sunnuntaina 04.12.2011

Sotien vaikutus isovanhempiimme, heidän lapsiinsa ja lastenlapsiin, jotka ovat tämän sukupolven vanhempia.
Muutamasta ikäluokasta moni lapsi ja nuori joutui pakenemaan sotia Ruotsiin Norjaan Tanskaan.

Mitä sodat ovat vaikuttaneet?

Psykiatri Martti Paloheimo ( 1915-2002) oli 60- luvulla ensimmäinen TV psykologi. Hänen ohjelmia seurattiin joka viikko tiiviisti. Maaseuduilla lehmien lysyaikaa muutettiin ohjelman vuoksi.

50-60 luvulla televisioissa oli vain kaksi kanavaa Tv 1 ja 2. Ohjelmat olivat mustavalkoisia, toinen kanavista lähetti väriohjelmaa kerran kuussa.

Psykiatri Martti Paloheimo syntyi Tsaarinvallan aikana. Hänellä oli kosketuspintaa sisällis-, talvi-, sekä jatkosotaan. Hänellä olo kosketuspintaa myös 90- luvun lamaan, sekä näkemystä näiden kaikkien tapahtumien vaikutusta ihmisten ja perheiden elämään.

Paloheimolta ilmestyi vuonna 1992 suppemapi painos kirjasta "Suomalaisen lapsuuden haavat".
Eräs kirjan lukenut naishenkilö kirjoitti Paloheimolle luettuaan kirjan.
"Kiitokset kirjastasi. Luin ja itkin, Tämä kirja pitäisi kuulua ehdottomasti jokaiseen äitiyspakkaukseen, etteivät vanhemmat tuottaisi lisää " kotivammaisia lapsia".

Kirjasta ilmestyi laajempi painos vuonna 1999 nimeltä " Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat".
Paloheimon kirja perustui hänen psykiatriselle vastaanotolle hakeutuneiden keski-ikäisten aikuista traumaattisiin lapsuuden kokemuksiin. -Ennen kotivammaisuus käsitteen syntyä, hän oli luonut käsitteen " äitivammaiset tyttäret", koska hänen vastaanotollaan oli aina enemmän naisia, kuin miehiä.

Lainaus Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat kirja-arvostelusta.

"Raju kannaotto lasten ja nuorten pahoinvointiin.
Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään lapsuuteen, mutta luonnollinen välittämisen ja huolenpidon ketju saattaa häiriintyä.
Kotien suljettujen ovien takaa voi löytyä hätkähdyttävää välinpitämättömyyttä, jopa henkistä väkivalta. Jokainen äiti ja isä ei rakastakaan lastaan".

Ihmisensuojelu.
Ehkä meidän itsekunkin olisi pysähdyttävä pohtimaan ja miettimään minkälaista jälkeä ( jätettä) saamme aikaiseksi omalla toiminnallamme ja käyttäytymisellämme.

Psykiatri Martti Paloheimo Ihmisensuojelu. Kirja julkaistu 1972.
Lainaus kirja-arvostelusta.

"Keskustelu ihmisen elinympäristön saastumisesta ja luonnonsuojelusta on ollut viimeaikoina voimakkaasti esillä.

Martti Paloheimo lähestyy kysymystä uudelta, omaperäisesltä taholta. Hän tarkastelee ihmis-suojelua luonnonsuojelun osana.
Samaan aikaan, kun luonto saastuu ympärillämme, vahingoittuu myös ihminen ei vain ruumiillisesti, vaan yhä laajemmassa mitassa myös henkisesti. Tämä kuvastuu erityisen näkyvästi psykiatrin käytännössä, ja on saanut tri Paloheimon kaavailemaan ihmisensuojelun kokonaisohjelmaa.
Hänen kirjansa on haaste yhteisöllemme edessä olevan tuhon estämiseksi. Se on debatti ja protestikirja, jossa myös lämpimällä tunteella ja avoimella itsetilityksellä on osansa.
Ihmissuojelun ohjelmaan kuuluvat mm. sellaiset oäivänpolttavat kysymykset, kuin mentaalihygienia, psykosomaattisten sairauksien ennakkotorjunta, lasten päiväkotikysymys, perheen ja aviosuhteen ongelmat nyky-yhteiskunnassa, nuorten erityisvaikeudet, ihmissuhteet työpaikalla. Alkuluvuissa on samalla ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys psykosomatiikan periaatteista".

Netistä löytyy haulla > suomalaisen lapsuuden haavat <, useita lainauksia kirjasta. ja keskusteluita.

Summa summarum! Näin Paloheimo kirjoitti vuonna 1972 ja 1999.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että "ihmisjätevuori" kasvaa päivä päivältä. - Miksi?

Olisiko aika "päivittää" Paloheimon kirjat ja julkaista kirja nimeltä " Yhteiskunnan vammauttamat lapset ja nuoret?
---

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä