keskiviikkona 13.06.2012

Ohjelman suomalaiskreikkalainen perhe eivät ole maahanmuuttajia vaan paluumuuttajia.

Itse olen ns. paluumuuttaja parin vuoden takaa ja minulla on seuraavat kommentit:

- paluumuuttaja on toisen luokan kansalainen verratuna muihin suomalaisiin sekä maahanmuuttajiin.
- maahanmuuttajille ei ole ongelma saapua Suomeen koska maamme pitää huolen siitä että lapsiperheet eivät joudu kadulle. Missä tämä ohjelman perhe tulee asumaan kun kaupunki tulee sanomaan että asunnon jonoissa on yli 20000 ja pääomaa ei ole mistä vuokrata vapaalta markkinalta ?? Joutuvatko sillan alle asumaan ..alaikäisten lasten kanssa ????
- paluumuuttajalle ei tarjota asuntoa vaikka olisi alaikäisiä lapsia... Helsingin kaupungilta kun kysytään pikaista asuntoa niin vastaus on "meillä on yli 20 000 jonossa", kannattaa hakea vapailta markkinoilta. Vapailta markkinoilta ei heru asuntoa ellei ole varaa maksaa 2kk takuun ja 1kk vuokran. Jos on asunut yli muutaman vuoden Suomesta niin luottotietoja ei myöskään ole joten 99% vuokranantajista ei asuntoa vuokraa, puhumattakaan siitä että antaisivat anteeksi takuut.
Paluumuuttaja löytää asunnon jos on rahaa omasta takaa ja esim maksaa puolen vuoden vuokrat + takuut etukäteen (kuten minulle ehdotettiin kun palasin Suomeen) ja vielä hankkii takaajan. Näin minulle Vuokraturvasta pari vuotta sitten.

- Kotiuttamista ei myöskään ole paluumuuttajille (sitä saa ainoastaan maahanmuuttajat). Joten pienimille lapsille nuo edellä mainitun kielikurssi kommentin voi kokonaan unohtaa.

- Paluumuuttajan Kelakortin saaminen kestää 1-3kk (minun kesti 2kk). Asumistuki ja toimeentulo tuki tulee n. 3-4kk sen jälkeen kun ne on anottu... miten maksaa vuokra/laskut jos ei ole omasta takaa sitä rahaa ei sukulaisia/vanhempia ja ystäviä jotka voivat auttaa ?
Kelakortithan mitätöidään jos asut vakituisesti ulkomailla.

- Paluumuuttajilta vaaditaan myös anomuksien yhteydessä E301/E302 dokumenttejä jotka monta kertaa on vaikea saada etelän maista...ja kun ja nekin ovat väärin täytettyjä/ puutteellisia.

- Et saa luottoa, luottokortteja ennenkuin olet asunut Suomessa 2v. vakituisesti vaikka saisitkin nopeasti työpaikan ja vakituisen sellaisen. Eli kaikki joudutaan maksamaan 2 ekaa vuotta käteisellä (tosin se on hyvä ettei tule luottoa hankittua mutta kumminkin syrjintää)
Itse olisin ottanut Elisalta mukkulan lapsilleni koska oli tarjouksessa edullisesti 2v sopimuksella. Sain kirjeen kotiin että se on noudettavissa postista takuumaksulla...eli olisin antanut Elisalle n. 200 euron takuusumman... + maksanut kuukausittain sen pienen maksun. Miksi minä olisin maksanut takuuta siitä kun muut suomalaiset eivät sitä tarvitse tehdä ?? Törkeätä syrjintää. Jos olisi ollut varaa niin enhän olisi edes harkinnut 2-v. sopimusta mukkulasta vaan olisin maksanut sen kerralla ja sen jälkeen kuukausimaksut. Kiitos vaan muuten DNA:lle...aina firma tässä maassa joka ei syrji paluumuuttajia!

Perhe Vyyryläinen- Kyrkos on nimenomaan paluumuuttajia eivätkä maahanmuuttajia. Tässä suuri ero. Hän ja lapset ovat suomen kansalaisia joille tulisi ehdottomasti suoda mahdollisuus palata Suomeen. Heidät pitäisi päästää ensimmäiselle sijaille kun hakevat asuntoa kaupungilta (valitettavasti ne menevät maahanmuuttajille).

Haluaisin kovasti tietää miksi paluumuuttajia syrjitään heidän omassa kotimaassaan...ovathan he suomalaisia vaikka olisivatkin asuneet poissa Suomesta. Paluumuuttaja on myös lähes aina tehnyt täällä töitä ja maksanut veronsa, ehkäpä vielä perintöveroja Suomen valtiolle.
Toivottavasti ohjelma myös herättää kysymyksen paluumuuttajien vaikeudesta palata Suomeen ja miksi heidän asioiden hoito kestää niin kauan. Nimenomaan he tarvitsevat apua tosi pikaisen asunnon saannissa että pääsevät heti hakemaan töitä ja saavat lapset kouluun. Kielen lapset oppivat koulussa nopeasti (niin oppivat minunkin kun kerran oli pakko).

Yle:lle vinkki... Tälle perheelle asunnonhaku apua + keräys että saavat ensimmäiset vuokrat maksettua ja lapsille ainakin sängyt ja koulupöydät ja tuolit. Ja tietoa meille muille minne voimme tehdä lahjoituksia että tämän perheen lapset tuntevat itsensä tervetulleiksi tänne Suomeen. Ei ole helppoa menettää kaiken ja viimeisimmät säästönsä lentolippujen hankintaan. Jos ei ole mahdollisuutta jäädä asumaan Kreikkaan vaikean tilanteen takia niin eihän siinä muuta vaihtoehtoa ole kuin yrittää onneaan toisessa kotimaassan. Pakkohan aikuisen pitää ajatella lapsiaan / että heillä on ruokaa- koulutusta ja katto pään päällä.

Kaikke hyvää tälle perheelle...helppoa ei ole (tiedän omasta kokemuksesta.

Vielä olen vihainen että minua kohdeltiin toisen luokan kansalaisena verrattuna maahanmuuttajiin...jotka suurin osa eivät tee mitään/halua tehdä mitään/eivätkä halua olla maassa maan tavalla ja jotka vaan vaativat sitä sun tätä! Tämä on myös asia jotka poliitikot tulisi hoitaa kuntoon sillä kaikilla paluumuuttajilla ei ole varaa alussa vuokrata täältä asuntoa... kaikki eivät tosiaankan ole olleet suomalaisen yrityksen palkkalistoilla ulkomailla vaan paikallisessa yrityksessä jossa kuukausipalkka (etelän maissa) 700-1200 euroa kk (ja verot pois). Säästöä niistä palkka tasoista tuskin jää uuden elämän aloittamiseen.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä