lauantaina 14.05.2011

Seitsemäs taivas ohjelmassa 3.4.2011 oli aqiheena Sinun lapset, minun lapset.

Lainaus ohjelmasisällöstä.

TV2 sunnuntaina 3.4.2011 klo 21. Uusintatiedot ohjelmaoppaassa. Ohjelma katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.

- Jos itse ajautuisin mihin tahansa riitaan, puhumattakaan lapsista, tekisin kaikkeni, etten ainakaan joutuisi jättämään ratkaisua tuomioistuimelle. Lopputuloksesta kun ei voi olla koskaan varma, toteaa asianajaja Markku Salo.

Salo on viimeisen kymmenen vuoden aikana toiminut asianajajana noin 400 tapauksessa, joissa vastapuolena on ollut henkilö, jota Salo itse luonnehtii häiriöiseksi tai narsistiseksi. Pahimmillaan yksi ja sama henkilö voi aikaansaada kymmeniäkin oikeusjuttuja, jotka pisimmillään ovat kestäneet jopa kymmenen vuotta. Myös asianajaja itse ja hänen perheensä ovat joutuneet uhkailujen kohteeksi. Narsistisesti häiriintyneen ihmisen tarkoituksena onkin ensi sijassa tuhota vastapuolensa: fyysisesti, taloudellisesti tai henkisesti.

Oikeuslaitos tunnistaa häiriöiset ihmiset huonosti, sillä fiksuimmat heistä osaavat vakuuttaa viranomaiset sekä oikeudessa että sosiaalitoimessa, koska moni heistä uskoo itse omaan totuuteensa. Läheskään kaikilla tuomareilla ei ole riittävää ymmärrystä lapsioikeudesta.

Miksi nimenomaan lapsista tulee usein pelinappuloita riidoissa? Narsistiselle ihmiselle lapset ovat yksi keino kiusata toista osapuolta ja alistaa hänet kontrollin alle vielä vuosia eron jälkeenkin. Lähtökohtana on oma eikä lasten etu. Oikeus tavata lasta unohtuu käytännössä usein, vaikka oikeus olisi antanut siihen mahdollisuuden.

Markku Salon mielestä suomalainen oikeuslaitos ajaa lasten etua vain näennäisesti. Todellisuudessa kyse on aina vanhempien oikeuksista tavata lasta – olivat tapaamiset sitten lapsen kannalta hyödyllisiä tai haitallisia.

Asianajaja Markku Saloa haastattelee Maarit Tastula.

Asiasanat: Seitsemäs taivas

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä