torstaina 17.11.2011

Ohjelma oli asiallinen, jäin pohtimaan, miksi Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei mainittu, käsittääkseni STM on korkein terveydenhuollon organisaatio.

Ohjelmasta jäi sellainen maku, että kukaan ei loppujen lopuksi kanna vastuuta.

Ohjelmassa viitattiin, että valelääkärit ovat taitavia manipuloijia.

Tiedotusvälineissä, Tv:ssä on ollut viimeaikoina useita keskusteluita narsismista, narsisti, huijaa viranomaisia, juristeja ja tuomareita.

Lainaus MTV3 16.10.2011 ohjelmasta.
Asianajaja Markku Salo on kirjoittanut narsismista.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä on viime vuosina puhuttu paljon. Monia narsistien uhreja oikeudessa avustaneen asianajaja Markku Salon mukaan narsismi-käsitteen käyttöön julkisuudessa liittyy sekaannuksia, mutta asiassa sinänsä on kyse todellisesta häiriötilasta, jota suomalaiset viranomaiset eivät vieläkään tunnista riittävän hyvin.

Vastikään ilmestyneessä kirjassaan Salo väittää, että virkakoneisto itse asiassa sallii persoonallisuushäiriöisten pyrkimykset kaikessa hiljaisuudessa. Narsistille tunnusomaista on taito ohjailla ja käyttää muita ihmisiä hyväkseen. Salo on harmissaan siitä, että joskus jopa ammattijuristit tai sosiaalityöntekijät uskovat narsistin puheisiin ja tekevät niiden perusteella ratkaisuja esimerkiksi huoltajuuskiistoissa.

- Nämä tapaukset pitäisi hoitaa niin, että olisi jokin erityistuomioistuin, jossa olisi mukana myös psykiatrin ja psykologin koulutuksen saaneita asiantuntijoita, Salo esittää.

Salon mielestä sosiaalialalle tarvittaisiin työntekijöitä, joilla on erityiskoulutus luonnehäiriöisten tapausten tunnistamiseen. Salo katsoo, että nykyään vain osalla sosiaalityöntekijöistä on riittävästi ymmärrystä tästä aiheesta.

Myötäeläminen on narsistille vierasta
Narsistien uhrien tukiyhdistyksen varapuheenjohtajanakin toimiva Salo on hoitanut satoja oikeusjuttuja, joissa hänen asiakkaanaan on ollut narsistin kiusaama entinen puoliso, työtoveri tai naapuri.

Salo tähdentää, ettei ole psykiatrian ammattilainen, mutta hänen mukaansa jokainen normaalijärkinen kykenee ymmärtämään, mistä narsismissa on kysymys.

- Empatiakyvyn puute, epärehellisyys, usein suuruudenhulluus, täydellinen epäluotettavuus, Salo luettelee narsistille tunnusomaisia piirteitä.

Parisuhteessa narsisti voi aluksi vaikuttaa rakastavalta ja huomaavaiselta kumppaniaan kohtaan, mutta tilanne muuttuu viimeistään naimisiinmenon tai lasten hankkimisen jälkeen. Usein narsisti osoittautuu sairaalloisen mustasukkaiseksi, väkivaltaiseksi ja kumppaniaan sekä lapsiaan eri tavoin alistavaksi ihmiseksi.

Myönteistä narsismia ei ole
Joidenkin julkisuuden henkilöiden yhteydessä on puhuttu narsismista myönteisessäkin mielessä. Jotkut ovat jopa itse julistautuneet narsisteiksi.

- "Myönteinen" narsismi on mielestäni käsitesekaannus. Narsismi on lähes synonyymi pahuudelle, Salo jyrähtää.

Helsingin yliopiston psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on hänkin sitä mieltä, että narsismista puhutaan toisinaan virheellisesti.

- Aina kun jostakin käsitteestä tulee iskusana, sitä käytetään myös väärin. Ei jokainen hankala esimies ole narsisti, Keltikangas-Järvinen huomauttaa.

Keltikangas-Järvisen mielestä narsismi-käsitteen virheellinen käyttö arkipuheessa on kuitenkin pieni ongelma verrattuna siihen hyötyyn, jota saavutetaan, kun tietoisuus narsistisesta persoonallisuushäiriöstä yleistyy. Moni narsistin uhri luulee olevansa itse jollain tavalla viallinen, kunnes ymmärtää tilanteensa esimerkiksi aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen tutustuttuaan.

(MTV3 - STT)

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä