sunnuntaina 11.12.2011

Nuorten ehkäisy halutaan ilmaiseksi.

Haluttiinko haitoista vaieta ja jakaa ehkäisyä ilmaiseksi ja saada käyttäjät koukkuun?

Helsingin Sanomat 22.1.2008. Mari Kaistinen.

Kuvassa naistenkondomi, yhdistelmäehkäisypillereitä, minipillereitä, kuparikierukoita, hormonikierukka, kondomeja, ehkäisyrengas sekä ehkäisyimplantaatti asettimessaan.

Ehkäisy on kallista nuorille, joilla on yleensä pienet tulot tai ei vielä tuloja lainkaan. Alle 20-vuotiaiden ehkäisyn saaminen maksuttomaksi on yksi seksuaaliterveyden kohentamisen tavoitteista Suomessa.

Nyt nuori saa monissa kunnissa ensimmäiset hormonaaliset ehkäisykuukaudet veloituksetta, mutta joutuu sen jälkeen maksamaan käyttämästään ehkäisystä täyden hinnan.

Osa kunnista antaa ensimmäisen kierukan tai implantaatin ilmaiseksi. Näin toimii esimerkiksi Helsinki.

Kuparikierukka on ehkäisymenetelmistä edullisin. Sen vuosikustannukseksi tulee runsaat parikymppiä, jos sitä pidetään täydet viisi vuotta.

Tavallinen kondomi maksaa halvimmillaan noin 30 senttiä. Kalliiksi ehkäisy kuitenkin tulee, jos joutuu allergian tai muun syyn vuoksi käyttämään lateksittomia kondomeja. Niiden kappalehinta on noin 2–3 euroa.

Ehkäisyrenkaan tai -laastarin hinnat kipuavat 160 euroon vuodessa.

Nuorille ilmaista ehkäisyä tukevat Norjasta saadut kokemukset. Siellä alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn ansiosta nuorten aborttien määrä pieneni neljänneksen.

Neljätoista tyttöä tuhannesta 15–19-vuotiaasta teki abortin Suomessa 2006. Aborttien välttäminen olisi monella tavalla hyvä asia, toteaa Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter.

Myöskään yleislääketieteen professori Elise Kosusen mukaan ehkäisy ei tavoita nuoria riittävän hyvin. Kosunen oli mukana Stakesin seksuaaliterveyttä pohtineessa työryhmässä, joka asetti tavoitteeksi nuorten maksuttoman ehkäisyn.

"Synnyttäneet naiset saavat ensimmäisen kierukan maksutta monissa kunnissa. Mielestäni on ristiriitaista, että yleensä paremmin toimeentulevat aikuiset saavat vuosiksi ilmaisen ehkäisyn, mutta nuoret vain muutamaksi kuukaudeksi", Kosunen sanoo.

Lisää aiheesta keskiviikon Helsingin Sanomien Hinta & Laatu -sivuilla.

Lisää aiheesta:
Nuorten seksuaaliterveys huolestuttaa terveydenhoitajia 22.1.2008

Tulostettava sivu
Facebook Twitter Sähköposti Uutiskirje Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi
----

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä