You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

sunnuntaina 17.10.2010

Miksi maailma mullistui 1990-luvulla?-väärin perustettu Neuvostoliitolla, asiat ovat toisin. 80 – luvulla Reaganin hallinnon aikana, USA ujutti Iso-Britannian kautta Eurooppaan oman uusiliberalistinen talousmallin, ja siten työnsi Euroopan yhteiskunnallisen kehityksen Yhdysvaltojen oman yhteiskunnallisen mallin raiteille. Eurooppa Toisen Maailmansodan jälkeen, molemmin puolin loi Yhdysvalloista eroavat talousmallin, niin sanotun ”sosialisoidun kapitalismin”. Idässä sitä kutsuttiin ”sosialismiksi”, ja rakentui ilman markkinafunktioita Leninin ja Stalinin oppeihin perustuen. Maan sosiaalijärjestelmä perustuu käytössä olevaan talousjärjestelmään. Siten Yhdysvallat ei vain tuonut Eurooppaan omaa talousjärjestelmäänsä, vaan myös oman yhteiskunnallisen mallinsa.
USA ujutti Itä-Euroopaan ja Neuvostoliitoon kokonaisuudessaan amerikkalaisen uusiliberalistinen talousmallin joka romautti nämä valtiot ja teki heistä kuuliaisia satelliittivaltioita. USA: n uusiliberalistinen talous maili vaikutti vahvasti myös Lansi-Eurooppaan, avaamalla portit esteettömälle hyperkapitalismille. Siten ulkomaalaiset sijoittajat pääsivät suomalaisyhtiöiden omistajiksi, ja toivat Amerikan tavan tuottamaan miljoonia optioista. Tämä johti satojen uusien miljonäärien nousuun, ja toimitusjohtajien tulot kasvoivat hämmästyttävän suuriksi verrattuna keskiluokkaan, ja loi vielä isomman tuloeron eri yhteiskuntaluokkien välille.
Finanssikriisin 2008 jälkeen USA omaksui uuden poliittisen tavoitteen: euron ja euroalueen sabotoimisen, pelastaakseen dollarin ja pitääkseen sen maailman johtavana rahayksikkönä….Terveisin Dora Kestilä, Itä-Euroopan ja Balkanin maiden demokraattisen kehityksen tutkija

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä