tiistaina 20.11.2012

Nimimerkki "Pienipalkkainen" moittii kovasanaisesti Velkavangit-dokumentin henkilövalintoja. Hänen mielestään dokumenttiin olisi löytynyt "oikeitakin velkavankeja".

Mitähän "Pienipalkkainen" mahtaa tällä tarkoittaa? Sitäkö, että ohjelmassa esiintyneet eivät ole "oikeita" velallisia vaan pelkkiä "elvistelijöitä", jotka ovat terapian tarpeessa? Rumasti sanottu.

Se on hienoa, että jollakulla on pokkaa nimimerkin turvin arvottaa ihmisiä "oikeisiin" ja "vääränlaisiin" velallisiin. Jos ihminen on velkaantunut siksi, että hänellä on ostomania tai siksi, että hän ei osaa käyttää rahaa, tekeekö se hänestä vääränlaisen velallisen? Minusta ei.

Ketkä sitten ovat niitä "oikeita" velkavankeja? Ihmiset ylivelkaantuvat hyvin erilaisista syistä. Tähän ohjelmaan valikoitui kolme erityyppistä velallista. Tutkimustiedon perusteella heidän syynsä velkaantumiseen ovat nyky-Suomessa yleisiä: rahankäyttö ei ole syystä tai toisesta hallinnassa tai terveys pettää äkillisesti. Tutkimusten mukaan yhtä hyvin suuren asuntolainan ottanut perhe tai pikavippejä ottava vanhus voi olla ylivelkainen.

Raija Salinin eläke herätti "Pienipalkkaisessa" kateutta. Se on todellakin 3 800 euroa kuussa. Eläke on niin suuri, koska Raija teki välillä kolmea työtä, ja viimeiset työvuotensa hän teki kahta työvuoroa. Siksi hän uupui ja joutui keskivaikean masennuksen takia ennenaikaisesti eläkkeelle. En näe siinä hirveästi kateuden aihetta.

Simo Sipola
ohjaaja, toimittaja
YLE Dokumenttiohjelmat

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä