lauantaina 14.05.2011

Kuuma aihe

TV1 Tänään 14.5 2011 klo 21.15.
Mikko Kuparisen lyhytelokuv päivästä, jolloin parisuhteen salaisuudet paljastuivat.

TV1 Tänään 14.5.2011 alkaa kolmiosainen ulkomainen Uusperheen heittopussit. Sinun lapset, minun lapset.Seuraavat ajksot 21.5 ja 28.5.

Maarit Tastulan ohjelmassa Seitesmäs taivas muutama viikko sitten, aiheena oli huoltahuusriidat Ohjelmasa oli vieraana asianajaja Markku Salo.

Seitsemäs taivas ohjelmassa Vapaa, kuin taivaan lintu oli vieraana sosiaalipsykologi, terapeutti Katariina Järvinen.

Lainaus ohjelmasisällöstä.

TV2 sunnuntaina 8.5.2011 klo 21. Ensiesitys 19.12.2010. Ohjelma katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan ensilähetyksestä.

Feminismi alkaa olla aatteena aikansa elänyt, väittää sosiaalipsykologi, psykoterapeutti Katriina Järvinen. Hänen mielestään se on pienen naisporukan projekti, joka ajaa vain pienen vähemmistön, koulutetun keskiluokan, oikeuksia. Feministit arvostavat työntekoa yli kaiken ja halveksivat pullantuoksuisia äitejä.

Suurelle osalle suomalaisia naisia puhe lasikatoista, joihin naiset työelämässä törmäävät, on kuitenkin pelkkää hepreaa.

- On monia naisia kaupan kassoilla tai siivoojina, jotka pääsevät korkeintaan pyyhkimään märällä rätillä lasikattoja. Ajatus työstä, jossa pyritään toteuttamaan omaa syvintä itseään, on heille hyvin kaukainen, Katriina Järvinen sanoo.

Hänen mielestään sekä poikien että tyttöjen pärjääminen riippuu nykyisin pikemminkin siitä, mihin yhteiskuntaluokkaan he sattuvat syntymään. Luokka rajoittaa ihmisen etenemistä paljon enemmän kuin sukupuoli. Luokkayhteiskunta on entistä julmempi, koska yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut. Kilpailuyhteiskunnassa kaikki pelkäävät putoamista ja yrittävät siksi turvata ensi sijassa oman asemansa. Heikommassa asemassa olevat jäävät omilleen, yhteisvastuuta ei enää ole.

Feminismin piti vapauttaa naiset entisistä velvollisuuksista mutta toisin kävi. Vanhojen tilalle tulivat uudet- ja niiden mukana uupumus. Ruumista on hoidettava, ulkonäköä vaalittava, huippuvirka saavutettava – ja jos kaikki ei mene putkeen, tulee romahdus, jota hoidatetaan psykoterapeutin vastaanotolla. Aikuiset eivät osaa asettaa itselleen rajoja mutta vaativat niitä lapsiltaan.

Psykokulttuuri on voimissaan. Oman persoonan kehittämisestä on tullut kovaa ja yksinäistä työtä. Mihin kaikella itsetutkiskelulla ja persoonan trimmaamisella oli tarkoitus pyrkiä, on kiihkeän kehittämisvimman keskellä jäänyt epäselväksi. Monelle siitä on tullut huomaamatta itsetarkoitus.

Katriina Järvistä haastattelee Maarit Tastula.

Asiasanat: Seitsemäs taivas

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä