lauantaina 14.05.2011

Elatusvelvollisten liitto ry.

Lehdistötiedotteet

Etävanhemman vieraannuttaminen

Etävanhemman vieraannuttaminen lapsesta lisää yhteiskunnan kustannuksia

Lähivanhemman lapsiinsa kohdistama manipulointi, jonka tarkoituksena on vieraannuttaa lasta etävanhemmasta, sekä etävanhemman ja lasten tapaamisten vaikeuttaminen ja jopa estäminen tekaistuilla syillä on varsin yleistä avioerotilanteessa.

Etävanhemmat saattavat kokea vieraannuttamisen ja sen mukana tuoman epävarmuuden jopa siinä määrin raskaana, että luopuvat toivosta saada tavata lastaan. Tapaukset, joissa etävanhempi ei ole tavannut lastaan yli vuoteen, eivät ole tavattomia, vaan näistä tapauksista kuulee säännöllisesti. Etävanhempi joutuu helposti tilanteeseen, jossa käräjäoikeus määrää hänen ja lapsen tapaamiset valvotuiksi perustellen päätöstä, että etävanhempi on lapselle vieras. Kaikki tämä vain siksi, että eron jälkeen lapsen ja etävanhemman tapaamisia on vaikeutettu ja estetty, jolloin heidän suhteensa on muuttunut etäisemmäksi.

Valvottu tapaaminen vaatii kunnilta resursseja, sekä henkilöstöä että taloudellisia resursseja. Yleensäkin mahdollisuudet valvottujen tapaamisten järjestämiseen ovat rajallisia ja tapaamisia voidaan järjestää harvemmin kuin etävanhemman ja lapsen suhteen kehittämiseksi olisi hyödyksi. Sekä kuntien että järjestöjen tulee aktiivisesti pyrkiä ennalta ehkäisemään vieraannuttamista neuvonnalla ja tiedottamisella, jotta ennalta ehkäisevällä

Varatuomari Arja Hannuniemen pian valmistuva väitöskirja vieraannuttamisoireyhtymästä on tervetullutta tutkimustietoa eroperheiden tilanteesta ja toivottavasti oikeusistuimet tarkastelevat omaa toimintaansa ennakkoluulottomasti pyrkien paremmin pääsemään lapsen edun mukaisiin päätöksiin.

Yle uutisoi 15.7. monikulttuurisista huoltajuusriidoista, jotka äärimmillään kärjistyvät lapsikaappauksiksi. Jutussa tuotiin selkeästi esiin myös vieraannuttamisen näkökulma.

Elatusvelvollisten Liitto ry kokee positiivisena sen, että asia on saanut julkisuutta ja useat tahot ovat nostaneet asian esille. Toivottavasti vieraannuttamisongelman käsittely julkisuudessa saa yhteiskunnan ja kansalaiset huomaamaan ongelman ja heräämään sitä vastustamaan ja pyrkimään yhdessä parantamaan lapsen edun ja oikeuksien toteutumista.

---------------------------------------------------------------------

Toimituksille tiedoksi

Lisätietoja antaa Elatusvelvollisten Liitto ry:n puheenjohtaja, Risto Auvinen, puh. 050 - 547 6679 tai e-mail puheenjohtaja@elatusvelvolliset.fi.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä