torstaina 18.11.2010

O.E.Hakasaloon kohdistuneesta oikeusprosessista haluan tuoda esille asiasta kiinnostuneille seuraavat tuomioon vaikuttaneet asiat ja yhtymäkohdat:

Hakasalo oli ennen oikeusprosessia jo neljännesvuosisadan ajan tehnyt menestyksekkäästi asiakkaitaan tyydyttävää henkisesti raskasta työtään asiakkaittensa mitä moninaisimmissa ongelmissa. Kunnes joku hänen toimintaansa paremmin tuntematon lääkäri avustajanaan eräs savolainen konstaapeli innostui kantelemaan kaikessa viisaudessaan Hakasalon toiminnasta ja he yhdessä tekivät ilmiannon asiasta Lääkintöhallitukselle, mikä johti nopeassa tahdissa tutkintapyyntöön. Kantelussaan he olivat ilmoittaneet Hakasalon harjoittavan lääkärintointa ilman laillistettua pätevyyttä.

Tämä Hakasalon toimintaa käsittelevä tutkinta- ja oikeusprosessi ei siten ollut asiakaslähtöinen. Asiakkaista oli kuullusteltu kaikenkaikkiaan tutkintavaiheen aikana kolmeakymmentäyhdeksää asiakassuhteen maksanutta- sekä yhtä tilausta tekemätöntö henkilöä. Myöhemmin oikeusprosessin syyttäjä kaupunginviskaali Osmo Harju teki heistä kaikista kuullustelluista asianosaisia. Lisäksi asianosaisina esiintyi oikeudessa kuusi poliisivirkamiestä, siis yhteensä 45 asianosaista.

Kaikista asianosaisista yhteensä 32 jätti saapumatta paikalle oikeuskäsittelyyn syytään ilmoittamatta. Hakasalon asiakkaista kuutta edusti syyttäjä Osmo Harju ja poliiseista hän edusti neljää. Kaksi poliiseista oli poissa syytä ilmoittamatta.

Eräs näistä oikeuteen saapuneista asiakkaista oli kuulustelijoiden houkuttelemana saatu vaatimaan takasin pelkkää korvausta neuvottelukäynnistään. Toinen itseään edustanut ilmoitti oikeudelle tyytyväisyytensä ja kertoi saaneensa koko rahan edestä ja jopa enemmän, kuin mitä Hakasalon kanssa oli alunperin sovittu. Yksi ja ehkä salin äänekkäin oikeussalissa vaatimuksineen esiintynyt oli henkilö, joka oli hakeutunut Hakasalon asiakkaaksi arkuutensa ja esiintymispelkojensa vuoksi. Hänen esiintymisensä oikeussalissa tuotti Hakasalolle varmaankin mielihyvää ja Kakasalo oli kaiketi ylpeä asiakkaastaan siltäosin.

Eräs käsiensä jatkuvasta pesemisestä kärsinyt naishenkilö esitti Hakasalon pyynnöstä aimmin pinnoiltaa rikkinäisinä pysyneet kätensä oikeuden tuomarille sen hetkisen tilanteen mukaa hyvä kuntoisina kun kyseinen asiakas oli juuri kertonut oikeudelle käsiensä olleen ongelmalliset, vaikkei tämä kyseessä ollut käsiä rasittava alituinen peseminen ollutkaan asiakkaan alkuperäinen syy hänen hakeutumiseensa Hakasalon pakeille.

Edellämainittujen ja muutaman muun poliisikuulustelujen pahoin häiritsemä asiakassuhde kaikkine johdattelevine kysymyssarjoineen saivat yhteivaikutteisina aikaiseksi näytön, joilla Hakasalo tuomittiin lopulta laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta ehdollisella tuomiolla ja hämmästyksekseni, muutamia korvaus hylkäyksiä lukuunottamatta, tuomiot pysyivät voimassa myös hovioikeudessa. Oikeuden päätöstähän ei olisi syytä arvostella.

Täysipainoinen virkamieskoneisto ja eri virastojen toisiaan tukevat lausunnot yhdessä poliisitoimien kanssa tekivät tehtävänsä aina Lääkintöhallituksesta Oikeuslaitokseen saakka.

Mielestäni oikeuslaitos koki tappion Hakasalon ohella, mutta suurimman tappion kärsivät prosessin aikana apua vaille jääneet asiakkaat, joille talous ahdinkoon joutunut Hakasalokaan ei voinut prosessin aiheuttamien syiden takia maksaa korvauksia kesken jääneistä työtehtävistään. Eräskin poliiisikuulustelujen takia keskeytynyt tapaus oli isänsä koulutukseen tuoneen nuoren pojan puhe häiriön korjauskoulutus, mikä normaaliin tapaan oli alkanut pikaisia tuloksia enteilevänä. Olihan Hakasalo itse entinen pahanlaatuinen änkyttäjä ja itsensä opettanut sekä muita opettamaan oppinut puhetaidon spesialisoitunut kouluttaja.
Olavi Hakasalon neljännesvuosisadan tolokset tälläkin sektorilla oli nyt jätettävä lääkärien hoidettaviksi sekin muiden muassa sairaudeksi luokiteltuna.
Jokainen tehköön oman johtopäätöksensä näihin taustatietoihin pohjautuen.

Mielestäni yksikään asianosaisiksi houkutelluista Hakasalon asiakkaista ei ollut sairas syyttäjän ja oikeuden esittämässä muodossa, eikä siten lääketieteellistä hoidon tarpeessa.

Hakasalon asiakkaiksi nämä kuulustellut olivat hakeutuneet käyttäytymishäiriöidensä vuoksi ja Hakasalo oli pitkään käyttämänsä tavan mukaisesti lupautunut heitä jokaista auttamaan ennalta esittelemillään menetelmillä ja tehnyt kirjallisen sopimuksen asiakkaittensa kanssa toivotusta tuloksesta sekä maksutavasta kaikkine kustannuksineen.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä