maahanmuuttajavoittoisilta alueilta poismuuttavista briteistä). Rasistiset rikokset ovat myös lisääntyneet näissä kaupungeissa (mm. Blackburn) räjähdysmäisesti. Kuitenkin jotkut maahanmuuttajat Suomessa näyttävät kuvittelevan, että heidän kohtaamansa haasteet ja ongelmat ovat jotenkin erityisiä - että Suomi olisi jotenkin erityisen rasistinen, epäluuloinen ja epäystävällinen maa!

Vieraaseen kulttuuriin muuttaminen on aina haaste. Jos ajattelen omaa aikaani Englannissa - olisinko saanut brittiläisiä ystäviä, jos en olisi lainkaan osannut englantia? En tietenkään, koska suurin osa heistä ei puhu mitään muuta kieltä. Harjoittelin päättäväisesti englanninkielen käyttöä, jotta puhuisin mahdollisimman luontevasti, kävin brittien kanssa pubeissa seuraamassa futista, heittelin tikkaa, jne. Tietysti sopeutuminen brittiläiseen kulttuuriin on suomalaiselle paljon helpompaa kuin jostain aivan toisenlaisesta kulttuurista tulevalle.

Asian ydin kuitenkin on, että maahanmuuttajan on aina suhtauduttava muuttoonsa/aikaansa vieraassa kulttuurissa haasteena. On haluttava sopeutua (tässä mielessä "maassa maan tavalla" on ihan osuva lause) ja ymmärrettävä se, että mitä suuremmista kulttuurisista eroista on kyse sitä haastavampaa sopeutuminen on. Positiivisella, realistisella asenteella ja tahdonlujuudella selviää haasteista. Luulisi tämän olevan itsestään selvää maassa kuin maassa. Yllä olevat maahanmuuttajien positiiviset kommentit osoittavat, että tämä pätee myös Suomessa.

Tietysti rasismia on ja se on erittäin valitettavaa. Mutta ongelmia ei ratkaista asioita kärjistämällä, kuten viime aikaisessa keskustelussa on tehty. Ilmeisesti YLE jatkaa edelleen asioiden kärjistämistä, kuten pieni osa maahanmuuttajista ja suomalaisistakin. Suomalaiset ovat perusolemukseltaan juntteja epäluuloisia rasisteja, maahanmuuttajat laiskoja valittajia ja Suomi on maailman vaikein maa maahanmuuttajille (huom, tämä on sarkasmia). Mitäs jos Suomessa keskusteltaisiin vaihteeksi ihan asiallisesti monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvistä haasteista ja ratkaisuista? Jos tulevina vuosikymmeninä Suomeen todella muuttaa yhä enemmän ja enemmän ulkomaalaisia, olisi ehkä syytä varmistaa, ettei täällä ajauduta samanlaisiin megaluokan ongelmiin kuin esim. Englannissa. Kärjistämällä, leimaamalla ja haukkumalla päädytään ristiriitoihin ja todelliseen rasismiin aivan varmasti.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä