keskiviikkona 16.02.2011

Pari kysymystä, joihin toivoisin Ollilan vastaavan:

*.) Tuossa edellisessä mainittu Symbian ajasajon ilmoittaminen jo nyt kun vaihtoehtoa ei ole tarjolla ihemetyttää eniten. Miten ihmeessä Nokia luulee pitävänsä kehittäjät ja asiakkaat kiinnostuneena alustasta, jolla ei ole tulevaisuutta. Tämä ilmoitus kuulostaa lähinnä Elopin hätäilyltä, jotta Symbian saadaan varmasti tapettua.

1.) Voiko Ollila avata hieman enemmän Nokia + Microsoft diilin hyötyjä Nokialle. Näin ulkopuolisesta Nokia näytäisi ottavan todella ison riskin veikaamalla käyttöjärjestelmää, jonka markkinaosuus ja toiminnallisuudet ovat kaukana kilpailijoista. Microsoftilla ei ole mitään hävittävää, sillä Nokia on heille vain yksi OEM ja tämä heille vain yksi projekti muiden joukossa.

2.) Mikä on ansaintalogiikka tässä diilissä. Tuleeko Nokia saamaan jotain sovellusten ja palveluiden tuotoisa vai onko Nokia vain yksi OEM muiden joukossa. Onko Nokialla paremmat ansaintamallit kuin muilla OEM valmistajilla (Samsung, HTC, LG). Miten karttapalvelut tullaan liittämään osaksi ekosystemiä. Saavatko muut OEM valmistajat nämä Nokia kehittämät palvelut ilmaiseksi käyttöönsä vai saako Nokia lisenssimaksuja?

3.) Tämän hetken "next big thing" on tablet-laitteet. Miten ihmeessä Nokia aikoo vastata tähän kilpailuun. WP7 ei ole tablet käyttöjärjestelmä, Windows 7 ei pysty kilpailemaan mitenkään muiden tablet-käyttöjärjetelmien kanssa. Meego pohjainen laite jäisi erilliseksi kovasti puhutusta uudesta ekosysteemistä. Aikooko Nokia todellakin olla tässäkin asiassa vuosia myöhässä?

4.) Eikö panostuksia samanaikaisesti kannattaisi laittaa Meegon suuntaan, jolla on mahdollista olla suurempi ekosysteemi kuin mikään olemassaolevista: älypuhelimet, tabletit, televisiot, digiboksit, car-entertainment systems jne. Mukana on jo useilta aloilta yrityksiä mukana lukien eurooppalaiset autonvalmistajat. Samalla Nokialla olisi todella suuri mahdollisuus luoda ekosysteemi ilman vanhaa painolasta esimerkiksi täysin pilvipohjaisesti, joka toisi aivan uusia mahdollisuuksia palveluiden tarjoamiseen.

5.) Olisi myös kiva tietää ymmärtääkö Nokia hävittävänsä kokonaan Nokian fani-kulttuurin. Kukaan ei fanita laitevalmistajaa (Dell etc.). Teknologian fanikultuuri ja sissimarkkinointi tätä kautta syntyy ohjelmistojen kautta... pitää pystyä erottumaan selkeästi muista, tarjota elämyksiä ja saada "faneille" ylpeyden tunne heidän "idolistaan".

- Melkein ex-Nokia fani (Meego saa vielä mahdollisuuden)

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä