torstaina 15.12.2011

Aion hankkia käsiini tuon Irja Wendischin kirjan "Me sotilaiden lapset". Isäni taisteli Syvärillä ja myöhemmin Tali-Ihantalassa. Lähtiessään sotaan hän oli vain 18-vuotias nuorukainen Savosta. Ukkini oli punakaartilainen, joka kuoli isän ollessa 2-vuotias.

Äitini on täältä Rovaniemeltä ja hän toimi pikku-Lotissa. Äitini isä haavoittui sodassa ja vartioi venäläisiä sotavankeja inhimilliseen tapaansa. Hän lauloi yhdessä vankien kanssa ja antoi näille jopa kiväärinsä. Vangit toivat äidinisän kotiin kainaloista taluttaen ja kivääriä kantaen. Äitini ja sisaret heittivät leipää (liepuskaa) vangeille, vaikka se oli ankarasti kielletty.

Saksalaisia oli täällä Rovaniemellä ja itävaltalaiset alppijääkärit tulivat tutuiksi mummolleni ja hänen lapsilleen. Mummini pesi heidän pyykkiään maksua vastaan. Myöhemmin he kokivat evakkoreissun Lapin sodan yhteydessä. Kotiin palattuaan heitä odotti poltettu Rovaniemi.

Isäni haavoittui pari kertaa, mutta vain lievästi. Pahiten hän haavottui vasta sodan jälkeen raivaustöissä täällä Lapissa, kun saksalainen hyppymiina räjähti.

Paljon olisi kertomista, mutta hienoa, että tällainen ohjelmasarja esitetään YLE:n toimesta!

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä