maanantaina 29.11.2010

Eihän suomalaista perusjunttia tai toimittajia oikeasti kiinnosta tietää, kuinka tuo kaksoiverotus toimii tai paljonko yrittäjät oikeasti maksavat veroja - sen on pakko olla väärin. Yleensä myös näissä "asiasohjelmissa" sujuvasti unohdetaan, että tuon 90 000 euron osingon nosto edellyttää sitä, että yrityksellä on vähintään miljoona euroa omaisuutta ja että tuosta summasta on jo maksettu 26% yritysveroa.

Jos toimittajilla olisi yhtään ammattitaitoa, niin he voisivat ottaa esimerkkejä käytännön elämästä, eli laskisivat pienten yritysten (1 - 20 henkilöä) saaman "verovapaan" osingon määrän. Tyypillisellä pienfirmalla saattaa olla varallisuutta ehkä muutamia satoja tuhansia tuhansia euroja, joten 9% kyseistä varallisuudesta ei ole paljoa, ja koko ajan kannattaa muistaa, että siitä on jo maksettu 26% yritysveroa. Toisaalta jos yrittäjä olisi nostanut tuon osuuden palkkana osingon asemasta, niin verojen osuus olisi lisääntynyt ehkä muutamalla prosenttiyksiköllä.

Toisin sanoen, tuo 9% "verovapaa" osinko on pienelle yritykselle suhteellisen pieni kannustin (eli puhutaan ehkä muutamista tuhansista euroista vuodessa), mutta se kannusta yritystä kerämään yritykseen lisää pääomaa. Juuri tämän pääoman ansiosta suomalaisen pienyritykset ovat selvinneet lamasta kohtalaisen hyvin. Väitän, että jos tällaista verotuskäytäntöä ei olisi, niin moni pienyritys olisi mennyt viime vuosina konkurssiin. Tämä olisi maksanut yhteiskunnalle huomattavasti enemmän, kuin valtio on "menettänyt" osinkotuloja tuon 9% "verovapaan" osinkojärjestelyn aikana.

Mielestäni tämän hetken yritysverotus on erittäin toimiva - kohtalaisen pienellä kannustimella saadaan yritykset kartuttamaan pääomaa ja näin niillä on hyvät edellytykset sekä kasvaa että selvitä taloudellisesti heikommista ajoista. Eli tässäkin kannattaisi muista se vanha viisaus, että ei kannata yrittää korjata sellaista, mikä ei ole rikki. Jos ainoa syy mennä sorkkimaan nykyistä yritysverotusta, on suomalaisten keskinäinen kateus, niin silloin ollaan kyllä todella huonolla tiellä.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä