maanantaina 06.12.2010

Hyvä Riikka Söyring,

kiitos hauskasta kommentista. Korjaan nyt kuitenkin muutaman monista asiavirheistä joita kommentissasi on. (Riikan kommentista muuten taas huomataan miten väärin asiat voi ymmärtää vain "lukemalla tieteellisiä tutkimuksia" kun ei niistä, niiden aiheista ja niiden tulkinnasta mitään ymmärrä.)

1. Miehesi paniikkihäiriöistä ja niiden loppumisesta en tiedä, mutta sen tiedän että kevytlimppari ei nyt kyllä mitenkään liity tähän kolesterolikeskusteluun. Hiilihydraattikeskusteluun ehkä kylläkin, sillä "tavallisessa" sokerilimsassa on hyvin paljon ns. tyhjiä eli nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat nopeasti mutta lyhytaikaisesti verensokeria.
Kuten lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat, juuri näiden nopeiden (valkoisesta jauhosta, sokerista ym. saatavien) hiilihydraattien saantia tulisi vähentää huomattavasti. Kuitenkin suoliston toiminnan kannalta äärimmäisen tärkeitä kuituja sisältäviä hiilihydraatin lähteitä (esim. hedelmät, täysjyvätuotteet ym.) tulisi syödä kohtuullisesti. Ummetus kun ei kenestäkään ole kiva juttu.. Itse en siis suosittelisikaan kenellekään jokapäiväiseksi juomaksi normaalia tai edes kevytlimsaakaan, vesi tai maito ovat paljon parempia vaihtoehtoja.

2. Korkea kolesteroli ei kerro tulehduksesta elimistössä vaan liiasta kolesterolin saannista ravinnosta tai synnynnäisestä elimistön häiriötilasta jossa kolesterolia tuotetaan liikaa/poistetaan liian vähän. Joissakin sairauksissa elimistön nestetilavuus saattaa laskea huomattavasti esim. hikoilun (kuume tms.) aiheuttamana, jolloin monet veriarvot, myös kolesterolipitoisuus, näennäisesti nousee.
Siinä olet oikeassa että kolesteroli ei ole elimistölle vaarallista vaan hyvinkin tarpeellista - sopivan pieninä pitoisuuksina. Korkea kolesteroli ei kuitenkaan ole elimistölle terveellistä, vaan se johtaa todistetusti useiden vuosien aikana pikkuhiljaa verisuonten seinämien kasvavien rasvajuosteiden kehittymiseen. Näihin rasvajuosteisiin alkaa sitten elimistön omien puolustusmekanismien kautta kehittyä tulehdusta vastaava tila, jolloin niihin alkaa kertyä myös kalkkia ja kehittyy ateroomaplakki. Tämä plakki voi kasvaessaan ahtauttaa suonen lähes täysin tai pahemmassa tapauksessa revetä, jolloin vaarana on keuhkoihin, sydämeen tai jopa aivoihin verenkierron mukana kulkeutuva ja iskeemisen kohtauksen aiheuttava trombi. Näin siis saadaan aiheutetuksi esim. sydänkohtaus liikaa rasvaa mussuttamalla ja liian vähällä liikunnalla.

3. Seuraavaksi kommenttisi: "aivot ovat rasvaa. Jos ne eivät saa rasvaa, tapahtuu muutoksia solutasolla ja eri aineiden välittyminen häiriintyy sekin."
Ensinnäkin: Aivot EIVÄT ole rasvaa. Aivot koostuvat mm. hermosoluista ja tukisoluista. Toki aivot tarvitsevat energiaa kuten muukin elimistö, ja energiaa ne saavat muun muassa rasvasta. Se on totta, että liian vähäinen rasvan saanti ei ole hyvästä, sillä kaikkia elimistön soluja ympäröi solukalvo joka koostuu rasvahapoista, ja solukalvojenkin on uusiuduttava. Solukalvojen rakennusaineeksi soveltuu kuitenkin kaikista parhaiten pehmeä eli monityydyttymätön rasva, kova rasva (eli tyydyttynyt eli pääasiassa pelkkä eläinrasva) taas saa solukalvot jäykistymään ja niiden toiminnat (mm. aineiden kuljetus kalvon läpi ym.) vaikeutuvat.
Rasvaa tarvitaan aivojen normaaliin toimintaan siksikin, että monet aivojen välittäjäaineista rakentuvat rasvahapoista. Liikaa on kuitenkin aina liikaa ja liian vähän on liian vähän, eli kohtuus kaikessa. Eläinrasvojakin voi ja saa esim. lihan ohessa syödä kohtuudella. Saadaanhan lihasta myös elimistön tärkeintä rakennusainetta, proteiinia.

4. Väitteesi kevyttuotteiden vaikutuksista aivojen kylläisyyskeskukseen ovat osittain järkeviä, mutta ne eivät koske mm. rasvan osalta kevyempiä tuotteita vaan mm. kevyttuotteita joissa sokeri on korvattu makeutusaineilla. Ei siis edelleenkään sotketa hiilihydraatteja ja rasvaa keskenään.
Tuote jossa rasvan määrää ja laatua on muutettu suotuisammaksi ei ole sen vaarallisempi kuin vastaava rasvaisempi tuote, päinvastoin. Ongelma onkin siinä että ihmiset syövät liikaa eivätkä mielellään luovu herkuttelusta tai muuta tapojaan. Siksi rasvaa sisältävien tuotteiden keventäminen on vain järkevää - ihminen joka laittaa aina leivälleen viisi siivua juustoa onnistuu hieman vähentämään liiallista rasvansaantiaan
a) joko vähentämällä juuston määrää leivällä tai
b) jatkamalla samalla juustomäärällä ja vaihtamalla juuston kevyttuotteeseen.
Optimaalinen tilannehan olisi se, että ihmiset lopettaisivat ylensyönnin ja alkaisivat liikkua enemmän niin arki- ja hyötyliikunnan kuin muunkin mukavan liikkumisen kautta. Vaan mitenkäs saat nykyajan "ylellisyyksiin" tottuneet ihmiset muuttamaan elintapojaan vapaaehtoisesti.

Siinä olet kyllä aivan oikeassa että länsimaissa on nykyään paljon ylipainoisia jotka kärsivät aliravitsemuksesta (eivät siis liian vähästä energian saannista vaan liian vähäisestä ravintoaineiden saannista). Pullaa ja voita mussuttamalla kun mm. proteiinin ja vitamiinien saanti tahtoo jäädä aivan liian vähälle vaikka "maallista hyvää" - ts. rasvakudosta - kertyisi vyötärölle kuinka paljon tahansa.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä