lauantaina 14.05.2011

-----------------

Uusi Suomi. Mielipide 18.3.2010.

Vieraannuttavatko viranomaiset parheeenjäsniä toisistaan?

Viranomaisvieraannuttaminen (viranomaisPAS) tarkoittaa viranomaispäätöksillä perheenjäsenen vieraannuttamista perheestään. EIT on antanut huomautuksia viranomaisvieraannuttamisesta vedoten EU ihmisoikeussopimuksen 8 artiklaan.

Suomalais-venäläisen pojan huostaanottaminen perheestään Turussa, venäjänkielisen, puhumattoman vammaisen aikuisen tapaamisten estäminen isoäidin, ainoan lähiomaisen kanssa Imatralla ja maahanmuuttajaperheiden isoäitien karkottaminen Suomesta ovat huolestuttavia merkkejä Suomen viranomaisten harjoittamasta maahanmuuttajaperheenjäsenten vieraannuttamisesta toisistaan ja luultavasti vain jäävuoren huippu tapauksista.

Suurin osa venäjänkielisistä perheistä, jotka ovat joutuneet Suomen viranomaisten kanssa vaikeuksiin, pysyy hiljaa kielivaikeuksien vuoksi, myös häpeästä ja pelosta, että menettävät täysin yhteyden eristettyyn perheenjäseneen. Syyksi eristämisiin voi riittää pelkkä pahansuovan naapurin yhteydenotto viranomaisiin. Myös keksityillä pahoinpitelysyytteillä on yritetty leimata omaisia.

Ollaanko Suomessa palaamassa viranomaisten harjoittamaan mielivaltaan, kuten vuosikymmeniä sitten toteutettiin romanilasten huostaanottoja ja heidän vieraannuttamistaan omasta kulttuuristaan ja äidinkielestään. Samaa vieraannuttamista toteutettiin saamelaislapsiin kieltämällä äidinkielen puhuminen koulussa.

Venäjänkielisten lasten äidinkielen ja oman kulttuurin tukeminen tapahtuu parhaiten omassa perheessä, ja isovanhemmat ovat tärkeitä henkilöitä perinteen ja äidinkielen siirtämisessä. Erityisesti venäjänkielisen puhumattoman vammaisen eristäminen omasta suvustaan, historiastaan ja kulttuuristaan on törkeä ihmisoikeusrikkomus.

Samanlaista viranomaisvieraannuttamista tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa myös valtaväestön kehitysvammaisten aikuisten kohdalla, vieraannuttaminen vain naamioidaan vammaisen itsenäistymisen ja omatoimisuuden mantran alle. Monet omaisetkin ovat hyväksyneet kehitysvammahuollon sloganin: omainen on pahin este kehitysvammaisen itsenäistymisen tiellä.

Ne kehitysvammaisten omaiset, jotka uskaltavat kyseenalaistaa vieraannuttamista eivätkä tyydy tapaamisrajoitteisiin ja vielä kyselevät liikaa, jopa vammaisen lääkityksistä, pannaan nopeasti kuriin ja järjestykseen. Kehitysvammalaissa on edelleen pakkokeinopykälä 42, johon vedoten voidaan näitä pakkokeinoja käyttää. Suomi ei ole pystynyt ratifioimaan YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa sopimusta, koska kansallinen lainsäädäntömme ei ole ajantasainen sopimuksen kanssa.

Maistraatit ovat alkaneet kaikessa hiljaisuudessa määrätä tai hakea kehitysvammaisille ihmisille viranomaisedunvalvojia, joille on määrätty taloudellisten asioiden lisäksi myös henkilöä koskevat asiat. Näin omaiset saadaan juridisesti suljettua täysin kehitysvammaisen elämästä.

Kehitysvammaiselle aikuiselle ei riitä palvelukodin hyvä asunto ja ammattilaisten antama hyvä hoito. Hänellä on myös oikeus omaisten rakkauteen ja huolenpitoon. Henkilökunnan ja viranomaisedunvalvojien harjoittama vieraannuttaminen on julmaa ja säälimätöntä, erityisesti puhumattomien ja vaikeavammaisten ja lähellä saattohoitoa olevan vammaisen kohdalla.

Pirkko Leskinen

Sipoo
Lähetä juttulinkki sähköpostilla Tulosta

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä