tiistaina 29.09.2009

On erinomaista, että vihdoin myös suomalaisille voidaan näyttää totuus Katynista. ll maailmansodan
jälkeen ainoastaan saksalaisten väitettiin syyllistyneen julmuuksiin, mutta erityisesti Balttian maat joutuivat myös erittäin rankkojen NKVD:n massateloitusten kohteeksi. Sain henkilökohtaisesti USA:sta jo 70-luvulla 16 mm filmikopion Katynin ruumiinavauksista, joihin osallistui myös suomalainen tohtori Saxen. Neuvostoliittolaiset pyrkivät peittämään murhat sillä, että teloituksissa käytetyt patruunat oli Saksasta vuonna 1938 ostanut NKVD ja löydetyt hylsyt viittasivat vuonna 45 saksalaisiin.
Latviassa teloitettiin lähes koko Latvian älymystö vuosina 39-40 ja haudat löydettiin, samoin teloitushuoneet saksalaisten miehitettyä Balttian maat. Teloitettujen määrä ylitti 15.000.

NKVD:n upseeristo edusti n. 90 % ei venäläistä alkuperää olevista ryhmistä koottuja henkilöitä, vaan kasaarien jälkeläisiä. Erityisesti ansioitunut johtaja oli vielä 90-luvulle elänyt Kaganovits, jonka sukulaiset pakenivat Stalinin vainoja USA:han ottaen nimekseen Kagan.

Neuvostoliiton miehitys olisi ollut Suomen upseeristolle ja suojeluskuntalaisille kohtalokas ja johtanut Katynissa samanlaisiin massateloituksiin.

RKK

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä