tiistaina 01.11.2011

"Alkoholin ja tupakan laillisuus osoittavat sen, että ainetta ei ole pakko kieltää vaikka se olisikin haitallista. Toisinsanoen aineen haitallisuus ei pakota kieltämään sitä."

Niin, on paljon (nautinto-)aineita, jotka ovat jossain määrin haitallisia, toiset enemmän kuin toiset. 'Haitallisuus' on varsin venyvä käsite; johonkin se raja on kuitenkin vedettävä. Myös kovat huumeet voidaan ajatella 'haitallisina'. Niiden haitat on kuitenkin todettu niin suuriksi, että ne on mahdotonta laillistaa ilman tuhoisia seurauksia. Samoin doping on haitallisempaa käyttäjälleen kuin alkoholi tai tupakka, jos verrataan kokonaishaittaa käyttäjien määrään ja käyttöaikaan.

"Doping johtaa rikollisuuden kasvuun ainoastaan siinä tapauksessa, että sitä hankitaan rikollisia reittejeä. Tämähän johtuu itseasiassa siitä, että että dopingin on kohtuullisen vaikea hankkia laillisia reittejä."

Niin. Suomessa dopingaineiden maahantuonti ja myynti on laissa määritelty rikoksiksi. Dopingaineiden käyttö johtaa kysynnän kasvuun ja sitä kautta tarjonnan, siis rikollisuuden kasvuun kaikkine kerrannaisvaikutuksineen.

"Kyllä, on mahdollista, että dopingin käyttäjälle aiheutuu vakavia terveyshaittoja. Kuitenkin, samalla tavalla alkoholin tai tupakankäyttäjä voi saada terveyshaittoja nuorella iällä. Silti niitä ei ole kielletty. Millä tavalla dopingaineet ovat eri asemassa?"

Katso edellä, vastasin jo tuohon kysymykseesi. Alkoholia ja tupakkaa käyttävät Suomessakin sadattuhannet ihmiset säännöllisesti. Silti tietääkseni aika harva heistä saa 3-kymppisenä sydänkohtauksen oman 'huumeensa' käytön seurauksena. He eivät myöskään kärsi merkittävässä määrin esim. pysyvästä lapsettomuudesta käytön seurauksena. Dopingkäyttäjillä asia on toisin.

"Haluaisitko, että jos oma lapsesi käytttäisi dopingaineita, hän syyllistyisi samalla rikokseen, josta kiinnijäädessään saattaisi menettää työ- tai opiskelupaikkansa, tai lastensa huoltajuuden(Jos oletetaan, että dopingrikoksen seuraamukset samat kuin huumausainerikoksen)?"

Dopingaineiden käyttö ei Suomessa ole rikos (mikä sinänsä on hullua). En tietenkään itse haluaisi, että lapseni olisi rikollinen tai dopingkäyttäjä. Lapset on kuitenkin helpompi kasvattaa pysymään erossa dopingista, jos doping ei ole samanlainen 'arkipäiväinen' ja laillinen asia kuten alkoholi tai tupakka. Kyse on paitsi tiedosta aineiden erosta vaarallisuudessa, myös asennekasvatuksesta. Tupakan kohdalla ollaan jo oikealla tiellä ja polttaminen on vähentynyt, kun se tehdään vaikeammaksi ja asenteet pikkuhiljaa muuttuvat.

"Toisaalta kuten tiedetään huumausaineiden puolelta, laillisuusstatuksen ja käyttömäärien korrelaatio on hyvin monimutkainen. Mielestäni emmei voi mitenkään olettaa, että dopinginkäytön kriminalisointi vähentäisi käyttöä ainakaan merkittävissä määrin. Siksi meidän ei ole järkevää lisätä kokonaishaittoja käyttäjille ja yhteiskunnalle tekemällä käyttäjistä rikollisia."

Niin, dopingia saa siis tällä hetkellä Suomessa käyttää laillisesti, toisin kuin esim. Ruotsissa. Minkahanlaisia kokemuksia sieltä on? Ainakin dokumentin perusteella vaikuttaisi siltä, että dopingin kriminalisointi vähentäisi käyttöä. Mielestäni on myös perusteltua odottaa käytön vähenevän, jos saatavuus tehdään vaikeaksi. Näin voidaan myös pikkuhiljaa muuttaa asenteita ja saada pysyviä tuloksia, vrt. tupakointi.

""Tuollainen moraalinen nihilismi on huono peruste yhtään mihinkään. Pitäisi olla jonkinlainen suhteellisuudentaju asioita tarkastellessa. Kumpi aiheuttaa mielestäsi enemmän tuhoa itselleen ja yhteiskunnalle, dopingkäyttäjä vai kahvinjuoja?""

"Nimenomaan peräänkuulutan tässä suhteellisuudentajua. Todennäköisesti anabolisilla steroideilla on helpompi saada itselleen terveysongelmia kuin kofeiinilla(joka myös aiheuttaa varsinkin nuorille ongelmia). Voisin esittää kysymyksen näin päin: Kumpi aiheuttaa mielestäsi enemmän tuhoa yksilölle ja yhteiskunnalle; dopinginkäyttö vai alkoholinkäyttö?"

Yksiselitteisesti doping. Näin siis nimenomaan kokonaishaitta suhteutettuna käyttäjien määrään. Suomessa on satojatuhansia ihmisiä, jotka käyttävät alkoholia säännöllisesti. Mitä itse arvelet yhteiskunnassa tapahtuvan, jos meillä olisikin saman verran dopingkäyttäjiä?

"Jos todella olet sitä mieltä, että doping on kiellettävä, eikö silloin myös alkoholi ole kiellettävä, koska sen yhteys vakivaltaan on selkeä?"

Ei. Dopingin aiheuttama väkivaltaisuus on vain pieni osa kokonaisuutta, vakavat haitat lienevät jo tulleet selviksi. 'Yhteys väkivaltaan' on monilla muillakin aineilla ja asioilla, silti ne ovat syystä tai toisesta sallituja. Pitää tarkastella kokonaisuuksia.
Dopingkäytön tapauksessa haitat ylittävät mahdolliset hyödyt moninkertaisesti, mielestäni siinä määrin, että kriminalisointi on perusteltua.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä